LOBOVANJE

Analiza Superkupa

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Večeras će fudbalski svijet svjedočiti uzbudljivom okršaju između Real Madrida i Atalante u finalu UEFA Superkupa, koji će se održati u Varšavi.

Ova utakmica predstavlja prvi veliki evropski trofej u sezoni 2024/25, a oba tima ulaze s različitim taktičkim pristupima, ali s istom željom za pobjedom.

Real Madrid: Agresija i dominacija u posjedu

Ofanzivna statistika Real Madrida u Ligi šampiona prošle sezone daje jasan pokazatelj njihove napadačke efikasnosti. Sa prosjekom od 2,2 gola po utakmici, Real Madrid je tim koji konstantno stvara i pretvara šanse. Njihova sposobnost da generišu 16,5 šuteva po utakmici, od kojih je 5,7 u metu, sugeriše visoku očekivanu brojku golova (xG) . Ova ofanzivna produktivnost je podržana njihovim kreativnim veznim redom i smrtonosnim napadačima.

Atalanta: Visok presing i brzi kontranapadi

S druge strane, Atalanta, pod vodstvom Đan Pjera Gasperinija poznata je po svom visokom presingu i brzom stilu igre. Ovaj pristup je bio ključan za njihov uspjeh u Ligi Evrope prošle sezone, gdje su često ometali igru protivnika i iskorištavali prilike za brze kontranapade.

Iako je Atalantin očekivani broj golova (xG) u Seriji A respektabilan, njihov prosjek od 1,9 golova po utakmici i 14,3 šuta po meču sugeriše da bi mogli imati poteškoća protiv defanzivno stabilnog tima kao što je Real Madrid. Njihova taktika visokog presinga može ostaviti prostor pozadi, što bi Real Madrid mogao iskoristiti.

Ključna statistika:

   • Real Madrid je osvojio pet UEFA Superkupova, čime je izjednačio rekord Barselone i Milana.

   • Atalanta je u predsezoni bila loša, sa dva poraza i remijem, primila je sedam golova u tri meča.

   • Vinicius Junior je postigao osam golova u poslednjih devet takmičarskih utakmica, naglašavajući njegovu konstantnu formu.

Zaključak:

⚽ Očekuje se da će Real Madrid započeti utakmicu s velikim intenzitetom, što bi moglo rezultirati ranim golom. Atalanta, koja će igrati visok presing, mogla bi ostaviti praznine u odbrani, koje će španski tim nastojati iskoristiti. S obzirom na napadačku snagu Reala, predviđa se da bi mogli prvi postići gol, što se čini opravdanom prognozom. Kvota da Real prvi da gol (pdg1) je 1.45.

LIDS – MIDLZBRO

Večeras na stadionu Elend Roud počinje uzbudljivo putovanje u EFL kupu, gdje se Lids Junajted i Midlzbro sastaju u prvom kolu. Na terenu će se sudariti dvije ekipe iz Čempionšipa, svaka s jasnom ambicijom da već na startu sezone pošalje snažnu poruku rivalima. Lids će pred domaćom publikom tražiti potvrdu svojih ambicija, dok će Midlzbro pokušati da pomrsi račune i iznenadi u gostima. Sve je spremno za pravi fudbalski spektakl.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Lids Junajted: 2 pobjede, 5 poraza i 3 remija. Tim u prosjeku postiže 1,3 gola po utakmici uz 10,8 pokušaja, dok prima 1,6 golova.
  • Midlzbro: 5 pobjeda, 1 poraz i 4 remija. Tim u prosjeku postiže 1,9 golova po utakmici iz 9,1 pokušaja, dok prima manje od 1,5 golova po meču.

Ključne statistike:

  • Lids nije postigao gol u 5 od posljednjih 10 domaćih mečeva.
  • Lids je primio 2 ili više golova u 5 od posljednjih 10 domaćih utakmica.
  • Midlzbro je dobio 3 uzastopna meča.
  • Midlzbro je postigao 2 ili više golova u 6 od posljednjih 10 gostujućih utakmica.

Analiza i očekivanja:

Lids će se oslanjati na svoj visok tempo igre i posjed lopte, dok će Midlzbro pokušati iskoristiti svoju defanzivnu disciplinu i sposobnost kontranapada.

Lids Junajted se može pohvaliti solidnim prosječnim xG (očekivani golovi) od 1,59 kada igraju kod kuće, dok primaju prosječno samo 0,82 xG. Ipak, procenat pobjeda kod kuće im iznosi skromnih 33%, dok je procenat poraza 50%.

S druge strane, Midlzbro je bio efikasan na gostovanjima, sa prosječnim xG od 1,62 i primljenim prosjekom od samo 1,14 xG, što ukazuje na njihovu defanzivnu čvrstinu. Njihov izvanredni procenat pobjeda u gostima od 60% naglašava njihovu sposobnost da iznenade.

Zaključak:

⚽ Ova utakmica ima sve predispozicije za utakmicu sa puno golova. Lidsova napadačka snaga, zajedno sa nedoslednošću u odbrani, sugeriše da će golovi padati na obje strane. Efikasnost Midlzbroa pred golom, uprkos ograničenom posjedu lopte, dodatno podržava očekivanje više golova. S obzirom na sposobnosti oba tima, 4+ golova čini se kao razumna opklada. Kvota u Lobu je 2.45

HUL – ŠEFILD VENZDEJ

Hul Siti dočekuje Šefild Venzdej u prvom kolu EFL kupa s nadom da će napokon proći ovu fazu takmičenja, nakon što su tri sezone zaredom ispadali u prvom kolu. Šefild Venzdej dolazi na MKM stadion nakon impresivne pobjede u Čempionšipu i traži nastavak dobrog niza kako bi osigurao prolaz u drugo kolo.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Hul Siti: 3 pobjede, 3 poraza i 4 remija. Tim u prosjeku postiže 1,6 golova po utakmici iz 8,7 pokušaja, dok prima 1,5 golova po meču.
  • Šefild Venzdej: 5 pobjeda, 2 poraza i 3 remija. Tim u prosjeku postiže 1,8 golova po utakmici iz 8,8 pokušaja, dok prima 1,3 gola po meču.

Ključne statistike:

  • Hul je primio 2 ili više golova u 5 od posljednjih 10 domaćih utakmica.
  • Hul nije pobijedio nijednu od svojih posljednjih 9 utakmica u svim takmičenjima.
  • Šefild nije izgubio nijednu od posljednjih 7 utakmica.
  • Šefild  je postigao 2 ili više golova u 6 od posljednjih 10 gostujućih utakmica.
  • Šefild je pobijedio u posljednja 4 meča protiv Hull Sitija, postigavši ukupno 12 golova.

Analiza i očekivanja:

Valter je pokušao implementirati pristup baziran na posjedu lopte, ali učinak Tigrova protiv Bristol Sitija ukazuje na to da su još uvijek daleko od ovladavanja ovim stilom.

S druge strane, Šefild Venzdej je sezonu započeo sjajno. Njihova snažna pobjeda od 4-0 nad Plimutom na otvaranju prvenstva poslala je jasnu poruku ostatku lige.

Gledajući statistiku očekivanih golova (xG), Šefild je pokazao sposobnost stvaranja visokokvalitetnih šansi, što su demonstrirali u pobjedi protiv Plimuta. Hul, s druge strane, i dalje se bori da stvori jasne prilike, što može biti problem protiv organizovane odbrane Šefilda.

Na osnovu trenutne forme i kvaliteta, Šefild Venzdej se čini u mnogo boljoj poziciji od Hul Sitija. Njihova impresivna pobjeda na početku sezone i stabilna forma sugerišu da su favoriti za prolazak u drugo kolo EFL kupa.

Zaključak:

⚽ Na osnovu trenutne forme i statistike, Šefild ima sve što je potrebno da nastavi svoj pobjednički niz i osigura prolazak u drugo kolo EFL kupa. Kvota na pobjedu gostiju u Lobu je 2.70.