LOBOVANJE

Tip dana: Inter spreman za trijumf protiv Atalante

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Svakog dana donosimo vam najnovije analize i prognoze fudbalskih utakmica, obuhvatajući taktičke postavke, performanse igrača, istorijat susreta, statističke podatke, trenutnu formu ekipa, povrede, suspenzije i ostale faktore koji mogu uticati na ishod. 

Naš cilj je da vam pružimo tačne i pouzdane informacije kako biste bolje razumjeli igru i sigurnije prognozirali rezultate. Pratite nas za sve aktuelne analize i predviđanja iz svijeta fudbala. 

INTER – ATALANTA   1  (1.72)  Bonus Tip Lobbet 

⚽ Snažna forma Intera kod kuće, statističke prednosti u napadu i odbrani, istorijska dominacija nad Atalantom i taktička fleksibilnost čine ih favoritima za pobjedu u ovom meču. Iako Atalanta ima ofanzivni kvalitet i mogla bi postići gol, ukupna konzistentnost Intera i psihološka prednost kod kuće trebali bi im donijeti pobjedu. Kombinacija ovih faktora ukazuje na to da je Inter u odličnoj poziciji da osvoji tri boda u ovom susretu. 

UNION BERLIN – ST. PAULI   2  (3.90)  Bonus Tip Lobbet 

⚽ Odlični rezultati St. Paulija u gostima, njihove ofanzivne sposobnosti, defanzivne ranjivosti Union Berlina, problemi sa povredama i potencijalna taktička prilagođavanja, sve zajedno stavljaju St. Pauli u povoljnu poziciju da iznenadi u ovom meču. Iako Union Berlin ima solidan učinak kod kuće protiv novopromovisanih timova, specifične okolnosti ovog susreta ukazuju da St. Pauli ima nekoliko prednosti koje bi mogle dovesti do pozitivnog rezultata. 

LION – STRAZBUR   GG  (1.76)  Lobbet 

⚽ Oba tima će vjerovatno postići gol u predstojećoj utakmici zbog kombinacije Lionove potrebe da prekine svoj golgeterski post i osigura prve bodove, pozitivne golgeterske forme Strazbura i defanzivnih slabosti obje strane. Napadački potencijal prisutan u oba tima i taktički pristupi njihovih trenera dodatno naglašavaju vjerovatnoću utakmice s mnogo golova. Istorijski podaci, nedavni trendovi i statističke metrike sve ukazuju da bi oba tima mogla postići gol, što GG čini logičnim izborom za ovu utakmicu. 

DETALJNA ANALIZA SA OBRAZLOŽENJIMA ZA TIPOVE, U NASTAVKU PROČITAJTE I ŠTA JE XG STATISTIKA 

INTER – ATALANTA   1  (1.72)  Bonus Tip Lobbet 

Izvanredna forma u poslednje vrijeme i prednost domaćeg terena 

Inter je solidan na početku ove sezone, nakon remija 2:2 protiv Đenove i uvjerljive pobjede 2:0 nad Lećeom. Pobjeda protiv Lećea bila je značajna ne samo zbog osvojenih tri boda, već i zbog održavanja 12-godišnjeg niza u kojem Inter nije izgubio prvu domaću utakmicu u sezoni. Statistika Intera na stadionu Đuzepe Meaca je izvanredan, sa neporaženim nizom u poslednjih 16 mečeva u Seriji A, od kojih su 12 pobijedili. Ovaj impresivni rezultat kod kuće, u kombinaciji sa snažnim istorijskim učincima protiv Atalante (pobjeda u svih pet poslednjih susreta i oba meča prošle sezone), ukazuje na psihološku prednost i dobro poznavanje stila igre Atalante. Dodatno, loš skor Atalante na ovom stadionu, sa poslednjom pobjedom protiv Intera iz 2014. godine, dodatno učvršćuje prednost Neroazura. 

Istorijska dominacija nad Atalantom 

Inter ima snažan istorijski bilans protiv Atalante, jer je ostao neporažen u posljednjih 11 utakmica u najvišem rangu takmičenja protiv kluba iz Bergama. Prošle sezone, ostvarili su dominantnu pobjedu od 4:0 protiv Atalante na San Siru, a psihološka prednost iz tog susreta će vjerovatno igrati ulogu u predstojećem duelu. Interova sposobnost da ostane neporažen protiv svih svojih rivala iz top pet tokom šampionske sezone takođe govori o njihovoj dosljednosti protiv jakih protivnika, što ih dodatno pozicionira dobro za ovaj meč. 

Nestabilnost ekipe Atalante i ključni izostanci 

Atalanta se suočava sa značajnim izazovima u pogledu stabilnosti ekipe i izostanka ključnih igrača. Transfer tržište nije im bilo naklonjeno, sa značajnim igračima kao što su Kupmeiners i Lukman koji su potencijalno na izlaznim vratima kluba, dok su drugi poput Turea i Musoa već napustili klub. Pored toga, nekoliko ključnih igrača, uključujući Skalvinija, Skamaku, Seada Kolašinca i Bakera, su nedostupni zbog povreda ili transfera. Ova situacija je ostavila trenera Đan Pjera Gasperinija sa oslabljenom i nestabilnom ekipom, što bi moglo uticati na performanse i koheziju Atalante na terenu. 

Taktička fleksibilnost i dubina Interove ekipe 

Dubina tima i taktička fleksibilnost Intera daju im značajnu prednost. Uprkos potencijalnom izostanku Martineza, prošlosezonskog najboljeg strijelca, Inter ima kvalitetne opcije u napadu sa Mehdi Taremijem i Markusom Turamom, obojica dokazanim strijelcima. Pored toga, povratak Stefana de Fraja dodatno jača odbranu. Ova dubina omogućava Interu da prilagodi svoju strategiju prema zahtjevima igre, što Atalanta možda neće moći da uradi s obzirom na ograničene opcije u ekipi. 

Nedosljednost Atalante u posljednje vrijeme 

Nedavna forma Atalante je nedosljedna, što se vidi iz njihovih nastupa u svim takmičenjima . Uprkos snažnom startu u ligi pobjedom od 4:0 protiv Lećea, posrnuli su u narednoj utakmici protiv Torina, promašivši ključni penal u posljednjim trenucima koji bi im donio remi.  

Statistička Nadmoć u Očekivanim Golovima (xG) 

Osnovne statistike takođe idu u korist Intera. Oni imaju visok xG (očekivane golove) od 1.79 po utakmici kod kuće, što odražava njihovu konstantnu sposobnost da kreiraju kvalitetne šanse za gol. Defanzivno su takođe čvrsti, dopuštajući samo xG protiv od 1.08, što sugeriše da su efikasni u ograničavanju prilika protivnika. Nasuprot tome, Atalanta ima relativno nižu stopu pobjeda u gostima (29%) i viši xG protiv (1.49), što ukazuje na ranjivost kada igraju na strani. Ove statistike sugerišu da, iako bi Atalanta mogla postići gol, njihove šanse da nadigraju Inter ostaju male. 

Nekonzistentna forma Atalante u gostima 

Problemi Atalante u gostujućim mečevima su ključni faktor. Sa xG u gostima od 1.53, pokazuju da mogu kreirati šanse, ali njihov viši xG protiv (1.49) sugeriše da često primaju golove. Ova nekonzistentnost je odraz njihove stope pobjeda u gostima od samo 29%. Iako Atalanta posjeduje ofanzivne prijetnje poput Retegija i De Ketelarea, koji su u dobroj formi, njihove defanzivne slabosti na strani mogle bi biti značajan nedostatak protiv tima poput Intera, koji je poznat po iskorišćavanju takvih slabosti. 

⚽ Snažna forma Intera kod kuće, statističke prednosti u napadu i odbrani, istorijska dominacija nad Atalantom i taktička fleksibilnost čine ih favoritima za pobjedu u ovom meču. Iako Atalanta ima ofanzivni kvalitet i mogla bi postići gol, ukupna konzistentnost Intera i psihološka prednost kod kuće trebali bi im donijeti pobjedu. Kombinacija ovih faktora ukazuje na to da je Inter u odličnoj poziciji da osvoji tri boda u ovom susretu. 

UNION BERLIN – ST. PAULI   2  (3.90)  Bonus Tip Lobbet 

Snažna forma u gostima i ofanzivna otpornost 

Učinak St. Paulija u gostima predstavlja značajan pokazatelj njihovog potencijalnog uspjeha u ovom meču. Imaju impresivan procenat pobjeda od 75% kada igraju u gostima, što naglašava njihovu sposobnost da se dobro nose sa izazovima na tuđim terenima. Njihov prosječan očekivani broj golova (xG) u gostima iznosi 1.91, što ukazuje na snažnu ofanzivnu snagu koja bi mogla ozbiljno testirati odbranu Union Berlina. Ovaj ofanzivni potencijal dodatno je podržan nizom od četiri uzastopne pobjede u gostima, što ukazuje na snažan zamah i samopouzdanje kad igraju van svog stadiona. 

Defanzivne slabosti Union Berlina 

Defanzivni učinak Union Berlina na domaćem terenu otkriva nekoliko slabosti koje bi St. Pauli mogao iskoristiti. Sa procentom pobjeda na domaćem terenu od samo 33%, Union Berlin je pokazao da teško pobjeđuje kod kuće. Njihov prosječan broj očekivanih golova protiv (xG protiv) kod kuće iznosi 1.47, što odražava nesigurnu odbranu koja se muči da spriječi prilike protivnika za gol.  

Povrede u timu Union Berlina 

Union Berlin se suočava sa nekoliko problema u vezi sa povredama, i u odbrani i napadu. Uz potencijalne izostanke ključnih odbrambenih igrača poput Josipa Juranovića i Kevina Vogta, njihova odbrambena čvrstina mogla bi biti dodatno ugrožena. Takođe, izostanak napadača Kevina Volanda slabi njihove napadačke opcije, ostavljajući ih oslonjenim na igrače koji možda nisu jednako efikasni ili uigrani sa početnim sastavom. Ova situacija mogla bi narušiti ukupnu timsku koheziju i organizaciju u odbrani Union Berlina, pružajući više prilika St. Pauliju da to iskoristi. 

Motivisan početak za St. Pauli uprkos početnom porazu 

Iako je St. Pauli doživio poraz od 2-0 u uvodnom meču protiv Hajdenhajma, osnovna statistika sugeriše da nisu imali sreće da postignu gol i pored velikog broja prilika. St. Pauli je imao više šuteva, veći posjed lopte i veći xG (1.45) u poređenju sa Hajdenhajmovih 1.07. Ovo pokazuje njihovu sposobnost da stvaraju šanse, i ako uspiju održati ovaj nivo performansi, nalaze se u dobroj poziciji da pronađu mrežu protiv ranjive odbrane Union Berlina. 

Psihološka prednost i istorijski kontekst 

Uprkos nedavnom porazu, St. Pauli ima psihološku prednost pred ovaj meč jer nikada nije izgubio prve dvije Bundesliga utakmice u sezoni. Ovaj istorijski kontekst mogao bi poslužiti kao motivacija i za igrače i za trenera Blesina, da zadrže čvrst pristup protiv Union Berlina.  

Moguća taktička prilagođavanja 

Trener St. Paulija, Aleksander Blesin, mogao bi napraviti taktička prilagođavanja kako bi maksimalno iskoristio snage svog tima, naročito uzimajući u obzir ranjivosti Union Berlina kod kuće i probleme sa povredama. Kontinuirana upotreba ključnih igrača koji su bili ključni za njihovu promociju i dodatak Guilavoguija, koji će se boriti za mjesto u početnom sastavu, sugerišu da St. Pauli ima i dubinu i fleksibilnost da efikasno prilagodi svoju taktiku i iskoristi slabosti Union Berlina. 

⚽ Odlični rezultati St. Paulija u gostima, njihove ofanzivne sposobnosti, defanzivne ranjivosti Union Berlina, problemi sa povredama i potencijalna taktička prilagođavanja, sve zajedno stavljaju St. Pauli u povoljnu poziciju da iznenadi u ovom meču. Iako Union Berlin ima solidan učinak kod kuće protiv novopromovisanih timova, specifične okolnosti ovog susreta ukazuju da St. Pauli ima nekoliko prednosti koje bi mogle dovesti do pozitivnog rezultata. 

LION – STRAZBUR   GG (1.76)  Lobbet 

Lionova očajnička potreba za bodovima i golovima 

Lion ulazi u ovu utakmicu i dalje tražeći svoje prve bodove i golove u sezoni, nakon što su izgubili prva dva meča bez postignutog pogotka. Hitnost da poprave loš početak, posebno nakon prošlosezonskog katastrofalnog starta, vjerovatno će ih natjerati da usvoje više napadačku strategiju. S obzirom da je trener Pjer Sage svjestan pritiska da izbjegne još jedan loš početak, očekuje se da će se Lion fokusirati na napad kako bi prekinuli svoju golgetersku sušu. 

Napadački potencijal i nedavni trendovi: 

Ofanzivni kvalitet Liona: Iako Lion nije postigao gol u prva dva meča, posjeduju previše napadačkog talenta da bi ostali bez golova još dugo. Igrači koje imaju u napadu su visokog kvaliteta, a zakon prosjeka sugeriše da im slijedi proboj, posebno s obzirom na njihov solidan kućni xG (očekivani golovi) od 1.49. Njihov nedavni domaći bilans pokazuje da su u samo dvije od posljednjih 11 ligaških utakmica na svom terenu ostali bez postignutog gola, što dodatno ukazuje da je gol Liona vrlo vjerovatan. 

Opasni napad Strazbura: Strazbur je bio efikasan u napadu, posebno iz prekida, koji su im već donijeli četiri gola u uvodne dvije utakmice. Vjerovatno će biti uvjereni da mogu postići gol protiv odbrane Liona koja prima golove alarmantnom brzinom (prosjek xG primljenih golova 1.94). Sposobnost Strazbura da iskoristi slabosti u odbrani Liona čini vjerovatnim da će postići barem jedan gol. 

Defanzivne slabosti oba tima: 

Problemi u odbrani Liona: Odbrana Liona je bila primjetno loša na početku sezone. Primili su pet golova u samo dvije utakmice (3:0 protiv Rena i 2:0 protiv Monaka), a mogli su primiti još više, s obzirom na kvalitet šansi koje su dozvolili. Njihova odbrana djeluje neorganizovano i propustljivo, što znači da je malo vjerovatno da će sačuvati mrežu netaknutom protiv Strazbura. 

Nesigurna odbrana Strazbura: S druge strane, Strazbur je takođe pokazao značajne defanzivne slabosti. Nisu uspjeli da sačuvaju mrežu u prva dva meča Lige 1 ove sezone, a njihovi rezultati iz ljetnjih prijateljskih utakmica takođe pokazuju njihove probleme u odbrani, jer su samo jednom sačuvali mrežu u osam utakmica. S obzirom na njihovu nesposobnost da zatvore protivnike, vjerovatno je da će primiti gol protiv Liona. 

Povrede koje utiču na stabilnost tima 

Lion će biti bez ključnih igrača poput Nuama i Taljafika, što bi moglo uticati na njihovu defanzivnu stabilnost i primorati ih da prilagode sastav. Ovo bi moglo dodatno oslabiti njihovu odbranu, dok će ih učiniti zavisnijima od napadača da nadoknade potencijalne slabosti. Strazbur takođe ima nekoliko odsutnih igrača, ali njihov odličan nastup protiv Rena sa sličnim sastavom sugeriše da i dalje mogu predstavljati ofanzivnu prijetnju. 

Istorijski podaci koji podržavaju oba tima da postignu gol: 

Istorijski podaci između ova dva tima snažno podržavaju vjerovatnoću da će oba tima postići gol. U posljednjih 11 susreta između Liona i Strazbura, oba tima su postizala gol u devet utakmica (82%). Ovaj konstantni trend sugeriše obrazac otvorenih, napadačkih utakmica kada se ovi timovi sastanu. 

Nadalje, oba tima su pokazala tendenciju ka utakmicama sa puno golova u posljednjim mečevima. Lionovih  osam od posljednjih 11 ligaških mečeva je završilo GG, dok je Strazburovih  posljednjih šest utakmica u Ligi 1 završilo sa GG. Ovi trendovi ukazuju na to da se obje strane često nalaze u situacijama gdje i postižu i primaju golove, što dodatno pojačava očekivanje golova s obje strane u njihovom nadolazećem susretu. 

⚽ Oba tima će vjerovatno postići gol u predstojećoj utakmici zbog kombinacije Lionove potrebe da prekine svoj golgeterski post i osigura prve bodove, pozitivne golgeterske forme Strazbura i defanzivnih slabosti obje strane. Napadački potencijal prisutan u oba tima i taktički pristupi njihovih trenera dodatno naglašavaju vjerovatnoću utakmice s mnogo golova. Istorijski podaci, nedavni trendovi i statističke metrike sve ukazuju da bi oba tima mogla postići gol, što GG čini logičnim izborom za ovu utakmicu. 

STO JE XG STATISTIKA  

xG statistika je metoda analize fudbalskih utakmica koja izračunava očekivani broj golova (xG – Expected Goals) koje će postići svaki tim, pri čemu se svakom šutu daje vrijednost od 0,01 do 1. 

Sabiranjem xG vrijednosti svih šansi dobija se alternativni ishod meca koji odražava događaje na terenu. xG omogućava procjenu efikasnosti stvorenih šansi, bez uzimanja u obzir sreće, forme i raspoloženja igrača. 

Vrijedno je napomenuti da pobjeda zasnovana na xG vrijednostima ne garantuje uvijek stvarni pobjednički ishod, ali će uvijek pokazati koji je tim uložio više truda u pobjedu.   

Temeljna xG analiza tokom više utakmica i njena pravilna interpretacija može biti veoma korisna, posebno za kreiranje predikcija utakmica, pa je zbog toga u nasim analizama uključena i xG statistika. 

Korišćenje xG metrike u svijetu fudbala postaje sve uobičajenije. Treneri i menadžeri koriste xG statistiku za analizu utakmica, ocjenu efikasnosti svojih igrača i određivanje najboljih pozicija za postizanje golova. Svjetski mediji i TV kanali prikazuju xG statistiku tokom svojih prenosa. Vrhunski evropski fudbalski klubovi angažuju timove profesionalnih analitičara za kreiranje strategija i taktika igre zasnovanih na modernim xG metrikama. 

Kako je nastao xG? Za mnoge fudbalske navijače xG je uobičajena stvar i teško je zamisliti da prije otprilike 10 godina nije postojao. 

Titula prvog kreatora xG prototipa pripada Egilu Olsenu, legendarnom treneru norveške fudbalske reprezentacije, koja je pokazala izvanredne rezultate tokom svjetskih prvenstava 1994. i 1998. godine. 

Današnji proces izračunavanja xG statistike razvila je britanska sportska analitička kompanija Opta. Oni su analizirali stotine hiljada šuteva kako bi utvrdili vjerovatnoću da će određena prilika rezultirati golom, uzimajući u obzir širok spektar faktora, o kojima ćemo govoriti u nastavku. 

Kako se izračunava xG? Jednostavno rečeno, šut s kratke distance ispred gola daje vam najveću šansu za postizanje gola. Ako je xG vrijednost jednaka 1,00, to znači da je verovatnoća postizanja gola 100%. Najosnovniji primjer racunanja xG je penal, sa procentom golova od 76%, gdje uzimate u obzir samo statičnog igrača i određenu udaljenost do gola. To znači da, ako je jedina napadačka akcija tima bio jedan penal, njihov xG rezultat će biti 0,76, bez obzira na to da li su postigli gol ili ne. 

Šutevi iz otvorene igre su mnogo teži za interpretaciju kao brojevi, evo ključnih varijabli koje treba uzeti u obzir: 

udaljenost do gola. 

pozicija napadača. 

pozicija golmana. 

koliko je odbrambenih igrača ispred lopte. 

dio tijela korišćen za šut 

neki dodatni faktori koji se mogu uzeti u obzir su: 

ugao, visina i smjer šuta. 

vještina igrača i golmana. 

tip asistencije (centaršut, dodavanje, odbitak, itd). 

broj dodira prije šuta. 

napredniji xg modeli mogu takođe uzeti u obzir sledeće faktore: 

vrijeme koje je igrač proveo na terenu. 

forma i motivacija napadača. 

vremenski i terenski uslovi. 

Kao i sve ostalo na ovom svijetu, statistika očekivanih golova nikada ne ostaje ista. Fudbalski analitičari nikada ne prestaju tražiti nove načine izračunavanja podataka i kao rezultat toga se svake godine pojavljuju nove xG metrike. 

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare