ROBERT PROSINEČKI

”Igraćemo dobar fudbal”

Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Za Crnu Goru i Roberta Prosinečkog sada počinje ono pravo. Nakon prijateljskih utakmica, upoznavanja sa ekipom, kreće Liga nacija, utakmice sa Islandom i Velsom.

Normalno da jeste drugačija priča. Kroz ove četiri utakmice smo vidjeli dosta, šta je dobro, šta moramo popraviti, tako da očekujem da čemo ove dvije utakmice biti dobri i napraviti dobar rezultat. Imamo nekih problema, ali to je jednostavno tako, ima puno utakmica, imamo dosta povrijeđenih igrača. Ne kukam, to je jednostavno tako, usput kažem. A ovo drugo, nadam se da ovi koji danas igraju da su svi zdravi i da će doć sjutra zdravi”, ističe selektor.

Brojni problemi sa povredama su tradicija kada su u pitanju Hrabri sokoli.

Adžić je povrijeđen. Od prije znate Janković, Kuč isto tako, Vujačić isto. Vidjećemo šta je, al vjerovatno će otpasti. Tako da imamo nekih problema, tako da nadam se ovi koji danas igraju, a ima ih dosta, još osam igrača, da će biti zdravi. Veseli nas Marušić da je dobar, Vešović je na klupi. Ima nekih dobrih, nekih loših stvari’‘, kaže Prosinečki.

Crnogorskoj reprezentaciji prvi meč u Ligi nacija biće sa Islandom, 6. septembra.

Gledali smo, analizirali smo ih, analiziraćemo ih još sa igračima. Jedna čvrsta, klasična 4-4-2 dobra ekipa koja je kroz ove prijateljske utakmice pobijedila Englesku. Posle je izgubila od Holandije 4-0. Dobra agresivna ekipa, pogotovo kad igraju kući. Tako da, nimalo lagana utakmica. Sigurno jako teška. Oni imaju svoje kvalitete, igraju u dobrim klubovima. I kroz ove kvalifikacije Ukrajinu su izgubili, iako su vodili. Jedna dobra reprezentacija. Ali svi imaju mane, tako da ćemo te mane probati iskoristiti za tamo”, optimističan je hrvatski trener.

Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Stil igre ekipa Roberta Prosinečkog je ofanzivan, sa loptom u nogama. Tako je bilo u prijateljskim utakmicama i tako će biti i na početku Lige nacija.

Mi kad smo svi zdravi mi smo dobri. Imamo reprezentaciju koja može sa svakim igrati. Idemo tamo da igramo dobar fudbal. Sad ćemo vidjeti sa koliko igrača, ko će biti još zdrav. Ne daj Bože još neko da se povrijedi. Tako da u ovom trenutku razmišljam puno, ali još ne znam kako ćemo igrati gore. Najvjerovatnije isto, ja ću stalno pokušavati u tome da Crna Gora igra, a sad ću vidjeti da li ćemo uspjeti u tome”, jasan je Prosinečki.

Selektora ne brine to što Stevan Jovetić još nema klub.

Ma Stevan nema problema. Stevan trenira tu sa nama, poslije toga je trenirao cijelo vrijeme sa Budućnosti. Nije problem za njega. Nama bi bio problem da 5-6 ne igraju. Ovako igraju, manje više. Nama svi igrači igraju, sve pratimo, čak neki i previše. Svi su standardni i to nas veseli. Imaju taj ritam, što je vrlo bitno i nadam se da će doći zdravi, što je najbitnije. Jer, otpala su nam dva vezna igrača, sad ako još i Vujačić bude, tako da ćemo imat nekih problema”, kaže 55-godišnji stručnjak.

Povrijeđene na sredini će pokušati na najbolji način da odmijene Novica Eraković, koji se vratio nakon teške povrede, Ilija Vukotić koji se vraća u nacionalni tim, ali i Milan Vukotić, koji je sjajnim igrama u Budućnosti zaslužio poziv.

‘Eraković i Vukotić igraju standardno u svojim klubovima. Vukotić igra u Boavisti, u Portugalu. Sigurno igrač koji ima svoje kvalitete, možda malo drugačije od ovih drugih. Eraković u Omoniji poslije teške povrede se vratio i igra odlično. Gledao sam ga protiv Zire, gledao sam ga u revanšu, gdje se vidi da nema nikakvih problema sa povredom i da igra baš dobro. Tako da su to neke alternative koje smo stavili. Pozvali smo i Vukotića koji je drugačiji od drugih, igrač koji može doprinijet reprezentaciji. Imamo kvalitet, sad ćemo vidjet kako ćemo to uklopiti. Važno nam je danas da Savić iz Trabzona dođe zdrav. Marušić je hvala Bogu odigrao 45 minuta protiv Milana i on je dobar. Risto Radunović sve utakmice igra. Manje više sam zadovoljan. Svi su standardni i to nas veseli”, poručuje Prosinečki.

Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Vladimir Perišić jedan je od debitanata. Mladi napadač zadivio je sve na početku ove sezone, zaslužio poziv, ali i izborio transfer u Slaviju iz Praga. Prosinečki nije time iznenađen.

>>> Perišić prelazi u Slaviju

Kako kome. Ja sam cijelo vrijeme gledao Budućnost. Otišao je u Slaviju Prag. Znači nisam samo ja vidio, nego i Slavija Prag. Mislim da su oni veliki klub, možda i najveći tamo posle Sparte, znači da se nešto dešava. Jedan klinac koji ima kvalitet, koji se ne boji, zna primiti, ali i dati gol. Neke utakmice i u Evropi i prvenstvu davao golove. Vrlo je interesantan i budućnost je Crne Gore”, ističe.

Selektor je zadovoljan zbog dobrog učinka crnogorskih klubova u Evropi ovog ljeta.

Pratio sam, bio sam tu. Dečiću je malo falilo. Mornar da nije tamo izgubio u 100. minutu možda bi tu nešto drugačije bilo. Tu je bilo 2-2, imali su dosta crvenih, povrijeđenih. Ali u suštini, dobro. Budućnosti je isto malo falilo, bili smo i na toj utakmici. Sigurno da se dogodio pomak

Crna Gora će svaki meč u Ligi nacija igrati maksimalno.

Ja ne znam drugačije. Mislim da je to nama pokazatelj za ono što slijedi – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Nama je svaka utakmica važna, pogotovo meni a sigurno i cijeloj reprezentaciji igračima, da se što bolje pokažemo. Tako da, mi ćemo igrati sve do kraja, ove dvije utakmice su zanimljive. Island, posle nam ovdje dolazi Vels, koji je eliminisan u baražu za Evropsko prvenstvo. Sigurno se radi o dvije dobre reprezentacije. Turska je sve iznenadila na ovom Evropskom. Igrali su sjajan fudbal. Sa Montelom su promijenili dosta stvari, imaju igrače u velikim klubovima. Liga nacija, koliko god da neko ne razmišlja o njoj, mislim da je interesantna. Sigurno bi u ovom momentu igrali prijateljske utakmice, ovako je bolje da se borimo za nešto”, zaključio je Prosinečki.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare