LOBOVANJE

Četvrtak kao uzbudljiva prilika

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Večeras su na programu utakmice Lige Evrope i Lige Konferencija.

Donosimo vam najrelevantnije analize i preporuke, s posebnim osvrtom na ključne mečeve koji obećavaju visok nivo fudbalske igre i uzbudljive susrete.

PLZEN – HARTS  1 (1.45)  Lobbet 

Plzen je zabilježo četiri pobjede i jedan remi u svojim prvim ligaškim utakmicama, što ukazuje na odličnu i stabilnu formu. Tim je razvio pobjednički mentalitet, a takva forma se obično dobro prenosi na evropska takmičenja, gdje samopouzdanje i ritam mogu napraviti veliku razliku. 

Nakon razočaravajućeg predsezonskog perioda, škotski tim je osvojio samo jedan bod u prva dva ligaška meča i nedavno je pretrpio ponižavajući poraz od Falkirka u Liga Kupu.  

Tokom posljednjih nekoliko godina, Plzen je odlično igrao kod kuće u evropskim takmičenjima, čineći njihov stadion svojevrsnom tvrđavom. S druge strane, Harts se istorijski muči u gostujućim evropskim utakmicama. Plzen je redovni učesnik evropskih takmičenja, a njihovo iskustvo je evidentno. Prošle sezone stigli su do četvrtfinala Lige konferencija Evrope, Nasuprot tome, Harts je imao ograničen uspjeh u evropskim takmičenjima. Njihov posljednji nastup u Evropi završio je eliminacijom u grupnoj fazi Lige konferencija Evrope 2022/2023.

Izgleda da je sastav Viktorie Plzen u boljem stanju pred ovaj meč. Napadač Daniel Vasulin već je pokazao svoj kvalitet u kvalifikacijama za Ligu Evrope, postigavši dva gola u prethodnoj rundi. S druge strane, Harts se suočavaju sa nekoliko povreda ključnih igrača, uključujući Benija Baningimea i Kalema Nieuvenhofa.  

⚽ Iako fudbal može biti nepredvidiv, kombinacija snažne forme Viktorie Plzen, prednosti domaćeg terena, evropskog iskustva i dobro pripremljenog sastava čini ih favoritima za pobjedu u predstojećoj utakmici Lige Evrope protiv Hartsa. Problemi škotskog tima s formom, povredama i lošim učinkom u gostima u Evropi samo dodatno otežavaju izazov s kojim se suočavaju u ovom ključnom plej-of dvomeču. Kao rezultat toga, Viktoria Plzen je u dobroj poziciji da napravi značajan korak ka obezbjeđivanju mjesta u grupnoj fazi Lige Evrope.

LUGANO – BEŠIKTAŠ  3+ (1.88) Bonus Tip Lobbet 

Sa 11 golova u posljednja tri takmičarska meča, uključujući pobjedu od 5-0 nad Galatasarajem i pobjedu od 4-2 protiv Antalijaspora, Bešiktaš je jasno pokazao svoju napadačku snagu. Nova pojačanja, Ćiro Imobile i Rafa Silva, brzo su se uklopili i postigli sedam golova u samo tri utakmice. Švajcarski tim je takođe pokazao sposobnost da postiže golove. Iako su rezultati u domaćem prvenstvu bili mješoviti, Lugano je postigao devet golova u posljednja dva meča, Kacper Pšibjelko, koji je postigao het-trik u posljednjem meču, biće ključna prijetnja. 

Iako je Lugano pokazao ofanzivnu snagu, njihova odbrana nije bila jednako uvjerljiva. Primili su osam golova u posljednja četiri meča u svim takmičenjima, uključujući četiri u dvomeču protiv Fenerbahčea. Izostanak suspendovanog defanzivca Albiana Hajdarija dodatno bi mogao oslabiti njihovu zadnju liniju. Bešiktaš je dominirao, ali su povremeno  pokazivali slabosti u odbrani. 

Lugano će željeti da iskoristi domaći teren kako bi ostvario povoljan rezultat prije revanša u Turskoj, dok će Bešiktaš težiti postizanju golova u gostima kako bi osigurali dobru poziciju pred revanš. 

Oba tima su bila uključena u utakmice sa mnogo golova u svojim nedavnim evropskim susretima. Lugano je u posljednjem kvalifikacionom meču za Ligu Evrope zabilježio pobjedu od 3-2 u ukupnom skoru protiv Partizana, što ukazuje na tendenciju da njihovi mečevi završavaju sa više golova. Slično tome, ofanzivna forma Bešiktaša u Turskoj Super Ligi i njihova ambicija u Ligi Evrope sugerišu da će se truditi da postignu što više golova. 

⚽ S obzirom na snažnu ofanzivnu formu oba tima, njihove defanzivne slabosti i visoke uloge u plej-ofu, meč između Lugana i Bešiktaša vrlo vjerovatno će rezultirati sa tri ili više golova. Očekuje se zabavan i otvoren meč u kojem će oba tima biti željna postizanja golova, što bi moglo dovesti do prave goleade na Stokhorn Areni. 

LENS – PANATINAIKOS 0-2 (1.83) Bonus Tip Lobbet 

Oba tima su pokazala sklonost ka solidnim defanzivnim partijama, što će vjerovatno diktirati tempo i ishod utakmice. Lens, pod novim trenerom Vilom Stilom, pokazao je defanzivnu čvrstinu, što potvrđuje i njihova nedavna pobjeda od 1-0 protiv Anžea u prvenstvenoj utakmici.  Ova defanzivna stabilnost, u kombinaciji sa relativno opreznim pristupom u prvoj utakmici nokaut faze, sugeriše da će Lens prioritet dati održavanju mreže netaknutom, umjesto preuzimanja rizika. 

Panatinaikos, s druge strane, takođe je pokazao sličnu tendenciju u nedavnim utakmicama. Njihov minimalan poraz od 1-0 protiv Ajaksa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope i njihov kasniji poraz od 1-0 protiv Asterasa Tripolisa ukazuju na poteškoće u postizanju golova, ali i naglašavaju njihovu sposobnost da drže utakmice blizu i sa malim brojem golova.  

Povrede igraju značajnu ulogu u oblikovanju dinamike utakmice, a oba tima se suočavaju sa ključnim izostancima koji bi mogli uticati na njihov ofanzivni učinak. Lens će biti bez Džimija Kaboa i Neila El Ajnaouija, koji su van terena do početka septembra. Iako imaju solidan napadački duo u Vesliju Saidu i Florianu Sotoci, gubitak dubine i kreativnih opcija mogao bi ograničiti njihovu sposobnost da probiju dobro organizovanu odbranu Panathinaikosa. 

Panatinaikos se suočava sa još ozbiljnijim problemima s povredama, sa sumnjama oko spremnosti Adama Cerina, Andraža Šporara, Bartlomeja Dragovskog i Đanisa Kocirasa.  Ovi mogući izostanci mogli bi umanjiti ofanzivni potencijal Panatinaikosa, otežavajući im stvaranje jasnih šansi. 

⚽ S obzirom na to da je ovo prva utakmica dvomeča, oba tima će vjerovatno usvojiti oprezan pristup. Lens, koji igra kod kuće, biće usmjeren na to da ne primi gol, dok bi Panathinaikos mogao dati prednost defanzivnoj organizaciji kako bi zadržao nadu za drugi meč u Grčkoj. Ova strateška konzervativnost obično rezultira manjim brojem golova, jer oba tima teže minimiziranju rizika i izbjegavanju davanja prednosti protivniku. 

KRIVBAS KRIVI RIH – BETIS 2 (1,50)  Bonus Tip Lobbet 

Jedna od najznačajnijih prednosti Betisa je njihovo bogato iskustvo u evropskim takmičenjima. Tokom proteklih sezona, Betis se redovno kvalifikovao za Ligu Evrope, dostigavši osminu finala u sezonama 2021/22 i 2022/23. Psihološki pritisak u ovakvom scenariju ne smije se potcijeniti, a iskusni tim Betisa je vjerovatno spremniji da se nosi sa intenzitetom plej-of utakmica. 

Betis se može pohvaliti timom sa većim ukupnim kvalitetom, čak i pored određenih povreda. Uprkos izostanku ključnih igrača poput Sedrika Bakambua i Iska, Manuel Pelegrini ima dovoljno jaku klupu da izvede konkurentan sastav. Potencijalno uključivanje novih pojačanja poput Rikarda Rodrigeza i Natana u odbrani, uz iskusne igrače kao što su Hektor Belerin i Diego Ljorente, osigurava da Betis ima čvrstu zadnju liniju sposobnu da neutralizuje napadačke prijetnje Krivbasa. 

Iako Krivbas Krivi Rih ulazi u meč nakon pobjede od 2-0 u domaćem prvenstvu, njihova ukupna forma u evropskim takmičenjima nije toliko uvjerljiva. Njihovo nedavno ispadanje iz kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Viktorie Plzen ukazalo je na određene slabosti, posebno u njihovoj nesposobnosti da zadrže prednost i iskoriste šanse za postizanje golova. S druge strane, Betis je započeo svoju sezonu u La Ligi solidnim nastupom protiv Đirone, i iako su osigurali samo remi, meč je pružio vrijedne minute za integraciju novih igrača i izgradnju forme. 

Činjenica da će se revanš ove utakmice igrati na stadionu Betisa, daje španskom timu dodatnu stratešku prednost.  Ova sigurnost omogućava Betisu da uđe u prvu utakmicu sa uravnoteženim pristupom, znajući da imaju potencijal da budu agresivniji ili konzervativniji u zavisnosti od situacije na terenu. 

⚽ Uzimajući u obzir sve navedeno, Betis je favorit za pobjedu u predstojećem meču protiv Krivbas Krivi Riha. Njihovo evropsko iskustvo, superiorna dubina tima i taktička fleksibilnost, ukazuje na pobjedu Betisa u ovom meču. Iako će Krivbas Krivi Rih pružiti  otpor, posebno pred svojim navijačima u Košicama, ukupni kvalitet i iskustvo Betisa trebalo bi da im osiguraju pobjedu, pripremajući ih za još jednu evropsku sezonu.