LIGA KONFERENCIJA / HELSINKI - DEČIĆ (18:00)

Gruzijski recept za Bolt arenu

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Sve je spremno za novu evropsku bitku Dečića.

Crnogorski šampion danas od 18 sati gostuje Helsinkiju u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Ponos Malesije želi da izbjegne scenario iz Velsa i istovremeno priželjkuje deža vi iz Gruzije, gdje je nad Dinamo Batumijem ostvario prvu evropsku pobjedu (0:2) i napravio ključni iskorak.

Sastav Milorada Pekovića nabildovan je samopouzdanjem, istovremeno svjestan kvaliteta neugodnog suparnika na Bolt areni, kapaciteta 10.770 mjesta.

>>> Lob Sport na treningu Dečića uoči odlaska za Finsku

Putevi dva kluba ukrštaju se nakon eliminacija u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dečić nije uspio da preskoči TNS- (3:0, 1:1), dok je za Helsinki preveliki zalogaj bio litvanski Panevežis (3:0, 1:1). Oba tima su prve utakmice u gostima izgubili identičnim rezultatom, dok su u revanšu takođe identičnim remijima završili borbu za elitno takmičenje.

Potom je Dečić, kao što smo i naveli, ispratio Dinamo Batumi (0:2, 0:0), a Helsinki bio slobodan u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

>>> VIDEO “U Helsinki idemo puni samopouzdanja da nametnemo svoj ritam”

Ovo nije prvi put da Finci igraju protiv nekog crnogorskog predstavnika. Dogodilo se to u junu 2021. u sklopu 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Suparnik je bila Budućnost, koja je u Skandinaviji izgubila 3:1, a u Podgorici doživjela još ubjedljiviji poraz – 0:4.

To je svakako upozorenje za posadu iz Tuzi, koja će večeras biti na velikom ispitu protiv tima Tonija Korkeakunasa, čiji sastav čine gotovo sve finski igrači, uz Nigerijca Fransisa Etua, Šveđanina Nilsa Svensona i Arta Beriše sa Kosova.

Helsinki slovi za ekipu koja, zavisno od utakmice i protivnika, ima kameleonski pristup, pa je tako u posljednjih nekoliko utakmica Korkeakunas mijenjao formacije i strategije, što predstavlja dodatni izazov za crnogorskog prvaka.

Dečić je nedavno na startu CFL-a remizirao sa Sutjeskom u gostima (1:1), dok je Helsinki uveliko u takmičarskoj formi, budući da iza sebe u prvenstvu ima 19 utakmica te tri boda manje i utakmicu više od vodećeg Kupsa.

Podsjetimo, Helsinki ili HJK, apsolutni je rekorder po titulama u Finskoj – 33, od čega je osvojio šest vijenaca od posljednjih sedam. Tek je pomenuti Kups prekinuo savršeni niz 2019. godine.

Finci i nisu baš u naletu, o čemu svjedoči posljednjih šest utakmica u kojima su ostvarili dvije pobjede i doživjeli tri poraza, uz jedan remi. Međutim, Helsinki je kod kuće neumoljiv. Izgubio je tek jedan susret u posljednjih 12 odmjeravanja pred svojim navijačima, od čega je četiri puta trijumfovao u posljednjih pet utakmica, pa nije javna tajna da će baš danas pokušati da ostvari što povoljniji rezultat uoči revanša 15. avgusta u Podgorici.

>>> VIDEO “Apetiti rastu, u Finskoj želimo da pružimo još bolju partiju nego u Gruziji”

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Istovremeno, Dečić je četiri vezana meča bez poraza, što mu daje za pravo da se ravnopravno bori za pozitivan ishod, a onda dočeka suparnika pred svojim navijačima u još jednom istorijskom okršaju za 987-godišnjaka.

Ako budu bolji od favorizovanog Helsinkija, Tuzani bi se za plasman u grupnu fazu Lige konferencija borili sa poraženim iz dvomeča kvalifikacija za Ligu Evrope između Ki Klaksvika sa i Borca iz Banjaluke, a koji se sastaju večeras od 19 časova na Farskim ostrvima, odnosno u gradu Toršavnu.

No, najprije misija Finska. Dečić pred sobom ima priliku novo evropsko dostignuće.

Za to mu je potrebna implementacija gruzijskog recepta na travnjaku Bolt arene.