LOBOVANJE

Tipovi za subotu

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

EVERTON – BRAJTON

Everton će na startu sezone 2024-25 u Premijer ligi dočekati Brajton na Gudison Parku.

Obje ekipe imaju mnogo toga da dokažu. Everton, pod vođstvom iskusnog Šona Dajša, jedva je izbjegao ispadanje prošle sezone uprkos oduzimanju bodova i sada žele da posljednju sezonu na svom legendarnom stadionu započnu na najbolji mogući način. S druge strane, Brajton ulazi u novu eru sa najmlađim menadžerom u istoriji Premijer lige, Fabianom Hurzelerom, i nadaju se da će nastaviti svoj uzlazni put uprkos promjenama u stručnom štabu.

Analiza i očekivanja

Očekuje se da će Everton, pod Dajšovim vođstvom, nastaviti sa pragmatičnim i defanzivno čvrstim pristupom, fokusirajući se na strukturu i disciplinu. Sa druge strane, Brajton će vjerovatno zadržati svoj stil igre zasnovan na posjedu lopte, što potvrđuje i njihov prosječan posjed od 60,2% iz prošle sezone.

Evertonova snaga leži u njihovoj defanzivnoj organizaciji i sposobnosti da postižu rezultate, posebno na domaćem terenu. Brajton se oslanja na svoj posjed i sposobnost da kreiraju šanse iz otvorene igre. S obzirom na suprotne stilove igre, očekuje se taktička borba u kojoj će Everton nastojati da drži čvrstu odbranu i vreba prilike iz kontri, dok će Brajton pokušavati da dominira posjedom i strpljivo gradi napade.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

Everton je u posljednjih 10 utakmica u ligi ostvario 5 pobjeda, 3 poraza i 2 remija, sa prosjekom od 1,1 gol po utakmici iz 3,3 šuta u okvir gola. Njihovi protivnici postizali su prosječno 1,2 gola iz 4,6 šuteva u okvir gola.

Brajton je u posljednjih 10 mečeva zabilježio 1 pobjedu, 6 poraza i 3 remija, uz prosječno 0,5 postignutih golova iz 14,2 pokušaja i 4 šuta u okvir gola, dok su primali 1,8 golova iz 13,7 pokušaja.

Ključne statistike

  • Evertonova sposobnost da ne prime gol kod kuće je ključni aspekt njihove igre
  • Everton je prošle sezone zabilježio 13 utakmica bez primljenog gola, što pokazuje njihovu defanzivnu čvrstinu pod vođstvom Dajša.
  • Deni Velbek je prošle sezone postigao pet golova i biće glavna napadačka prijetnja Brajtona protiv Evertona.

Zaključak

Utakmica između Evertona i Brajtona obećava da će biti taktička borba dvije ekipe sa različitim stilovima igre. Evertonova domaća forma iz završnice prošle sezone, kada su ostvarili pet uzastopnih pobjeda na Gudison Parku, daje im određenu prednost. Ipak, ne treba potcijeniti ni Brajton, koji je poznat po dobrim izdanjima na gostujućim terenima. Prilika za remi čini se kao realan ishod, s obzirom na balans snaga i stilove igre obje ekipe. Kvota na X je 3.45 a uz Bonus Tip u Lobu dobijate kvotu 3.65

NJUKASL – SAUTEMPTON

Njukasl dočekuje novopečenog člana Premijer lige, Sautempton. Ovaj duel nije samo tipična otvarajuća utakmica već predstavlja okršaj tima s evropskim ambicijama protiv onog koji se tek izborio za povratak u elitni rang.

Analiza i očekivanja

Utakmicu će vjerovatno odrediti borba na sredini terena i efikasnost Sautemptona u suzbijanju Njukaslovih neprekidnih napadačkih talasa. Njukaslov vezni trio, predvođen Brunom Gimaraješom, će nastojati da dominira posjedom i kreira prilike za svoje napadače.

S druge strane, Sautempton će se u velikoj mjeri oslanjati na Flina Daunsa i Vila Smolbouna kako bi poremetili ritam Njukasla. Dauns, poznat po svojoj čvrstoj igri, moraće biti na vrhuncu svojih mogućnosti da ograniči uticaj Gimaraješa. Smolbounova preciznost u dodavanju biće ključna za održavanje posjeda i pokretanje kontranapada, što će Sautemptonu možda biti neophodno zbog vjerovatne teritorijalne dominacije Njukasla.

Pod vođstvom Edi Haua, Njukasl se oslanja na agresivan presing, brze tranzicije i korišćenje širine terena. Ovaj stil visokog intenziteta pokazao se efikasnim, posebno na domaćem terenu, gdje su nadjačali mnoge protivnike. Međutim, ovaj pristup ih takođe čini ranjivim na kontranapade, posebno ako njihovi bekovi ostanu visoko. Sautempton bi, sa svojim brzim napadima preko igrača kao što je Adam Armstrong, mogao to iskoristiti ako uspije zaobići početni presing Njukasla.

Iako Sautempton preferira igru zasnovanu na posjedu lopte, taj pristup im često predstavlja problem protiv efikasnijih timova. Njihova sklonost igranju iz zadnje linije pod pritiskom može dovesti do grešaka u opasnim zonama, posebno protiv Njukasla, koji je poznat po forsiranju grešaka visoko na terenu. Insistiranje trenera Rasela Martina na ovakvoj igri, čak i protiv kvalitetnijih timova, moglo bi se obiti o glavu, što bi moglo rezultirati teškim porazima, kao što je to bio slučaj u Čempionšipu prošle sezone.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Njukasl Junajted: 6 pobjeda, 2 poraza, 2 remija.
  • Sautempton: 6 pobjeda, 3 poraza, 1 remi.

Ključne statistike:

  • Njukasl je prosječno postizao 2,2 gola po utakmici na domaćem terenu prošle sezone,
  • Sautempton je primio 63 gola u Čempionšipu, što je jedan od najgorih rezultata među timovima iz gornje polovine tabele.
  • Aleksander Isak je postigao 21 gol prošle sezone, pozicionirajući se kao jedan od najopasnijih napadača u Premijer ligi.

Zaključak:

Utakmica bi mogla donijeti golove na obje strane, što ne samo da odražava dominaciju Njukasla kod kuće, već i priznaje sposobnost Sautemptona da postigne gol protiv Njukasl koji, uprkos svojim snagama, pokazuje ranjivost u odbrani, posebno kada je prinuđen da igra s improvizovanom zadnjom linijom zbog povreda. Iako Sautempton nije uspio završiti među prva tri tima u Čempionšipu, predvodili su ligu po prosječnom posjedu lopte i broju dodavanja prošle sezone, kao i po broju šuteva i očekivanih golova po utakmici. Ovakve impresivne statistike znače da će gostujući tim imati razloga za slavlje, ali to će možda biti tek povremeni gol, jer će Njukasl, kao domaćin, vjerovatno biti prejak u završnici. Oba tima daju gol (GG), kvota 1.63

VEST HEM – ASTON VILA

Vest Hem Junajted i Aston Vila suočavaju se na London stadionu u meču koji obećava da će biti intrigantan. Oba tima ulaze u ovaj duel sa mnogo toga za dokazati i značajnim promjenama u svojim redovima.

Analiza i očekivanja

Vest Hem Junajted, sada pod palicom Lopetegija, nastojaće da prikaže novu, igru zasnovanu na posjedu lopte , za razliku od pragmatizma iz ere Dejvida Mojesa. Lopetegijevi timovi su poznati po organizovanoj strukturi i sposobnosti brzih tranzicija iz odbrane u napad.

Aston Vila, pod vođstvom Unaija Emerija, primjenjuje suprotan pristup. Emerijeva Vila gradi svoju igru na osnovama brzog, kontranapadačkog fudbala, često koristeći brzinu i direktnost igrača poput Leona Bejlija i Olija Votkinsa. Taktika Vest Hema pod Lopetegijem djeluje metodičnije i orijentisana je na posjed lopte, oslanjajući se na kontrolu veznog reda i strpljivu izgradnju napada. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa Vilinim direktnim i brzim stilom, koji se oslanja na brze tranzicije i iskorišćavanje prostora iza odbrane protivnika.

Što se tiče očekivanih golova (xG), Vest Hemovih 1,6 golova po utakmici prošle sezone odražava ekipu koja stvara, ali se često bori da završi šanse. Očekuje se da će dodatak Fulkruga riješiti ovaj problem. Štaviše, sa kreativnim veznjacima poput Pakea i Kudusa koji vuku konce, Vest Hemov xG bi mogao imati primjetan napredak.

Aston Villa, sa xG od 2 gola po utakmici prošle sezone, bila je efikasnija ispred gola. Međutim, odlasci ključnih igrača poput Luiza mogli bi uticati na Vilin xG, posebno u utakmicama u kojima se bore da dominiraju posjedom lopte. Na novim igračima kao što su Onana i Rogers će biti obaveza da zadrže ili poboljšaju ovu metriku.

Za Vest Hem, ključno područje za unapređenje je defanzivna organizacija. Aston Vila, uprkos svojoj napadačkoj prijetnji, moraće da riješi svoje defanzivne slabosti.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Vest Hem Junajted: 2 pobjede, 5 poraza, 3 remija.
  • Aston Vila: 3 pobjede, 3 poraza, 4 remija.

Ključne statistike:

  • Vest Hem je pobijedio u svom uvodnom meču Premijer lige samo jednom u posljednjih osam sezona.
  • Aston Vila je izgubila svoj uvodni meč Premijer lige u svakoj od posljednje tri sezone, primivši ukupno 10 golova.
  • Vila je prosječno izvodila 6,1 korner po utakmici prošle sezone, u poređenju s 4,4 kornera po utakmici Vest Hema.

Zaključak:

Mogućnost da će ovaj meč donijeti više od četiri gola je vrlo realna, s obzirom na napadačke kapacitete i defanzivne nesigurnosti oba tima.

Aston Vila uprkos nesigurnoj formi tokom predsezone, posjeduje dovoljno ofanzivne snage da doprinese broju golova. S obzirom na to da je Vila u posljednjim uvodnim mečevima Premijer lige često primala mnogo golova, očekivanje da će i ovog puta biti mnogo golova je opravdano. Sposobnost oba tima da postignu gol, čini da kvota od na 4+ gola bude najbolji izbor za ovaj susret. Kvota 2.38 u Lobu.

MILAN – TORINO

Nakon impresivne predsezone, Milan  se vraća u takmičarsku akciju večeras, kada Torino dolazi na San Siro. Oba kluba ulaze u novu sezonu Serije A pod novim rukovodstvom, s tim da Paulo Fonseka posebno želi dobar početak na svojoj novoj funkciji.

Analiza i očekivanja:

Očekuje se da Milan pod Fonsekom igra proaktivan fudbal zasnovan na posjedu, s ciljem da dominira utakmicom od samog starta. Tim je pojačan ključnim dolascima kao što su Alvaro Morata i Ruben Loftus-Čik, čime je data dodatna dubina već talentovanom sastavu.

Torino, sada pod vođstvom Paola Vanolija, takođe je u fazi tranzicije, s fokusom na ofanzivniji fudbal. Uprkos ambicijama, Torino će biti oslabljen zbog izostanka nekoliko ključnih igrača poput Pera Šursa i Nikole Vlašića.

Milan će vjerovatno kontrolisati posjed i gurnuti Torino nazad, koristeći širinu koju pružaju njihovi bekovi, Kalabrija i Ernandez. S druge strane, Torino bi se mogao osloniti na brze tranzicije i kontranapade, nadajući se da će iskoristiti bilo koje praznine koje ostavi Milanov agresivni pristup.

