OLIMPIJSKE IGRE / ODBOJKA

Trikolori uz rame Sovjetima i Amerima

Foto: FIVB

Maksimalnom pobjedom nad Poljskom 3:0 (25:19, 25:20, 25:23) odbojkaši Francuske su odbranili titulu olimpijskog šampiona, što je pošlo za rukom samo SSSR-u (Tokio 1964. i Meksiko siti 1968) i Sjedinjenim Američkim Državama (Los Anđeles 1984. i Seul 1988).

Pored toga što su ostvarili podvig koji nije viđen 36 godina, Trikolori su tek četvrta reprezentacija koja je uspjela da osvoji zlato na OI kod kuće, nakon SSSR-a u Moskvi 1980. i Sjedinjenih Američkih Država u Los Anđelesu 1984. i Brazila u Riju 2016. godine.

Legendarni Andrea Đani imao je u Parizu na raspolaganju 10 igrača iz Tokija, ali je njegova ekipa igrala sa puno uspona i padova. Nakon tijesne pobjede nad Srbijom u grupi, te poraza od Slovenije, prekretnica je bio meč sa Njemačkom u četvrtfinalu, gdje su se Ervin Engapet i drugovi vratili iz 0:2 u setovima. U polufinalu su “počistili” Italiju i u borbi za zlato tim Nikole Grbića.

Francuzi su nakon pobjede skočili na drugo mjesto FIVB rang liste. Poljaci su ostali na prvoj poziciji.

Orlovi su se prvi put okitili srebrom, što im je prva medalja nakon 48 godina i zlata u Montrealu.

Francuze je do novog zlata predvodio Žan Patri sa 17 poena. Veliki doprinos dali su još Trevor Kleveno i Engapet sa 11, kao i srednji bloker Kentan Žufrua koji je ulazi sa klupe da servira u drugom i trećem setu i upisao četiri bitna asa.

U ekipi Poljske dvocifren je bio samo kapiten Bartoš Kurek sa 10 poena. Vilfredo Leon i Jakub Kočanovski upisali su po devet.

Treba napomenuti da su Francuzi na Olimpijskim igrama nastupili bez najboljeg igrača Stefana Bojea.

Bronzu u Parizu su osvojili Amerikanci, koji su juče savladali Italiju sa 3:0 (25:23, 30:28, 26:24).