Milan izdušio na novog drugoligaša, het-trik Žirua

Žiru ostavio Milan u borbu za Ligu šampiona. Foto: Sportinfoto/DeFodi/Pixsell

Glavobolju, uzrokovanu ispadanjem od gradskog rivala Intera u polufinalu Lige šampiona, Milan je nakratko ublažio visokom pobjedom u 36. kolu Serije A.

Sastav Stefana Piolija pobijedio je obezglavljenu Sampdoriju 5:1 na San Siru i nastavio borbu za plasman u elitno takmičenje sljedeće sezone.

Već u devetom minutu Rosoneri su poveli protiv novog drugoligaša, koji sa klupe vodi Dejan Stanković. Strijelac je bio Rafael Leao nakon asistencije Brahima Diaza. Portugalac je potpisao 14. gol u sezoni, 13. u italijanskom prvenstvu.

Sampa je reagovala i izjednačio u 20. minutu. Naravno preko 40-godišnjeg akrobatskog golgetera Fabija Kvaljarele, kojem je ovo posljednja sezona u karijeri. Bio je to njegov prvi pogodak ove sezone, a ukupno 106. za klub iz Đenove, odnosno 293. gol u karijeri.

Međutim, svega tri minuta kasnije Milan se vratio u vođstvo golom Olivijea Žirua nakon druge asistencije Diaza na utakmici. Na 3:1 povisio je ponovo 36-godišnji francuski napadač, ovog puta iz penala u 29. minutu.

U nastavku su gosti pali, a Milan nastavio da puni njihovu mrežu. Uz dvije asistencije Diaz je postigao i pogodak u 63. nakon asistencije Sandra Tonalija, dok je u 68. minutu Žiru sjajno primio loptu, a onda je sproveo u mrežu za 5:1 i svoj prvi het-trik u crveno-crnom dresu.

To je bio njegov 16. gol u sezoni, od čega 11. u Seriji A.

U narednom, pretposljednjem 37. kolu slijedi veliki italijanski derbi u Torinu između Juventusa i Milana. Ulog će biti – Liga šampiona.

Sampdorija ne samo da je ispala u Seriju B, a da se istovremeno ljuti gradski rival Đenova vratila u elitu, već Samp zbog velikih finansijskih problema rizikuje da završi u najdonjem rangu italijanskog kalća.

Ranije danas Atalanta je savladala Veronu 3:1 i to preokretom nakon pogotka Darka Lazovića u 11. za goste. Ipak, tim iz Bergama je preko Davide Zapakoste, Marija Pašalića i Rasmusa Hojlunda stigao do 18. pobjede u sezoni.

Bolonja je u gostima uništila Kremoneze – 5:1 golovima Marka Arnautovića, Luisa Fergusona, Stefana Poša, Rikarda Orsolinija i Nikole Sansonea, dok je počasni gol za domaće djelo Danijela Ciofanija u prvom minutu sudijske nadoknade.

U nedjelju od 12:30 igraju Leće – Specija. U 15:00 se sastaju Torino – Fiorentina, od 18 časova pod Vezuvom igraju Napoli i Inter, dok je termin od 20:45 rezervisan za Udineze i Lacio.

U ponedjeljak od 18:30 Roma dočekuje Salernitanu, a kolo od 20:45 u prelijepoj Toskani zatvaraju Empoli i Juventus.

970x250