Milanov impresivan prosječan xG (očekivani golovi) kod kuće, koji iznosi 2,07, naglašava njihovu napadačku snagu, dodatno ojačanu solidnim procentom pobjeda od 50% na domaćem terenu. U defanzivnom smislu, prosječan xG protiv Milana je 1,17, što im daje određenu defanzivnu prednost. Na gostovanjima, Torino je imao problema s napadom, s prosječnim xG od 0,97, iako je njihov procenat pobjeda solidnih 40%. Defanzivno, njihov prosječan xG protiv iznosi 1,67, što ukazuje na ranjivosti koje će AC Milan vjerovatno iskoristiti.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • AC Milan: 4 pobjede, 2 poraza, 4 remija. Prosječno postignuto 2,40 gola, a primljeno 1,70 gola po utakmici.
  • Torino: 4 pobjede, 3 poraza, 3 remija. Prosječno postignut 1,00 gol, a primljen 1,00 gol po utakmici.

Ključne statistike:

  • Milan je pobijedio u 6 od posljednjih 8 utakmica Serije A protiv Torina.
  • Milan je postizao najmanje tri gola u 9 od svojih 18 utakmica Serije A.

Zaključak:

S obzirom na Milanovu ofanzivnu moć i Torino koji se suočava s izazovima u odbrani, očekuje se pobjeda Milana uz postignuta 3 ili više gola. Novim pojačanjima i proaktivnim stilom igre, Milan će nastojati da započne sezonu s uvjerljivom pobjedom na domaćem terenu, dok će Torino pokušati da se suprotstavi sa svojim kontranapadima, ali će teško održati defanzivnu stabilnost. Kvota na K1 i ug3+ je 2.65

VALENSIJA – BARSELONA

Ovaj duel, možda najzanimljiviji u prvom kolu nove sezone, donosi okršaj Valensije, koja cilja na evropski plasman, i Barselone, koja se suočava s izazovom borbe za titulu protiv aktuelnog šampiona, Real Madrida.

Analiza i očekivanja:

Barselona ulazi u novu eru pod vođstvom Hansija Flika, nakon što je prošlu sezonu završila kao vicešampion. Flik, poznat po svojoj taktičkoj pronicljivosti, očekuje se da implementira stil visokog presinga kombinovan s brzim tranzicijama, što se pokazalo uspješnim tokom njegovog vremena u Bajern Minhenu.

S druge strane, Valensija pod rukovodstvom Rubena Barahe, pokušaće da nadogradi prošlosezonski plasman u sredini tabele. Baraha će vjerovatno izabrati konzervativniji pristup, fokusirajući se na kompaktnu odbranu i brze kontranapade.

Ključna taktička borba odvijaće se između Barseloninog visokog presinga i defanzivne otpornosti Valensije. Barselona će nastojati da dominira posjedom i kreira šanse kroz precizna dodavanja i kretanja, dok će Valensija pokušati da iskoristi eventualne praznine koje ostavi agresivna pozicioniranost Barselone putem brzih kontranapada.

Statistika domaćih utakmica Valensije, koja uključuje procenat pobjeda od 17% i poraza od 33%, ukazuje na njihove slabosti na domaćem terenu. Njihovi podaci o očekivanim golovima (xG) iznose 1,47 za i 1,34 protiv, što pruža određenu nadu, iako malu, protiv impresivnih Barseloninih brojeva. Barselona ulazi u meč s 60% pobjeda na gostovanjima i prosječnim xG od 1,63, naspram 1,50 xG protiv.

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Valensija: 2 pobjede, 5 poraza, 3 remija. Prosječno postignuto 0,8 golova iz 3,3 udarca u okvir gola i 10,2 pokušaja po utakmici, dok protivnici postižu 1,3 gola.
  • Barselona: 8 pobjeda, 2 poraza. Prosječno postignuto 2,2 gola iz 5,8 udaraca u okvir gola i 14,7 pokušaja po utakmici, uz 1,0 primljen gol po utakmici.

Ključne statistike:

  • Barselona je pobijedila u 8 od posljednjih 10 utakmica.
  • Barselona je ostvarila 4 uzastopne pobjede.
  • Valensija je izgubila 3 od posljednjih 5 utakmica.
  • Valensija je izgubila 7 od posljednjih 10 utakmica protiv Barselone.

Zaključak:

Barselona ima veće šanse u ovom susretu, s obzirom na njihovu superiornu formu i kvalitet u poređenju s Valensijom, koja se mučila protiv njih u prethodnim susretima. Iako Valensija može pokušati da iskoristi domaći teren, Barselonin ofanzivni potencijal i taktička disciplina pod Flikovim vođstvom sugerišu da će gosti iz Katalonije zabilježiti trijumf na startu sezone. Kvota na dvojku je 1.80

BREST – MARSEJ

Brest i Marsej otvaraju svoju sezonu, suočavajući se na stadionu Francis-Le Ble u subotu. Domaćini su prošle sezone ostvarili najbolji plasman u istoriji osvajanjem trećeg mjesta, dok su gosti razočarali, završivši na osmom mjestu, što je prvi put da su ispali iz evropskih pozicija od sezone 2018/19.

Analiza i očekivanja:

Brest, pod vođstvom Erika Roa, poznat je po disciplinovanoj i čvrstoj defanzivnoj igri. Prošle sezone su se istakli snažnim nastupima kod kuće i organizovanom odbranom, što im je omogućilo da osvoje treće mjesto. Iako su izgubili ključne igrače kao što su Stiv Munje i Martin Satrijano, i dalje su tvrd orah, posebno kod kuće, gdje su neporaženi u 15 od posljednjih 17 utakmica u Ligi 1.

Marsej, sada pod rukovodstvom Roberta De Zerbija, očekuje se da igra ofanzivniji i fluidniji fudbal. De Zerbi je poznat po naglasku na visokom presingu i igri zasnovanoj na posjedu lopte, te će vjerovatno postaviti Marsej u formaciju 4-2-3-1. S ljetnim pojačanjima poput Mejsona Grinvuda i Pjera-Emilea Hojbjerga, Marsej teži dinamičnijem i agresivnijem stilu igre. Ipak, njihova forma na gostovanjima bila je nestabilna, što bi moglo predstavljati problem protiv defanzivno čvrstog Bresta.

Očekuje se da će Marsej dominirati posjedom lopte i pokušati da probije Brestovu dobro organizovanu odbranu. Brest će nastojati da apsorbuje pritisak i iskoristi prilike iz kontranapada.

Brest ima impresivan prosječni xG (očekivani golovi) od 1,68 na domaćem terenu, što je znatno iznad Marsejevog xG od 1,52 na gostovanjima. Takođe, Brest ima respektabilan prosječan xG protiv od samo 0,76 kod kuće, što naglašava njihovu solidnu odbranu. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica:

  • Brest: 4 pobjede, 3 poraza, 3 remija. Prosječno postignuto 1,8 golova iz 4,6 udaraca u okvir gola i 13,3 pokušaja po utakmici, dok protivnici postižu 1,6 golova.
  • Marsej: 4 pobjede, 4 poraza, 2 remija. Prosječno postignuto 1,4 gola iz 4,7 udaraca u okvir gola i 14,3 pokušaja po utakmici, dok su primili 1,5 golova po utakmici.

Ključne statistike:

  • Brest je pobijedio u 3 od posljednjih 5 susreta protiv Marseja.
  • Brest je neporažen u 15 od posljednjih 17 domaćih utakmica u Ligi 1.
  • Marsej je pobijedio u 8 od posljednjih 15 utakmica protiv Bresta, ali su se mučili na gostovanjima.

Zaključak:

Očekuje se da Brest zabilježi pobjedu u ovom susretu, s obzirom na njihovu solidnu defanzivnu formu kod kuće i nestabilnost Marseja na gostovanjima. Iako Marsej ima kvalitetan napad, Brestova sposobnost da se brani i iskoristi prilike iz kontranapada mogla bi biti odlučujuća u ovom