LOBOVANJE

Tipovi za nedjelju

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport


BRENTFORD – KRISTAL PALAS 


Brentford dočekuje Kristal Palas u uzbudljivom londonskom derbiju. Ovaj meč obećava mnogo akcije s obzirom na ofanzivne sposobnosti koje su oba tima pokazala krajem prošle sezone. 

Analiza i očekivanja: 

S obzirom na napadačku snagu oba tima, može se očekivati da će oba tima postići gol. Kristal Palas je završio prošlu sezonu u sjajnoj formi, postigavši 20 golova u posljednjih osam utakmica. S druge strane, Brentford je bio solidan na domaćem terenu, postigavši gol u 11 od posljednjih 13 utakmica na stadionu Gtech Komjuniti. Njihova sklonost postizanju golova kod kuće, u kombinaciji s moćnim napadom Kristal Palasa pod vođstvom Olivera Glasnera, čini vrlo vjerovatnim da će oba tima pronaći put do mreže u ovom susretu. 

Brentford će se fokusirati na zadržavanje posjeda i korištenje svojih krilnih igrača za stvaranje šansi. Palas će vjerovatno pokušati iskoristiti Brentfordovu odbranu brzim prijelazima i osloniti se na individualnu briljantnost igrača poput Ezea

Brentford ima prosječan xG (očekivani golovi) od 1,38 kod kuće, ali također prima 1,63 gola po meču, što ukazuje na slabosti u odbrani. S druge strane, Kristal Palas se može pohvaliti solidnim procentom pobjeda od 67% na gostovanjima, s prosječnim xG od 1,53 za i 1,21 protiv. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica: 

  • Brentford: 3 pobjede, 3 poraza, 4 remija. Prosječno postignuto 1,6 golova iz 4,6 udaraca u okvir gola i 12,4 pokušaja po utakmici, dok su primili 1,3 gola. 
  • Kristal Palas: 6 pobjeda, 2 poraza, 2 remija. Prosječno postignuto 2,4 gola iz 5,4 udaraca u okvir gola i 12,4 pokušaja po utakmici, uz primljena 1,0 gola po utakmici. 

Ključne statistike: 

  • Kristal Palas je završio prošlu sezonu u sjajnoj formi, postigavši 20 golova u posljednjih osam utakmica Premijer lige. 
  • Brentford je postigao gol u 11 od posljednjih 13 domaćih utakmica, uprkos problemima s povredama i formom. 
  • Žan-Filip Mateta postigao je devet golova u posljednjih šest utakmica Premijer lige, nastavljajući seriju s pet golova za Francusku na Olimpijadi. 

Zaključak: 

Uzimajući u obzir ofanzivne sposobnosti oba tima, vrlo je vjerovatno da će oba tima postići gol u ovom meču. Brentfordova sklonost postizanju golova na domaćem terenu i Kristal Palasov moćan napad pod Glasnerovim vođstvom sugerišu da će navijači vidjeti uzbudljiv i bogat golovima susret u kojem oba tima pronalaze put do mreže. Kvota na GG je 1.67 


ČELZI – MANČESTER SITI 

Mančester Siti započinje svoju sezonu za petu uzastopnu titulu u Premijer ligi gostovanjem na Stamford Bridžu, gdje će se suočiti sa Čelsijem u nedjelju popodne. 

Analiza i očekivanja: 

Tim Pepa Gvardiole dominira Premijer ligom, pobijedivši u posljednjih devet utakmica prošle sezone i postigavši impresivnih 33 gola u tom periodu. Uprkos izostancima, uključujući uticajnog Rodriga, Siti i dalje ima bogatstvo napadačkog talenta sposobnog da probije svaku odbranu. 

S druge strane, Čelzi, iako pod novim menadžerom i još uvijek u fazi prilagođavanja, ne treba potcijeniti. Plavci su prošle sezone prosječno postizali dva gola po utakmici, ali njihova defanzivna slabost, naglašena primanjem četiri gola od Seltika u predsezoni, sugeriše da bi mogli imati problema da zaustave napad Sitija. 

U odbrani, Čelzi će morati biti veoma disciplinovan. Ključ uspjeha Sitija će biti njihova sposobnost da pritisnu Čelzi visoko na terenu, forsirajući greške i kapitalizirajući brze izgubljene lopte. Međutim, morat će biti oprezni s Čelzijevim kontranapadom, posebno s obzirom na tempo i njihovu tehničku sposobnost.  

S obzirom na taktičke nijanse i nedavnu formu obje strane, očekuje se zanimljiv susret, s Mančester Sitijem koji bi možda imao blagu prednost zbog svog iskustva i kvaliteta, ali potencijal Čelzija da poremeti njihov ritam mogao bi ovo učiniti vrlo nepredvidivom utakmicom.  

Mančester Siti ulazi u ovaj meč sa prosječnim xG (očekivani golovi) od 1,73 na gostovanjima, što naglašava njihovu sposobnost postizanja golova. S druge strane, njihova odbrana ima prosječni xG protiv od 1,36, što znači da mogu biti ranjivi u određenim situacijama. Čelsi, sa svoje strane, ima prosječni xG od 2,13 kod kuće, ali i defanzivni xG protiv od 1,38, što sugeriše da će oba tima vjerovatno prikazati potentnu napadačku igru. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica: 

  • Čelsi: 7 pobjeda, 1 poraz, 2 remija. Prosječno postignuto 2,8 golova iz 6,5 udaraca u okvir gola i 15,8 pokušaja po utakmici, dok su primili 1,6 golova. 
  • Mančester Siti: 9 pobjeda, 1 remi. Prosječno postignuto 3,3 gola iz 8,2 udarca u okvir gola i 19,2 pokušaja po utakmici, uz primljenih 0,6 golova po utakmici. 

Ključne statistike: 

  • Mančester Siti je završio prošlu sezonu s devet uzastopnih pobjeda, postigavši 33 gola u tom nizu. 
  • Čelsi je prošle sezone primio 63 gola, što naglašava njihove defanzivne slabosti. 
  • Erling Haland je postigao 27 golova u Premijer ligi prošle sezone, što ga čini stalnom prijetnjom svakoj odbrani. 

Zaključak: 

Očekuje se utakmica bogata golovima, s obzirom na napadačke sposobnosti oba tima i defanzivne ranjivosti Čelsija. Mančester Siti, predvođen napadačima poput Erlinga Halanda, ima sve predispozicije da dominira na Stamford Bridžu. S druge strane, Čelsi će nastojati da iskoristi svoje napadačke opcije kako bi parirao Sitiju. S obzirom na sve faktore, očekuje se 4+ golova u ovom uzbudljivom susretu. Kvota u Lobu je 2.30 


MAJORKA – REAL MADRID 

Stadion Son Moix biće domaćin nedjeljne utakmice između Majorke i Real Madrida, dva tima s različitim ambicijama za sezonu 2024/2025 u La Ligi. Domaćini su fokusirani na osiguravanje opstanka u eliti, dok su Madriđani na misiji da odbrane svoju titulu. 

Analiza i očekivanja: 

Pod novim trenerom Jagom Arasatom, Majorka će vjerovatno zadržati defanzivnu strukturu, ali s većim naglaskom na posjed lopte u poređenju s prethodnom sezonom pod Havijerom Agireom. Arasate, poznat po radu u Osasuni, favorizuje formaciju 3-4-1-2, koja omogućava čvrstu defanzivnu bazu sa tri centralna beka i krilnim bekovima koji mogu da se pridruže napadu po potrebi. Majorka će nastojati da ostane kompaktna, otežavajući Real Madridu proboj kroz odbranu, i vjerovatno će se osloniti na kontranapade, koristeći fizičku prisutnost Vedata Murićija u napadu. 

Real Madrid, nakon osvajanja Superkupa protiv Atalante, nastaviće sa svojom dinamičnom formacijom 4-3-3. Dodavanje Kilijana Mbapea uz Vinisijusa Žuniora i Rodriga pruža snažan, brzi napad koji će vjerovatno istegnuti odbranu Majorke. Karlo Anćeloti mogao bi se odlučiti za vertikalniji stil igre s brzim tranzicijama, posebno s obzirom na izostanke Tonija Krosa i Eduarda Kamavinge, što bi moglo uticati na postavku veznog reda. Uz kreativnu podršku Džuda Belingema, fokus Madriđana će vjerovatno biti na razbijanju defanzivnih linija Majorke brzim i preciznim pasovima, kao i iskorišćavanju prostora na krilima. 

S obzirom na fizički pristup Majorke, prekidi bi mogli biti ključni dio njihove strategije. Odbrana ovih situacija biće ključna za Real Madrid, posebno protiv tima koji će možda imati problema da stvori prilike iz otvorene igre. 

Real Madrid ima prosječan xG protiv na gostovanjima od 1,53, dok se mogu pohvaliti napadačkim xG od 1,49. S 50% pobjeda na gostovanjima i samo 25% poraza, predstavljaju značajnu prijetnju. Međutim, navijači Majorke mogu naći utjehu u xG statistici svog tima kod kuće, 2,05 u napadu i solidnih 0,83 u odbrani, što naglašava njihovu otpornost na Son Moixu. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica: 

  • Majorka: 3 pobjede, 3 poraza, 4 remija. Prosječno postignuto 0,9 golova iz 4,3 udarca u okvir gola i 11,0 pokušaja po utakmici, dok su primili 0,9 golova. 
  • Real Madrid: 8 pobjeda, 2 remija. Prosječno postignuto 2,7 golova iz 7,2 udarca u okvir gola i 14,0 pokušaja po utakmici, dok su primili 0,8 golova iz 11,4 pokušaja protivnika. 


Ključne statistike: 

  • Real Madrid je prošle sezone pobijedio oba meča protiv Majorke sa rezultatom 1-0. 
  • Real Madrid je pobijedio u devet od posljednjih 11 utakmica La Lige, remiziravši u preostale dvije. 
  • Majorka je izgubila dvije od posljednje četiri domaće utakmice u La Ligi, remizirajući jednu. 
  • Real Madrid je pobijedio u četiri od posljednjih pet gostujućih utakmica u La Ligi. 

Zaključak: 

Real Madrid ima snažan učinak protiv Majorke u posljednje vrijeme, izgubivši samo dva puta u posljednjih 16 mečeva. S obzirom na trenutnu formu i kvalitet tima, očekuje se da gosti zabilježe pobjedu na Son Moixu. Majorka će morati da prikaže vrhunsku defanzivnu disciplinu ako želi da izbjegne poraz protiv šampiona. Kvota na dvojku je 1.52 a uz Bonus Tip u Lobu dobijate kvotu 1.57 


KALJARI – ROMA  

Roma otvara sezonu u Seriji A gostovanjem na Sardiniji, gdje će se suočiti sa Kaljarijem. Utakmica obećava da će biti taktički zanimljiva, s obzirom na kontrastne stilove ova dva tima. 

Analiza i očekivanja: 

Kaljari, pod novim trenerom Davidom Nikolom, očekuje se da nastavi sa formacijom 3-5-2. Nikola, poznat po svojoj sposobnosti da organizuje defanzivno otporne timove, fokusiraće se na održavanje čvrste strukture s ciljem da frustira napadačke pokušaje Rome. Kaljari će biti bez Mine zbog povrede, što bi moglo uticati na njihovu defanzivnu čvrstinu. Tim će se oslanjati na iskustvo Đanluke Lapadule i kreativnost svog veznog reda kako bi iskoristili prilike iz kontranapada. 

Roma, sada pod vođstvom Danijela De Rosija, vjerovatno će nastupiti u formaciji 4-3-3. S punim rosterom, Roma će nastojati da dominira posjedom i koristi svoj dinamični vezni red za stvaranje šansi. De Rosijev tim će težiti visokom presingu nad Kjaljarijem i iskoristiti svaku defanzivnu grešku protivnika. Napadački trio, koji bi mogao uključivati i novo pojačanje Artema Dovbika, biće ključan u probijanju odbrambenih linija Kaljarija. 

Kaljarijeva sposobnost da ostane kompaktan i organizovan biće na testu protiv fluidnog napadačkog stila Rome. Duel između centralne odbrane Kaljarija i napadačkog trija Rome mogao bi biti odlučujući. 

Roma nije briljirala na gostovanjima, sa samo 17% pobjeda i 33% poraza. Njihove defanzivne slabosti na gostovanjima su očigledne sa prosječnim xG protiv od 1,77. Ovo bi moglo dati blagu prednost Kaljariju, koji ima sličan domaći xG od 1,49 u napadu i solidan defanzivni xG protiv od 1,26 kod kuće. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica: 

  • Kaljari: 2 pobjede, 4 poraza, 4 remija. Prosječno postignuto 1,3 golova iz 3,5 udaraca u okvir gola i 10,8 pokušaja po utakmici, dok su primili 1,9 golova. 
  • Roma: 4 pobjede, 3 poraza, 3 remija. Prosječno postignuto 1,1 golova iz 4,2 udarca u okvir gola i 13,9 pokušaja po utakmici, dok su primili 1,1 golova. 

Ključne statistike: 

  • Četiri od posljednjih pet utakmica Kaljarija završene su sa 3+ golova. 
  • U šest od posljednjih osam utakmica Serije A Kaljarija postignuta su najmanje tri gola. 
  • Posljednje četiri utakmice Rome u ligi završene su s više od dva gola. 
  • U šest od posljednjih sedam međusobnih susreta između Rome i Kaljarija postignuta su tri ili više gola. 

Zaključak: 

⚽ Očekuje se da će Kaljari pružiti snažan otpor, ali pobjeda protiv Rome na startu sezone izgleda kao težak zadatak. Bez obzira na ishod, očekuje se da će u ovom susretu biti dosta golova, što nas navodi da predvidimo da će na utakmici biti postignuto 3+ golova, kvota 1.95 


VERONA – NAPOLI 

Antonio Konte se vraća u Seriju A u nedjelju veče, kada Napoli, pod njegovim vođstvom, gostuje Veroni na stadionu Bentegodi. Nakon neuspjele odbrane titule prošle sezone, Partenopei traže preokret pod novim rukovodstvom, dok Verona takođe ima novog trenera na klupi. 

Analiza i očekivanja: 

Pod novim trenerom Paolom Zanetijem, Verona će vjerovatno nastupiti u formaciji 4-2-3-1. Ova postavka ima za cilj pružiti solidnu defanzivnu strukturu, dok omogućava fleksibilnost u napadu. Verona je imala mješovite rezultate u predsezoni, a tim se još uvijek prilagođava Zanetijevim taktikama nakon odlaska nekoliko ključnih igrača, uključujući Majkla Folorunšoa i Huana Kabala. Glavni cilj Verone biće da ostane kompaktna u odbrani i iskoristi potencijalne ranjivosti Napolija, posebno iz kontranapada. 

Napoli, sada pod vođstvom Antonija Kontea, traži način da se oporavi nakon razočaravajuće sezone. Konte će vjerovatno koristiti formaciju 3-4-3, što je tipično za njegov taktički pristup, fokusirajući se na igru preko krila i čvrstu zadnju liniju. S obzirom na izostanak Viktora Osimena, napad Napolija će vjerovatno predvoditi Đakomo Raspadori ili Đovani Simeone. Konteov Napoli će težiti dominaciji u posjedu i koristiće svoje bekove da rastegne odbranu Verone. 

Verona će morati ostati kompaktna i organizovana kako bi se suprotstavila napadačkim prijetnjama Napolija s krila, posebno s obzirom na sposobnost Kvaratskelije da kreira šanse. 

Verona će možda pokušati da iskoristi prekide i brze kontranapade, iskorišćavajući eventualne praznine koje ostavi agresivna igra Napolija po krilima. 

Verona je poznata po svojoj otpornosti kod kuće, sa procentom pobjeda od 50%. Takođe, generišu impresivan prosječan xG od 2,02, što naglašava njihove ofanzivne sposobnosti. S druge strane, Napolijeva statistika na gostovanjima ne može se zanemariti; dozvoljavaju prosječan xG protiv od 1,39 dok kreiraju 1,33, što ukazuje na potencijalne ranjivosti. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica: 

  • Verona: 3 pobjede, 4 poraza, 3 remija. Prosječno postignuto 1,3 golova iz 12,7 pokušaja i 4,4 udaraca u okvir gola, dok su primili 1,5 golova. 
  • Napoli: 1 pobjeda, 3 poraza, 6 remija. Prosječno postignuto 1,2 golova iz 16,9 pokušaja i 5,4 udaraca u okvir gola, dok su primili 1,6 golova. 

Ključne statistike: 

  • Napoli je pobijedio u posljednjih sedam utakmica na otvaranju sezone u Seriji A. 
  • Napoli je pobijedio u četiri i remizirao jednu od posljednjih šest utakmica u regularnom vremenu. 
  • Verona je izgubila posljednje tri domaće utakmice u ligi protiv Napolija, primivši ukupno deset golova. 
  • Verona je takođe izgubila četiri od posljednjih pet utakmica Serije A protiv Napolija. 

Zaključak: 

Napoli je željan da što prije započne novu sezonu kako bi zaboravio na prošlogodišnja razočaranja. Nakon što su završili daleko ispod pozicija koje vode u Evropu, gosti su se okrenuli Antoniju Konteu kako bi im pomogao da povrate stare uspjehe. To nisu dobre vijesti za Veronu, koja se u posljednje vrijeme mučila protiv Napolija. S deset poraza u posljednjih 14 mečeva Serije A protiv Napolija, domaćini ulaze u ovaj meč s velikim izazovom. Zbog toga je Napoli veliki favorit u ovoj utakmici, kvota na dvojku 1.82 


REN – LION 

Lion putuje na stadion Roazon Park gdje će se u nedjelju popodne suočiti s Renom u prvom kolu nove sezone. Oba tima su prošle sezone završila u gornjem dijelu tabele i imaju ambicije za plasman u evropska takmičenja ove sezone. 

Analiza i očekivanja: 

Ren će vjerovatno nastupiti u formaciji 4-2-3-1, fokusirajući se na uravnotežen pristup koji naglašava čvrstu odbranu i brze tranzicije. U napadu se očekuje da će Amin Guiri i Arno Kalimuendo predvoditi napad, pružajući i kreativnost i prijetnju po gol. Ren će težiti da dominira posjedom i koristi bekove za podršku napadu, dok će ostati kompaktan kako bi se suprotstavio napadačkoj moći Liona. 

S druge strane, Lion će pod novim vođstvom vjerovatno koristiti formaciju 4-3-3, s fokusom na snažan trio u veznom redu, kojeg čine Korentin Toliso, Maksens Kakere i Nemanja Matić, kako bi kontrolisali igru. Lion će se osloniti na brzo kretanje lopte i iskorištavanje prostora koje Ren ostavi, posebno putem krilnih igrača. Defanzivno, nastojaće da zadrže visoku liniju i agresivno pritiskaju kako bi poremetili Renovu izgradnju igre. 

Oba tima imaju snažne vezne linije, a borba između Renovih Kamare i Burijoa protiv Tolisoa i Matića iz Liona biće ključna u određivanju ko će kontrolisati tempo utakmice. 

Renova oslonjenost na bekove u podršci napadu mogla bi biti mač sa dvije oštrice, jer će Lionovi krilni igrači, posebno Benrahma, nastojati da iskoriste svaki prostor koji ostane iza. 

Lion ima impresivan procenat pobjeda od 67% na strani, uz prosječan xG (očekivani golovi) od 1,38. Ipak, njihova odbrana, s prosječnim xG protiv od 1,61, pokazuje potencijalne ranjivosti. 

Forma timova u posljednjih 10 utakmica: 

  • Ren: 3 pobjede, 5 poraza, 2 remija. Prosječno postignuto 1,7 golova iz 5,2 udarca u okvir gola i 14,0 pokušaja po utakmici, dok su primili 1,7 golova. 
  • Lion: 8 pobjeda, 1 poraz, 1 remi. Prosječno postignuto 2,4 golova iz 14,7 pokušaja i 5,9 udaraca u okvir gola, dok su primili 1,7 golova. 

Ključne statistike: 

  • Pet od posljednjih šest utakmica Rena završeno je s golovima na obje strane. 
  • Ren je zadržao mrežu netaknutu samo jednom u posljednjih šest domaćih utakmica. 
  • Pet od posljednjih šest utakmica Liona završeno je s golovima na obje strane. 
  • Lion je postigao dva ili više golova u šest od posljednjih osam gostujućih utakmica u ligi. 
  • Oba tima su postizala golove u pet od posljednjih šest međusobnih susreta između ovih ekipa. 

Zaključak: 

Iako Ren ulazi u ovaj meč kao blagi favorit, Lion je bio vrlo impresivan u završnici prošle sezone i biće teško nadmašen ako započne ovu sezonu u sličnoj formi. Oba tima su izuzetno dobra u napadu, ali su sklona primanju golova, stoga očekujemo da će u ovom susretu biti dosta pogodaka. GG kvota 1.69