OLIMPIJSKE IGRE / VATERPOLO

Balkanski derbi zlata vrijedan

Foto: David Damnjanovic /PIXSELL

Poslednji dan Olimpijskih igara u Parizu donosi potpuni rasplet na interesantnom vaterpolo turniru. Za krunu će se boriti timovi na koje je malo ko tipovao nakon grupne faze. Reprezentacije koje su bile četvrte u svojim grupama, Hrvatska i Srbija, igraće za ono što je malo kome ili nikome do sada pošlo za rukom.

Srbi imaju priliku da osvoje treće uzastopno olimpijsko zlato, što je do sada pošlo za rukom samo Mađarima od 2000. do 2008. godine. Sa druge strane, Hrvati su takođe ispisali istoriju pošto će nakon evropskog srebra u Zagrebu i svjetskog zlata u Dohi u istoj godini, u razmaku od samo osam mjeseci igrati i treće veliko finale.

Nema mnogo priče. Klasik sa Hrvatima. Igre iz prethodnih utakmica nas ohrabruju da smo na dobrom putu. Moramo još bolje i jače. Sve što imamo daćemo da završimo taj poslednji korak s vjerom i do pobjede“, rekao je najiskusniji reprezentativac Srbije, Miloš Ćuk.

Delfini su u grupi igrali katastrofalno. Poniženi su od Australije i Mađarske, očekivano poraženi od Španije, minimalno su savladali Japan, ali su najbolje odigrali odlučujući meč za prolaz protiv Francuske. Do finala su došli preko Grčke i SAD.

Nismo došli da budemo drugi. Još uvijek nismo uradili ono zbog čega smo došli, a to je da pobijedimo a ne da odbranimo zlato, jer je ovo nova ekipa. Želimo da osvojimo zlatnu medalju. Definitivno ćemo dati i više nego u bilo kojoj prethodnoj utakmici koju smo imali tokom ovog turnira“, dodao je kapiten Srbije, Nikola Jakšić.

Nakon silaska sa scene trofejne generacije srpskog vaterpola, poslije Tokija 2021, Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Stefana Mitrovića, Milana Aleksića i braće Duška i Gojka Pijetlovića, Srbija nije osvojila ni jednu medalju. U Parizu je tek drugi put u poslednjih pet velikih takmičenja stigli dalje od četvrtfinala.

Važno je samo da tim pobjeđuje. Vjerujemo jedni drugima. Znamo da će ciljevi doći, samo je trebalo da budemo strpljivi. Meni je ovo prvo finale, a nekima će to biti drugo ili treće. Svi zajedno ćemo juriti svoje snove i nadam se da ćemo to ostvariti“, rekao je srpski centar Nemanja Ubović.

Radomir Drašović je kazao da je došao dan koji je sanjao od početka karijere.

Prošli smo dugačak put. Nismo se opustili, bićemo na 200 posto protiv Hrvatske. Imaju zavidan nivo u nokaut fazi, pokriveni su vrhunskim igračima, centrima, sa dva ljevoruka igrača. Imali smo poslednjih godina poraze, sada smo zreliji i spremniji da im vratimo na najbolji način u finalu Igara“.

Foto: Marcel ter Bals/DeFodi Images/PIXSELL

Hrvati su samo jednom bili Olimpijski šampioni, 2012. godine pod komandom legendarnog Ratka Rudića. Međutim, Ivica Tucak odlično vodi ovaj sastav Barakuda, pred Pariz je u tim vratio iskusnog Mara Jokovića i favorit je da uzme jedino zlato koje mu nedostoje i za kojim, kako je sam priznao, žudi.

Znamo svi o kakvoj se reprezentaciji radi. Imali su malo oscilacija u grupi, izgubili su od Australijanaca. Španaca i Mađara, ali u poslednje dvije utakmice su se silno podigli. Imaju dva izrazita pojedinca, Mandića i Nikolu Jakšića na koje ćemo morati posebno da pripazimo. Igraju vrlo dobru obranu na koju moramo odgovoriti strpljivim napadom“, rekao je ljevoruki hrvatski reprezentativac, Ante Vukičević.

Barakude je u polufinalu predvodio Loren Fatović. Momak čiji otac Elvis je proslavljeni vaterpolista i trener dao je čak pet od devet golova svoje reprezentacija protiv Mađarske (9:8).

Srbija je vrhunska ekipa. Nakon prvog dijela takmičenja dosta ljudi nije ni nas, ni njih vidjelo u finalu budući da smo i mi i oni bili tek četvrti grupi. Pokazalo se međutim da znamo da pobjeđujemo. Sigurno će biti vrhunska utakmica, imaju izvrsne igrače, ali naravno da mi imamo šanse za pobjedu. Moramo zadržati agresivnost u odbrani sa prethodnih utakmica, to je ključ uspjeha. Znamo da je ovo treće finale, ali ne razmišljamo o prethodna dva već samo o onom koje je pred nama“, rekao je Fatović.

Vaterpolisti Hrvatske imaju više pobjeda od Srbije u duelima na Olimpijskim igrama. Kockasti su slavili dva puta, Srbija jednom, ali u najvažnijem meču u finalu u Rio de Žaneiru.

Teško je navesti neki ‘recept’ za Srbiju. Kvalitetan su sastav, predvođen kapitenom Nikolom Jakšićem i Dušanom Mandićem, koji je po meni najbolji igrač na svijetu. Na njih ćemo usmjeriti najveću pažnju, iako nisu jedini. Naša najveća snaga je kolektiv i karakter koji smo pokazali na prethodna dva velika takmičenja, kao i ovdje u Parizu. Sa tri finala smo pokazali svima kvalitet koji posjedujemo i zato možemo biti ponosni bez obzira na ishod utakmice sa Srbijom. Naravno, to ne znači da ćemo se zadovoljiti srebrom. Učinićemo sve da osvojimo zlato“, zaključio je golman Hrvatske, Marko Bijač.

Utakmica za vaterpolo sladokusce i balkanski derbi kao dokaz da se na ovim prostorima i dalje igra najbolji vaterpolo, danas u 14 sati.

Za bronzanu medalju od 10.35 časova igraju Mađarska i SAD.