NOVA ERA LIGE ŠAMPIONA

Zvezda dva puta ide u Milano, pakleno za Dinamo

Foto: Ivica Veselinov/PIXSELL

Uskoro počinje nova era Lige šampiona. Stari format sa grupama, evoluirao je od 1992. godine kroz razne faze, od dvije, pa četiri, šest i na kraju sa osam grupa od po četiri tima, prije eliminacionih rundi… Danas je definitivno otišao u istoriju. Pod pritiskom bogatih, prije svega španskih i italijanskih klubova, a da bi se dodvorio istima da se ne odmetnu i formiraju Superligu, predsjednik UEFA, Aleksander Čeferin, promijenio je sistem takmičenja, koji će od ove sezone biti ligaški.

Jednu ligašku tabelu činiće 36 timova.

Svaki tim će igrati osam mečeva protiv osam različitih protivnika, a po četiri utakmice svaka ekipa odigraće na domaćem i gostujućem terenu.

Prvih osam ekipa na tabeli prolazi direktno u nokaut fazu. Ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće plej-of i boriće se za još osam mesta u nokaut fazi, odnosno osmini finala. Timovi ispod kote 24 završavaju evropski put, jer više nema selidbe u Ligu Evrope.

Zahvaljujući novom formatu, biće mnogo više utakmica u elitnom takmičenju i više novca za klubove, pa ćemo umjesto 125 gledati ukupno 189 mečeva tokom jedne sezone.

Svako od tri evropska takmičenja u novom sistemu će imati po jednu ekskluzivnu nedjelju u kojoj neće biti utakmica Lige Evrope i Lige konferencije već će utakmice elitnog takmičenja u toj nedjelji biti podijeljenje na utorak, srijedu i četvrtak.

Žrijeb je prvi put odrađen kompjuterski, pošto bi po starom načinu, sa kuglicama, bilo potrebno više od četiri sata da se izvuku parovi.

Crvena zvezda će igrati na Marakani sa Barselonom, Benfikom, PSV Ajndhovenom i Štutgartom, dok će dva puta gostovati na San Siru, Interu i Milanu, zatim Jang Bojsu i Monaku.

Drugi tim iz regiona, Dinamo Zagreb, ugostiće Borusiju Dortmund, Milana, Seltik i Monako, dok će putovati na megdane Bajernu, Arsenalu, Salcburgu i Slovanu.

Evropski šampion, Real ugostiće Borusiju Dortmund, Milan, Salcburg i Štutgart, dok će u goste Liverpulu, Atalanti, Lilu i Brestu.

Od nosioca najgore je prošao Pari Sen Žermen. Prinčevi će igrati protiv Bajerna, Mančester sitija, Atletika, Arsenala, PSV, Salcburga, Đirone i Štutgarta.

Osvajač Lige Evrope, Atalanta, pored Reala, igraće sa drugim španskim velikanom, Barselonom, zatim Arsenalom, Šahtjorom, Seltikom, Jang bojsom, Šturmom i Štutgartom.

Raspored će biti poznat u subotu. Takmičenje počinje 17. septembra.

Inače, na startu svečanosti u “Grimaldi forumu” u Monaku, predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin je uručio Predsjedničku nagradu legendi italijanskog fudbala i golmanu sa najviše nastupa u istoriji najkvalitetnijeg takmičenja u evropskom klupskom fudbalu, Đanluiđiju Bufonu i najboljem strijelcu i fudbaleru sa najviše nastupa u Ligi šampiona, Kristijanu Ronaldu.

Pogledajte i kako je u uvodu svečanosti UEFA simpatičnim videom pokušala da objasni novi sistem takmičenja, uz glumu bivših i sadašnjih asova Luisa Figa, Alesandra Del Pjera, Luiđija Bufona, Robija Kina, Zlatana Ibrahimovića

970x250