EVROLIGAŠKA LEGENDA

Mučio centre sa samo 198 cm visine, sada odlučio da je dosta

Savino Paolella/IPA Sport /PIXSELL

Jedan od najživopisnijih likova koji su kročili na evropske parkete više neće mučiti protivničke košarkaše u odbrani i ponižavati najveće među njima dominacijom u skokovima i blokadama.

Amerikanc, Kajl Hajns odlučio je da okači patike o klin u 38. godini života.

Danas zvanično objavljujem da zam završio sa profesionalnom košarkom. Počeo sam 2008. i nisam mogao da zamislim da će me košarka odvesti ovoliko daleko. Kada nisam draftovan bila je to jedna od najvećih razočaranja mog života a ispalo je da je to bio najveći blagoslov. Dolazak u Evropu mi je dao priliku da rastem kao osoba i dala mi je da se takmičim na najvišem nivou“, napisao je Kajl Hajns na društvenim mrežama.

Jedan od razloga zašto Hajns nije draftovan je što je igrao centra sa svega 198 centimetara! Nisu ga zbog toga primjećivali ni najbolji evropski klubovi. Putešestvije po Starom kontinentu počeo je u bivšem italijnskom drugoligašu Veroli Basketu 2008. godine, kod Anree Trinkijerija. Na najveću scenu je zakoračio dvije godine kasnije u dresu tadašnjeg evroligaša Brose Basketa. Uslijedila je nakon samo jedne godine selidba u Olimpijakos, pa 2013. u CSKA Moskvu, dok je od 2020. nastupao za Olimpiju Milano.

Poslije 425 utakmica, 3.339 poena, 1.855 skokova, 510 asistencija, 287 ukradenih lopti i 320 blokada na najvećoj sceni i četiri evroligaške titule (po dvije sa Olimpijakosom i CSKA) odlučio je da svira kraj. 

Šesnaest godina sam živio snove igrajući profesionalnu košarku. Dok individualna i timska priznanja znače mnogo nisam zbog njih igrao košarku. Igrao sam je zbog rada, ljubavi i prilike da se takmičim svakog dana“.

Hajns se u objavi zahvalio porodici, svim gradovima i klubovima u kojima je igrao, zatim trenerima Trinkijeriju, pokojnom Dudi Ivkoviću, Krisu Flemingu, Jorgosu Barcokasu, Dimitrisu Itudisu, Etoreu Mesini, ali i menadžeru Mišku Ražnatoviću.

Kajl je definisao pojam andersajz centra u košarci, centra koji je imao savršen osjećaj za zagrađivanje, za skok, za defanzivu. Bio je tri puta najbolji defanzivac Evrolige, odigrao je najviše mečeva u Evroligi od svih igrača, a uz to je osvajao i titulu šampiona Italije, VTB lige, grčke, njemačke lige, a u Njemačkoj je bio i MVP finala plej-ofa. Olimpiji je pored domaćih trofeja pomogao da se nakon 29 godina vrati na fajna-for Evrolige u svojoj prvoj sezoni u Gradu mode. Amerikanac je rangiran kao peti igrač po minutažu u EL svih vremena (8.789:32), 11. u poenima (3,339), drugi u šutu za dva poena (1.332), prvi u ofanzivnim skokovima (824), drugi ukupno (1.855), 11. u ukradenim loptama (287), treći u blokovima (320) i peti na vječnoj listi po indeksu korisnosti (4.299).

Mora se reći da mu je pored nevjerovatne sportske inteligencije u borbi sa mnogo višim centrima pomagala i isto tako navjerovatna mišićna masa.

Kajl Hajns je bio i uvijek će biti legenda evrolige.

Sada kada otvaram novo poglavlje, radujem se što ću sa vama dijeliti nove avanture. Sve najbolje vam želi broj 42“. poručio je Hajns.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare