LOBOVANJE

Uzbudljivo veče

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Noć koja je pred nama obećava uzbudljiv fudbal, prepun napetosti i neizvjesnosti.

Bez obzira da li ste ljubitelj velikih evropskih utakmica ili uživate u čarima engleskog fudbala, kvalifikacije za Ligu šampiona i EFL Kup sigurno će vam pružiti sve ono što volite u fudbalu – iznenađenja, dramu i nepredvidivost. Ostaje nam samo da se udobno smjestimo i uživamo u spektaklu koji slijedi.

TVENTE – SALCBURG

Tvente se sprema da na svom terenu ugosti Red Bul Salcburg u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona UEFA. Nakon što su u prvoj utakmici poraženi rezultatom 2:1, holandski tim je svjestan da je pred njima težak, ali ne i nepremostiv zadatak. Kako bi obezbijedili plasman u glavnu fazu, potrebno je da prikažu vrhunsku igru pred domaćom publikom.

Forma timova u posljednjih 10 ligaških utakmica:

  • Tvente u poslednjih deset ligaških utakmica bilježi promjenljive rezultate: četiri pobjede, tri poraza i tri remija, uz prosječno 1,6 postignutih golova po utakmici. Njihova efikasnost u napadu prikazana je sa 4,5 šuteva na gol iz prosječnih 9,2 pokušaja po meču.

  • Salcburg je u odličnoj formi sa osam pobjeda, jednim porazom i jednim remijem u poslednjih deset utakmica. Njihov napad je posebno impresivan, sa prosjekom od 3,1 postignutih golova po utakmici, uz 6,7 šuteva na gol iz 12,4 pokušaja.

Ključna statistika:

  • Salcburg je postigao osam golova u posljednje dvije takmičarske utakmice.

  • Tvente je pobijedio u posljednjih šest utakmica kod kuće, postigavši 18 golova u tom periodu.

  • postignuto je 4+ golova u četiri od posljednjih pet takmičarskih utakmica Salcburga.

Analiza i očekivanja:

Podaci o očekivanim golovima (xG) iz prve utakmice pokazuju da su oba tima stvorila sličan broj kvalitetnih šansi, iako je Salcburg bio efikasniji pred golom. Tvente, sa xG od 2,02 na domaćem terenu, pokazuje potencijal u napadu, ali i problem s realizacijom šansi. Salcburg, sa svojim snažnim napadom, vjerovatno će stvoriti još više prilika, pogotovo ako Twente bude morao da igra ofanzivno i tako ostavi prostor u defanzivi.

Defanzivni xG Salcburga na gostovanjima (1,01) je sličan Tventeovom kod kuće (0,80), što sugeriše da bi ova utakmica mogla biti izjednačena i vrlo dinamična.

Zaključak:

S obzirom na ofanzivne sposobnosti oba tima i potrebu Tventea da juri rezultat, očekuje se otvorena utakmica sa mnogo prilika. Iako su oba tima pokazala sposobnost postizanja golova, i njihove defanzivne slabosti nagoveštavaju da bi moglo biti golova na obije strane. U takvim okolnostima, klađenje na 4+ golova sa kvotom 2.52 u Lobu čini se razumnom opcijom.

RENDZERS – DINAMO KIJEV

Rendžers i Dinamo Kijev našli su se u napetom dvomeču kvalifikacija za Ligu Šampiona, koji je u prvom susretu, odigranom u Poljskoj, završio neriješeno. Pred revanš u utorak, obje ekipe su svjesne da im samo pobjeda garantuje nastavak takmičenja u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Škotski viceprvak Rendžers nije uspio ostvariti pobjedu u svom prvom meču škotskog Premieršipa ove sezone, gdje su remizirali bez golova protiv Harts-a. Ovaj rezultat dodatno je naglasio njihove probleme s realizacijom, što bi moglo biti presudno u revanšu protiv Dinama.

S druge strane, Dinamo Kijev, koji je prošle sezone za dlaku propustio osvajanje ukrajinskog prvenstva, u ovaj dvomeč ulazi s mnogo samopouzdanja. Njihov ulazak u drugu fazu kvalifikacija za Ligu šampiona bio je impresivan, s obzirom na to da su demolirali beogradski Partizan s ukupnim rezultatom 9:2. Ovaj nastup jasno pokazuje njihov napadački potencijal, koji će pokušati iskoristiti i protiv Rendžersa.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • U posljednjih 10 utakmica, Rendžers je ostvaro samo jednu pobjedu, uz pet poraza i četiri remija, što ukazuje na njihovu trenutnu nesigurnost. Prosječno postižu 1,2 gola po utakmici, a njihov napadački učinak ostavlja mnogo prostora za napredak.

  • Nasuprot tome, Dinamo Kijev bilježi sedam pobjeda, dva poraza i jedan remi u istom periodu. Sa prosjekom od 2,1 gola po utakmici, ukrajinski tim se pokazao daleko efikasnijim u napadu, a njihova defanzivna stabilnost dodatno jača njihove šanse za prolazak dalje.

Ključne statistike:

  • Rendžers se suočava s ozbiljnim izazovom, s obzirom na to da su samo jednom ušli u grupnu fazu Lige šampiona od 2012. godine. U ovoj sezoni već su pokazali znakove ranjivosti, ostvarivši samo jednu pobjedu u prva tri meča.

  • Dinamo Kijev, s druge strane, ulazi u revanš s tri pobjede iz posljednje četiri utakmice. Njihova sposobnost da postignu dva ili više golova u sedam od posljednjih 10 susreta čini ih vrlo opasnim protivnikom.

Prognoza i očekivanja:

Statistički podaci sugerišu da Rendžers ima problema sa čuvanjem mreže kod kuće, dok Dinamo Kijev, s boljom formom i iskusnim igračima, ima realne šanse da osvoji ukupnu pobjedu. Kvota od 1.38 na to da će Rendžers primiti gol odražava njihov trenutni defanzivni učinak, dok Dinamo ima solidnu šansu da iskoristi slabosti škotskog tima.

Zaključak:

Ukoliko Rendžers ne pronađe način da stabilizuje svoju igru, Dinamo Kijev bi mogao biti taj koji će proći u narednu fazu Lige šampiona, ostavljajući škotskog predstavnika u neizvjesnosti pred nastavak evropske sezone. Kvota na dvojku je 3.80 a uz Bonus Tip u Lobu dobijate kvotu od čak 4.15.

BRISTOL – KOVENTRI

U utorak veče, stadion Ešton Gejt biće domaćin uzbudljivog okršaja između Bristol Sitija i Koventri Sitija u sklopu prvog kola EFL kupa. Obje ekipe ulaze u ovaj meč s različitim raspoloženjima nakon početka svojih sezona u Čempionšipu – Bristol Siti s bodom nakon remija s Hul Sitijem, dok Koventri Siti traži priliku za iskupljenje nakon poraza od Stouk Sitija.

Bristol Siti, je uspio izboriti remi na otvaranju sezone, dok je njihov protivnik, imao manje sreće u svom prvom nastupu. Ovaj susret pruža priliku da obje ekipe steknu momentum i napreduju u kupu, ali samo jedan tim će se plasirati u narednu rundu.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Bristol je u posljednjih deset takmičarskih utakmica ostvario četiri pobjede, dva poraza i četiri remija. Prosječno postižu 1,2 gola po utakmici, uz 4,5 udaraca na gol iz 8,3 pokušaja. Defanzivno, primaju manje od jednog gola po utakmici, što ističe njihovu solidnost na terenu.

  • Koventri je u posljednjih deset utakmica zabilježio samo jednu pobjedu, uz čak osam poraza i jedan remi. Njihov prosjek od 1,3 gola po utakmici nije dovoljno kompenzovao ranjivost u odbrani, gdje su primali u prosjeku 2,3 gola po utakmici.

Ključne statistike:

  • Koventri  nije uspio pobijediti u posljednjih sedam utakmica, uključujući pripremne mečeve pred sezonu.

  • Koventri  je izgubio 7 od zadnjih 10 mečeva u gostima

Analiza i očekivanja:

Prednost domaćeg terena daje Bristolu blagu prednost, što potvrđuje i kvota na njihovu pobjedu od 2,25. Njihov prosječan očekivani broj golova (xG) kod kuće iznosi impresivnih 1,66, dok je xG Koventrija na gostovanjima tek 0,77, što dodatno osnažuje njihove šanse.

Međutim, Koventri, uprkos sporom startu, posjeduje kvalitet i dubinu u napadu koja bi mogla preokrenuti tok utakmice. Dolazak Brendona Tomasa-Asantea pruža Skaj Bluzu dodatnu moć, koja bi mogla probiti čvrstu odbranu Bristol Sitija. Potreba za brzom reakcijom nakon poraza u prvom kolu mogla bi motivisati Koventri da prikaže bolju igru i eventualno izbori prolazak u drugi krug.

Zaključak:

Uprkos prednosti Bristol Sitija, očekuje se izjednačena borba u kojoj Koventri ima šanse za iznenađenje, posebno ako budu efikasni u napadu. Na kraju, ovaj susret mogao bi biti odlučen sitnicama, ili završiti neriješeno pa se kvota od 3.45 na X čini +EV.