PRETKVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Novi Zeland se “zaključao”, kapitenka uvjerena u uspješan start

Foto: FIBA

Crnogorske košarkašice spremne su za novo poglavanje u istoriji – u noći između ponedjeljka i utorka u 1.30 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Novog Zelanda započinju nastup u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Pretkvalifikacioni turnir u Meksiko sitiju biće prilika za našu podmlađenu reprezentaciju da u debitantskom nastupu u borbi za Mundobasket stekne dodatno iskustvo. Selektorka Jelena Škerović za ovu akciju nije mogla da računa na Amerikanke Natašu Mek i Taju Rajmer, Jelenu Vučetić, Sofija Živaljević je tek izašla iz povrede… Ipak, nakon mjesec priprema, naša reprezentacija spremno čeka početak pretkvalifikacija.

Možemo biti zadovoljni odrađenim za ovo kratko vrijeme priprema, a s obzirom da smo trenutno podmlađeni i da našu ekipu sačinjava dosta mladih igračica, koje su na brz način morale da se prilagode i igri i novim ulagama. Mislim da su to dosta dobro odradile i da je, kao i uvijek, prisutna velika želja i motiv da se igra za reprezentaciju i da se što bolje sve to prikaže sve to na terenu“, kazala je kapitenka Crne Gore, Milica Jovanović.

Foto: FIBA

Naš centar ima već sedam nastupa na Eurobasketu, a sada će biti lider podmlađenog tima koji će imati šansu da se prvi put bori za Mundobasket.

Škerine izabranice tokom ovih priprema odigrale su četiri meča – dva poraza u Zreče od Slovenije (72:65, 86:57), Crna Gora ostvarila je polovičan učinak u Podgorici u dvomeču protiv Mađarske. Naše košarkašice prvo su upisale pobjedu 45:39, a zatim su poražene od Mađarica 78:52.

Imale smo četiri pripremne utakmice, kroz koje smo uvidjeli dosta nekih stvari koje smo morale da popravimo. Mislim da smo u ovom periodu nakon mečeva u Sloveniji u tome i uspjele i da smo spremne za početak turnira“.

Posjećanja radi, Crvene su u grupi B sa domaćinom, Novim Zelandom i Mozambikom. Grupu A čine Južna Koreja, Mali, Češka i Venecuela. Dva najbolja tima iz svake grupe će se kvalifikovati za polufinale, dok će se pobjednik turnira plasirati u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Postoji bojazan da li će naše dame uspjeti da priviknu na vremensku zonu.

Sigurno da nije lako, nakon dugog putovanja odmah se adaptirati na vremensku razlilku. Ali, nema izgovora, sada smo fokusirani na Novi Zeland, koji je prvi naš protivnik“, rekla je Nikšićanka.

Foto: FIBA

Novi Zeland je igrao Mundobasket samo 1994. godine, tri puta bio na Olimpijskim igrama, a poslednjih desetak godina uvijek je u vrhu FIBA Azijskog kupa, tako da je prošle godine osvojio četvrto mjesto.

Nemamo previše informacija o Novom Zelandu, jer su tokom pripremnog perioda nastojali da zaključaju svaki mogući video, pa čak i statistike. Ali, naš stručni štab nastojao da pripremi, mi ćemo nastojati da sprovedemo u djelo na najbolji mogući način. Vjerujem da ćemo se tokom utakmice adaptirati na njihov stil košarke i da ćemo turnir otvoriti pobjedom“, objasnila je Jovanović.