GLAS JUGOSLAVIJE

Oni dolaze

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Prethodna sedmica odisala je divnim crnogorskim sportskim dostignućima.

Filip Radović, biser mediteranske ljepotice, osvojio drugu medalju u stonom tenisu na Paraolimpijskim igrama. Nakon Tokija, bronza je zasijala i u Parizu, čime je čudesni Cetinjanin nastavio žetvu odličja.

Podsjetimo, naš Fićo ima svega 24 godine. Tek se zagrijava.

Dalje, sjajna juniorska vaterpolo reprezentacija osvojila je srebro na Evropskom prvenstvu u Burgasu. Sinovi vaterpolo legendi, Srđan Janović i Strahinja Gojković, zajedno sa ostatkom posade, na čelu sa selektorom Miodragom Mirovićem, koji je 2021. u Pragu s mladom selekcijom osvojio svjetsku bronzu, ostvarili su rezultat za aplauz i divljenje.

Ajkulice su pokazale da crnogorski vaterpolo ne mora da brine za budućnost, kojoj se svi zajedno radujemo, uz istinsko očekivanje da će se Crna Gora vratiti u seniorski krem, đe objektivno i prirodno pripada.

Prije toga je čelični Viktor Dukić postao svjetski juniorski šampion u kik-boksu. Crnogorski borac je u Budimpešti ispisao istoriju i vratio svojoj državi zlato u juniorskim okvirima nakon 10 godina. Uz njega su bronze osvojili reprezentativci Sultan Imeri i Jovan Lipovina.

Nema sumnje, kik-bokseri su ponovo dika našeg sporta.

Naravno, tu je i fudbal kroz superlatentovanu omladinsku reprezentaciju, koja je nakon tijesnog poraza od Portugala pokazala nevjerovatan karakter na Memorijalnom turniru Stevan Ćele Vilotić u Subotici. Uprkos golu minusa, selekcija Gorana Perišića ni jednog trenutka nije se predala protiv Srbije, koju je u filmskom scenariju uspjela da okrene golovima junaka Marka Tadića u 90. i 96. minutu za spektakularnu pobjedu – 1:2.

Time su omladinci nastavili ozbiljno da kucaju na vrata seniorskog fudbala. Posebno aktuelna generacija, koja je posjeduje nešto posebno i od koje se očekuje da tek u budućnosti probudi naš reprezentativni fudbal.

Crna Gora, tako (teriotorijalno) mala, a enormnog talenta i srca nastavlja kroz sport da se predivno izražava i istovremeno očitava lekcije svim ostalim društvenim granama. Jer, sport je bio i ostao naša prepoznatljivost, originalnost i vječnost.

Zbog svega navedenog, ni jednog trenutka, nijedan klub, kolektiv ili pojedinac u državi ne bi smio da ostane zakinut za sredstva i svaku vrstu podrške koja im je potrebna da bi nesmetalno nastavili da se razvijaju, a time i Crnu Goru čine ponosnom na svakom pedalju planete.

Oni dolaze.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare