NAŠI DUELI SA VELŠANIMA

Pamti se Mirkova majstorija, Joveta zna da ukroti Zmajeve, prizivamo tradiciju

Vučinić u duelu sa Velšanima. Foto: Nick Potts/PA/PIXSELL

Nikšićki duel između Crne Gore i Velsa u 2. kolu Lige nacija, večeras u 20.45 časova biće četvrti međusobni meč Hrabrih sokola i Zmajeva.

Do sada su Crnogorci i Velšani odigrali dva takmičarska i jedan prijateljski meč.

>>> Bakić se vraća, bez Savića i Vešovića

>>> Istorijski meč i popravljanje utiska sa Islanda

>>> “U Nikšiću je euforija, publika će biti naš 12. igrač”

>>> ”Odigraćemo bolje nego protiv Islanda i pobijediti Vels”

>>> “Pamtim Savićevića i Prosinečkog, Crna Gora je nepredvidiv tim”

>>> Evo gdje se mogu kupiti karte za meč sa Velsom

Ko nade polaže u tradiciju sigurno će ga obradovati činjenica da smo slavili u dva meča, da je Stevan Jovetić, koji će i večeras biti u sastavu naše selekcije nastupio u dva duela sa Velšanima i u oba pogodio mrežu. Pa, ko zna, možda se istorija ponovi!

Sve je počelo 12. avgusta 2009. godine prijateljskim duelom u Podgorici i pobjedom naše selekcije od 2:1.

Goste, predvođene legendarnim Džonom Tošakom sa klupe, slomili su Jovetić iz jedanaesterca u 32. i Radomir Đalović u 45. minutu.

Počasni gol za Velšane postigao je Sem Voks u 51. minutu.

Prvi takmičarski meč sa Ostrvljanima, Hrabri sokoli su odigrali 3. septembra 2010. godine u 1. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

Svi se sigurno pomenutih kvalifikacija sjećaju sa sjetom. Bili su tada naši momci nikad bliži velikom takmičenju, mučili sve rivale, pa i veliku Englesku dva puta, iza sebe ostavili Švajcarsku, Bugarsku, Vels. Poslije smjene pokojnog Zlatka Cica Kranjčara sa mjesta selektora i postavljanja Branka Brnovića na mjesto šefa struke, Sokoli su Gordom albionu otkinuli bod vrijedan baraža, gdje nas je zaustavila Češka.

Počelo je sve upravo duelom sa Velšanima. Za razliku od prethodnog, prijateljskog meča, Vels je bio jači za sadašnjeg selektora Krega Belamija u napadu, ali to nije mnogo pomoglo gostima, jer je i na drugoj strani Crna Gora imala pojačanje u vidu Mirka Vučinića. Klasni Nikšićanin je majstorskim solo prodorom na isteku pola sata igre postigao jedini gol na meču, vrijedan tri boda.

Večeras će Belami biti na klupi Velsa, Vučinić takođe na našoj, u svom Nikšiću u ulozi člana stručnog štaba Roberta Prosinečkog.

Revanš je uslijedio praktično tačno godinu dana kasnije, 2. septembra 2011. Zmajevi su u Kardifu slavili 2:1 i “potpisali” otkaz Kranjčaru.

Golove za tim predvođen Belamijem i Geretom Bejlom na terenu, postigli su Stiv Morison u 29. i tada 21-jednogodišnji Aron Remzi, koji će večeras nositi kapitensku traku u 50. minutu. Interesantno je da je Morisonu to bio prvi i jedini gol za nacionalni tim.

Jovetić je u 71. minutu vratio nadu Hrabrim sokolima, koji ipak nisu izbjegli poraz.

Ostaje nada da će se večeras nastaviti tradicija, da će u našim duelima sa Velšanima ponovo pobijediti domaćin. Možda Joveta nastavi svoj niz, možda Vladimir Jovović i Milutin Osmajić krenu stopama slavnog sugrađanina, Mirka Vučinića…

GRUPA B4

20.45h Crna Gora – Vels

20.45h Turska – Island

Standings provided by Sofascore
970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare