1. CFL / 7. KOLO

Mornar u potrazi za prvim trijumfom, Sutjeska kreće ispočetka, repriza finala Kupa u Bijelom Polju

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Poslije pauze usljed obaveza nacionalnih selekcija danas se nastavlja najbolji crnogorski klupski fudbal. U okviru sedme runde 1. CFL četiri utakmice odigraće se danas dok je peta i ujedno posljednja zakazana za sjutra.

Današnji okršaji podijeljeni su u dva termina – od 18 i od 19 časova. U ovom prvom Bokelj će ugostiti Petrovac, a Jedinstvo ekipu Dečića.

Na stadionu pod Vrmcem gledaćemo jedan primorski derbi. Bokelj je poslije odličnog starta sezone i dvije uvodne pobjede u krizi. Momci Slobodana Draškovića su već četiri kola bez pobjede. Redom su ih pobjeđivali Dečić (1:0), Budućnost (4:0) i Sutjeska (3:0), da bi u posljednjoj utakmici prije reprezentativne pauze remizirali sa Arsenalom (1:1).

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Ni danas ih neće čekati nimalo lak zadatak. U goste im stiže možda i najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva – Petrovac. Petrovčani su na diobi drugog mjesta sa Dečićem (od kojeg imaju i meč više) sa samo tri boda zaostatka za ekipom Budućnosti koja je lider. Četa Marka Vidojevića posebno je inspirisana u napadu s obzirom da je jedina, uz Budućnost, koja je postigla dvocifren broj golova u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Za sada su doživjeli samo jedan poraz i to u prvom kolu od Budućnosti. Od tada tri pobjede i dva remija, a sigurno će biti favoriti i pod Vrmcem danas.

Međutim, tradicija i statistika su na strani Bokelja. Ova dva rivala odigrali su 25 međusobnih duela – 11 je pripalo Bokelju, devet Petrovčanima, a pet puta je bilo neriješeno. Posljednji put su se sastali u šesnaestini finala Kupa Crne Gore 2018. godine kada je Petrovac slavio sa 1:0.

Sudija na ovom meču biće Miloš Bošković.

Foto: FSCG

Gradski stadion u Bijelom Polju ugostiće utakmicu Jedinstva i Dečića. Domaći tim je u seriji od dva poraza u nizu i sigurno da momenat u kojem im gostuje šampion Crne Gore, za njih, nije najbolji. Od početka sezone Jedinstvo igra promjenljivo. Startovali su sa dva poraza, pa su zatim ostvarili dvije vezane pobjede, a onda su opet upali u krizu od dva spomenuta poraza.

Teško je očekivati da bi danas moglo da bude išta drugačije s obzirom da im dolazi Dečić kojeg nisu pobijedili još od novembra 2022. godine kada je Žarko Korać pogodio u drugom minutu sudijske nadoknade za veliko slavlje Bjelopoljaca. Od tada jedan remi i onda čak pet pobjeda u nizu za Tuzane.

Foto: FSCG

Šampion poslije evropske avanture polako hvata ritam trenutno su na diobi drugog mjesta sa Petrovcem i tri boda manje od Budućnosti koja ima i utakmicu više.

Kroz istoriju ova dva tima su se sastajala 34 puta. Dečić je uspješniji i ima 15 pobjeda. Jedinstvo je slavilo 11 puta dok je neriješeno bilo u osam navrata.

Glavni arbitar ovoga meča biće Miloš Savović.

Neće Bokelj – Petrovac biti jedini primorski derbi u ovom kolu. Posrnuli Mornar će na svojoj Topolici ugostiti komšije iz Tivta, Arsenal. Barani poslije magične evropske epizode još uvijek traže domaće koordinate. Tim Zorana Đuraškovića tek u prošlom kolu došao je do prvog boda u novoj sezoni i to na gostovanju u Sutjeskoj u Nikšiću.

Sa druge strane, Tivćani su poslije dva trijumfa i jednog poraza u uvodna tri kola upisali dva uzastopna remija i to upravo protiv rivala sa primorja Bokelja i Petrovca.

Mornar jeste u posljednjem međusobnom okršaju slavio, ali kada sagledamo širu sliku – to je jedina pobjeda Barana nad Arsenalom u posljednjih osam utakmica.

Ipak, u 21 odigranom međusobnom duelu tim sa Topolice je slavio 12 puta, dok je Arsenal samo pet puta uspio da nadigra Mornar. Neriješeno je bilo samo četiri puta.

Pravdu na Topolici dijeliće Nikola Vođević.

Foto: FSCG

Posljednji duel za danas (takođe od 19 časova) na Trening kampu FSCG-a odigraće jedno najprijatnijih iznenađenja sezone ekipa Otranta i jedno od najneprijatnijih iznenađenja sezone, Sutjeska.

S obzirom na pozicije oba tima na tabeli ovaj duel se slobodno može okarakterisati kao derbi kola.

Ulcinjani su u posljednja dva kola bili prežaljeni s obzirom da su se prvo sastajali sa Dečićem, a onda i sa Budućnošću. Ipak, ekipa Dejana Vukićevića izvukla je, čini se, maksimum iz ova dva duela. Upisana su dva remija – prvo sa Tuzanima (2:2), a onda i sa plavo-bijelima (1:1). Dovoljno da se pokaže i dokaže da Otrant može da igra sa apsolutno svima.

Osim ta dva remija upisali su i po dvije pobjede i dva poraza u dosadašnjih šest utakmica.

Foto: FSCG

Sutjeska je, sa druge strane, ponovo u jednoj vrsti haosa koji je tako svojstven nikšićkom velikanu posljednjih godina. Smijenjen je Miljan Radović, a na njegovo mjesto doveden je Milija Savović koji će pokušati da izgradi sve ispočetka.

U međuvremenu Radović se javno oglasio i govorio kako su neki igrači morali da igraju i da mu se uprava miješala u izbor tima.

>>> “Uprava se miješala u izbor tima, predsjednik kluba se nije pojavljivao pet mjeseci, jedan igrač po ugovoru mora da igra 70 minuta”

Rezultati Nikšićana najveći su problem. Tek jedna pobjeda u šest kola nije nešto što će da zadovolji apetite petostrukog šampiona Crne Gore.

Foto: FSCG

Biće ovo tek drugi međusobni susret u istoriji ova dva kluba. Jedini do sada, davne 2010. godine u šesnaestini finala Kupa Crne Gore, dobila je Sutjeska i to sa ubjedljivih 7:0.

Na centru će biti najbolji crnogorski sudija, Nikola Dabanović.

Sedmu rundu domaćeg šampionata zatvoriće Jezero i Budućnost u nedjelju od 20 časova. Plavljani će biti nominalni domaćini u Bijelom Polju u svojevrsnoj reprizi finala Kupa Crne Gore.

Tim Borisa Miličkovića loše je otvorio sezonu. Samo četiri sakupljena boda – premalo za prošlosezonskog finalistu Kupa.

Dolazi im lider koji je iskoristio reprezentativnu pauzu da odradi i mini pripreme na Zlatiboru. Budućnost je tamo odigrala i jedan prijateljski meč. Plavo-bijeli su poraženi od lučanske Mladosti sa 1:0.

Ipak, sezonu su otvorili gotovo perfektno – četiri pobjede i dva remija. Vidjelo se u posljednjem kolu pred pauzu protiv Otranta da je tim Ivana Brnovića istrošen i da im je potrebna pauza. Priznao je to i šef struke osvajača Kupa.

Takođe, Budućnost će u nastavak sezone bez Vladimira Perišića koji je tokom ove pauze, u smiraj prelaznog roka, zadužio crveno-bijeli dres praške Slavije.

Kroz istoriju ova dva rivala 24 puta su odmjerila snage, a Budućnost je mnogo uspješnija sa 14 pobjeda. Jezero je slavilo u šest navrata, dok je četiri puta meč ova dva tima završen bez pobjednika.

Nikola Cvijović biće sudija na ovom meču.

SEMAFOR

Subota

18.00h Bokelj – Petrovac

18.00h Jedinstvo – Dečić

19.00h Mornar – Arsenal

19.00h Otrant – Sutjeska

Nedjelja

20.00h Jezero – Budućnost

Standings provided by Sofascore
970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare