GLAS JUGOSLAVIJE

Podmlađeni Orlovi u (ne)mogućoj misiji

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Ljeto se bliži kraju, ostavljamo za nama Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i dugo iščekivane Olimpijske igre. 

Fudbalska sezona je vec uzela zalet, a s njom nam pristiže i novi ciklus Lige nacija koji očekuje reprezentaciju Srbije kao zagrijevanje i lijepa uvertira za ono najvažnije – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026.

Ova generacija srpskih fudbalera ima rijetku priliku da postane prva u istoriji. ne samo srpskog već i jugoslovenskog fudbala, koja je povezala učešće na tri velika takmičenja. Jasno je da rezultati na završnim turnirima u Kataru i Njemačkoj nisu bili na nivou očekivanja nacije, ali bi odlazak u Ameriku, Meksiko i Kanadu svakako bio ogroman podvig.

Pitanje je koliko će to ova nova, podmlađena ekipa uspjeti da iznese na svojim plećima, jer bez obzira na novu formu Svjetskog prvenstva i povećanje broja učesnika na 48 put kroz kvalifikacije neće biti nimalo lak.

Olakšavajuća okolnost po Srbiju je činjenica da kao učesnik A divizije Lige nacija ima gotovo zagarantovan pristup plej-ofu u slučaju neuspjeha u kvalifikacijama.

Ono što je odmah po završetku Eura najavio selektor Dragan Stojković sproveo je u djelo već prvim širim spiskom za mečeve sa Španijom i Danskom. 

Na njemu nema igrača koji su do skoro bili okosnica tima poput Nemanje Gudelja, Filipa Kostića, kao i golmana Vanje Milinković Savića, koji je pao u drugi plan posle sjajnih partija Predraga Rajkovića protiv Engleske, Slovenije i Danske.

Ovo je šansa za nove snage i neke igrače koji su perspektiva srpskog fudbala poput mladih Jan-Karla Simića, Petra Ratkova, ali i više prostora za neke “starosjedeoce” od kojih se u prethodnom periodu više očekivalo. To se prije svega odnosi na Lazara Samardžića, kome bi prelazak u Atalantu i rad s Đanpijerom Gasperinijem mogao da bude odskočna daska i koji bi mogao da nam pomogne da konačno zablista u dresu nacionalnog tima i dostojno zamijeni Dušana Tadića.

Za 5. septembar se u Beogradu sprema spektakl jer nam stiže svježe krunisani evropski prvak i reprezentacija koja je kolektivnom igrom pobrala simpatije ljubitelja fudbala širon kontinenta.

Ima li bolje i atraktivnijeg izazova za podmlađene Orlove da se pokažu u što boljem svijetlu i poprave utiske iz Njemačke.