LIGA ŠAMPIONA

Kreće novi format – “Čudo iz Istanbula” na San Siru

Dizajn: Filip Vojvodić/Lob Sport

Više fudbala, više utakmica, više novca… UEFA je izašla u susret bogatim klubovima u strahu od formiranja Superlige. Novi format Lige šampiona startovaće večeras.

Grupe su otišle u prošlost, igraće se ligaški sistem, istina, ne klasični. Po prvi put u istoriji učestvovaće 36, umjesto dosadašnja 32 kluba.

Sve ekipe će u prvom krugu odigrati po osam utakmica, sa četiri rivala kući, sa ostala četiri u gostima, zaključno sa 29. januarom 2025. godine. Gledaćemo u svakom kolu po 18 utakmica.

Osam prvoplasiranih ekipa će obezbijediti direktan plasman u osminu finala, dok će klubovi od 9. do 24. mjesta igrati baraž za plasman u osminu finala. Klubovi, koji završe od 25. do 36. mjesta, završiće evropsku odiseju.

Razlika je u tome što će se u pojedinim nedjeljama, kao na primjer u uvodnoj, lopta u Ligi šampiona kotrljati utorkom, srijedom, ali i četvrtkom, koji ranije nije bio u kalendaru LŠ.

Derbi prvog dana novog formata odigraće na San Siru Milan i Livepul.

Istorijat duela dva velika kluba pamti se od finala Lige šampiona 2005, možda i najboljeg od kad postoji Kup, odnonso Liga šampiona. Sigurno da nema ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu koji ne zna za istanbulsku noć, kada je na “Ataturku”, engleski tim od 0:3 na poluvremenu stigao do 3:3 i slavio poslije penala.

Bilo je to najefikasnije finale Lige šampiona nakon duela Benfike i Reala (5:3) iz 1962. godine.

Urbana legenda je da su Italijani na poluvremenu već počeli slavlje poslije pogodaka Paola Maldinija, već u 1. minutu i dopjete Ernana Krespa u 39. i 44. minutu.

Nošeni podrškom sa tribina, Redsi su u nastavku izjednačili za samo šest minuta. Liverpul je pokrenuo legendarni kapiten Stiven Džerard u 54, Vladimir Šmicer je pogodio dva minuta kasnije, a Ćabi Alonso iz drugog pokušaja realizovao jedanaesterac u 60. minutu.

U penal serijama je plesao u stilu Brusa Grobelara, poljski golman Jirži Dudek za, kako su kasnije Englezi prozvali meč “Čudo u Istanbulu”.

Anćelotijev Milan se osvetio Liverpulu, Rafaela Beniteza dvije godine kasnije u Atini. Filipo Inzagi je kao uvijek kroz karijeru flertovao sa ofsajdom i sa dva pogotka donio Rosonerima sedmi, za sada poslednji ušati trofej (2:1). Počasni gol za Liverpul postigao je Dirk Kajt.

Ukupno su Milan i Liverpul odigrali sedam mečeva. Redsi su uspješniji sa pet pobjeda, dok su Rosoneri slavili u dva. Na San Siru je odnos pobjeda i poraza 1-1.

Poslednji put su se dva velikana evropskog i svjetskog fudbala sastala u zvaničnom meču upravo na milanskoj Katedrali fudbala, decembra 2021. godine u utakmici Lige šampiona. Slavio je Liverpul sa 2:1, golovima Mohameda Salaha i Divoka Origija, iako je Fikajo Tomori doveo domaće u vođstvo.

Imamo tri utakmice ove sedmice i moramo da mislimo na sve. Sjutrašnja je najvažnija zato što je prva sledeća, ali ne mogu da zaboravim ni da za vikend igramo gradski derbi u Seriji A. Ako pobijedimo u obje utamice, obećavam da ću vam donijeti ‘pastel de nata’ na konferenciju za medije“, uz osmjeh je rekao trener Milana, Paolo Fonseka italijanskim novinarima.

Rosoneri su prošlog vikenda protiv Venecije ubilježili tek prvu pobjedu u sezoni (4:0), dok je Liverpul u duelu sa Notingem forestom pretrpio prvi poraz.

Liverpul je jedan od najboljih timova u Evropi. Imaju veoma jaku pozicionu igru i odličan individualni kvalitet. Moramo da budemo savršeni u defanzivi da bismo imali priliku da pobijedimo u ovom meču. U Ligi šampiona, protiv ovakvih ekipa ne smijete da pravite nijednu grešku. Moraćemo da odigramo perfektno u odbrani da bismo mogli da napadnemo sa stabilnošću. Slot je odskora na klupi Liveprula, imaju i nekoliko novih igrača, ali za sada ne vidim preveliku razliku između sadašnje ekipe i Klopovog tima“, dodao je Fonseka.

Novinari su pitali trenera Liverpula, Arne Slota da li plaši meča sa Milanom.

Ne znam da li je prevod tačan, ali je korišćena je riječ ‘uplašen’. Mislim da se ni jedan trener ne plaši nekih igrača iz protivničkog tima ili njihovog trenera, kao što se Milan ne plaši nas, ni mi njih, ali veoma poštujemo kvalitet, igrače i istoriju Milana. Prvi koji mi pada na pamet od njihovih igrača je Holanđanin Tijani Rajnders. Zaista se dobro uklopio u Milanu, dobro je igrao i za Holandiju prošle nedjelje u Ligi nacija. Dakle, Milan ima kvalitetne igrače. Milan je protiv Venecije pokazao koliko je jak, ali ‘uplašen’ nije riječ koju bismo upotrijebili“, rekao je Holanđanin na klupi Crvenih.

KRALJ PROTIV TIMA KOJI 14 GODINA NIJE IGRAO LIGU ŠAMPIONA

Aktuelni prvak Starog kontinenta Real Madrid u odbranu trona kreće protiv Štutgarta. Pred meč sa Švabama trofejni trener Karlo Anćeloti je više pričao o problemima sa rasizmom u Španiji, prije svih problemima koje trpi Vinisijus, nego o samom meču. Brazilac je proteklog vikenda ponovo imao poruku za navijače. Gol protiv Real Sosijedada proslavio je tako što je prstom preko usana pokazao navijačima da ćute.

To je reakcija na ružne situacije koje su mu se mnogo puta dogodile. Stalno ga vrijeđaju, niko to ne može da izdrži, pa ni ja. Normalno je da stavi prst na usne s obzirom na sve što se dešava. Neizdrživo je, i dešava mu se godinama“, rekao je Anćeloti.

Don Karlo je potom nastavio:

Moramo manje da se fokusiramo na njega, a više na ono što se dešava na stadionima. Mislim da navijači to rade jer Vinisijus može da ih ugorzi u sportskom smislu, pa time žele da ga tokom utakmice izbace iz ravnoteže“, dodao je iskusni trener.

Karleto se potom osvrnuo na sam meč sa Štutgartom.

Sebastijan Henes je uradio fantastičan posao prošle godine. Oni su veoma dobra ekipa, dobro organizovana i očekuje nas veoma zabavna utakmica. Izgubili smo važne igrače, kao što su Kros, Naćo i Hoselu. Zamijenili smo Hoselua najboljim ili jednim od najboljih na svijetu (Mbape). Mislim da imamo bolji tim nego prošle godine“, rekao je Anćeloti.

Štutgart se nakon 14 godina vraća u Ligu šampiona. U tom periodu klub iz grada Poršea se spuštao i do Cvajte, drugog ranga njemačkog fudbala. Švabe dolaze u Madrid sa nizom od 22 meča u kojima su postizali golove. Poslednji put kada izabranici Sebastijana Henesa nisu zatresli mrežu rivala bio je januar i meč sa Bohumom.

Nemamo ništa osim poštovanja prema Real Madridu – oni imaju toliko iskustva na ovom nivou“, rekao je Henes ponizno, ali je onda dokazao da ekipa iz grada Mercedesa ne dolazi na “Santjago Bernabeu” sa bijelom zastavom:

Želimo da napravimo iznenađenje, a da bismo to uradili, moramo da budemo hrabri i apsolutno fokusirani. Ako to uradimo, uvećaćemo naše šanse da nešto izvučemo iz ovog meča“.

Štutgart od utakmice sa Leverkuzenom u Superkupu Njemačke i poraza nakon jedanesteraca, ne zna za neupjeh.

Nevjerovatno je da možemo da se mjerimo sa timovima ranga Real Madrida, ali to je nešto što smo zaradili svojim radom. Real je fleksibilan, instinktivan tim kada je u posjedu lopte i kada niste na pravom mjestu kazniće vas. Odlični su u tranziciji, tako da ne možemo sebi priuštiti da se ‘zavalimo’ i opustimo kada imamo posjed“, rekao je četrdesetdvogodišnji stručnjak koga čeka debi u Ligi šampiona.

DINAMO PROTIV BAJERNA PAMTI 0:7

Čast da igraju u novom formatu Lige šampiona imaće dva tima iz regiona – Crvena zvezda i Dinamo Zagreb. Modre nakon poraza u hrvatskom derbiju od Hajduka na Maksimiru (0:1) čeka teško gostovanje Bajernu u Minhenu.

Pred nama je sjajna utakmica s velikim protivnikom. Bajern je strašna, dobro posložena ekipa. Analizirali smo ih, ne znaš odakle da kreneš koliko ima kvaliteta. Naša ambicija ne smije prestati time što smo se plasirali u Ligu šampiona. Moramo igrati hrabro i odlučno. Svjesni smo da ćemo većinu utakmice biti u podređenom položaju jer nam je jasno kolika je moć Bajerna. Nadam se da ćemo moći da im pariramo u nekim djelovima utakmice. Zanimljivo će biti vidjeti možemo li zaprijetiti Njemcima u tranziciji. Važno je da uživamo u igri i da se ne plašimo“, rekao je šef stručnog štaba Dinama, Sergej Jakirović.

Nije kormilar Policajaca želio da otkriva karte.

Danas smo vrtjeli razne varijante i pozicije. Sjutra ćemo odlučiti koju ćemo formaciju odabrati da što manje patimo bez lopte, a da možemo i s loptom u nogama nešto da napravimo. Ima malo slabosti u Bajernovoj igri. Hari Kejn ima puno slobode u igri. On se spušta, a onda drugi napadači ulaze u njegov prostor. Moramo dobro komunicirati da zatvorimo igrače u međuprostorima, ali i u šesnaestercu jer on je rođeni strijelac“, rekao je Jakirović sinoć na konferenciji za medije.

Trener Bajerna, Vensan Kompani poručio je da Dinamo zaslužuje respekt.

San o igranju finala Lige šampiona u Minhenu je za navijače, dok mi moramo da se pokažemo na terenu. Čeka nas teška utakmica. Važno je da igramo dobro i da pobijedimo. Ne mogu da pravim preveliku razliku između Dinamo Zagreba i Barselone. Želimo da ostvarimo svoje ciljeve i osvojimo bodove, to je prioritet“, rekao je Kompani.

Bajern i Dinamo su se sastali u Ligi šampiona u sezoni 2015/16. Bavarci su slavili u oba meča sa 2:0 i 5:0. Robert Levandovski, sadašnji napadač Barselone, postigao je pet od sedam golova Bavaraca.

JUVENTUS I PSV PRVI PUT IGRAJU MEĐUSOBNO

Poslije godinu dana u Evropu sa vraća Juventus. Upravo će dueli tim anašeg vunderkida Vasilija Adžića i PSV Ajndhovena, odnosno Jang Bojsa i Aston Vile od 18.45 časova biti prvi mečevi u novom formatu najkvalitenijeg evropskog klupskog takmičenja, pa tako u neku ruku i sa prizvukom istorijskih.

Igrati Ligu šampiona je velika stvar i ponos, plus igramo kod kuće prvi meč. Uzbuđeni smo, ali osjećamo i veliku obavezu da naše navijače častimo pobjedom. Sviđa mi se novi format. Suočićemo se sa mnogo različitih timova, to je stimulativno jer možemo da upoznamo i proučimo nešto drugačije od onoga što smo radili do sada“, rekao je Tijago Mota, koji je prošle sezone činio čuda sa Bolonjom i zaradio poziv u Juventus.

PSV je nakon poraza i ispadanja u osmini finala Lige šampiona od Borusije Dortmund u prošloj sezoni, vezao 15 utakmica u kojima je postizao gol, računajući sva takmičenja. Sa druge strane Juve nije poentirao u poslednjih 217 minuta.

Radoznao sam oko novog formata. Svakako imam leptire kada igramo Ligu šampiona. Prošle godine smo imali dosta momaka koji nisu imali iskustvo na ovakvom nivou. Sada će drugi to iskusiti“, rekao je Peter Boš, trener PSV-a.

Prvak Holandije se na svojim društvenim mrežama pohvalio da je igrao u prvom formatu Lige šampiona i da je i dalje tu – u eliti.

Interesantno, biće ovo prvi duel Juventusa i PSV u Ligi šampiona.

NEKADAŠNJI PRVAK EVROPE NAKON 41. GODINE U ELITI

Aston Vila se vraća u Ligu šampiona nakon 41 godinu. Prvak Evrope iz 1982. godine večeras gostuje Jang Bojsu.

Želimo da ispišemo novu istoriju kluba u najjačem takmičenju na svijetu“, rekao je trener Vile, Unaj Emeri.

Trener švajcarskog prvaka, Partik Rahmen je kazao:

Zaista se radujemo ovoj ligaškoj fazi. Počinjemo protiv veoma jakih protivnika, punog jakih individualaca, koji odlično sarađuju jedni sa drugima. Sjajni su u napadu, jaki u tranziciji“.

LAVOVI GRIZU OD JANUARA I JOŠ SU GLADNI

Na stadionu “Žoze Alvalade” sastaju se Sporting i Lil. Zeleno-bijeli su u novu sezonu ušli sa oreolom šampiona Portugala i trenutno takođe ruše sve pred sobom. Viktor Đekereš i drugovi su postizali golove na poslednjih 30 utakmica u svim takmičenjima, a nisu primili gol već 324 minuta. Poslednji tim koji je našao lijek za napad Lavova bila je Braga u januaru.

Svaki fudbaler sanja da igra Ligu šampiona. Svi smo veoma uzbuđeni i dobro smo se pripremili za utakmicu. Uvijek razmišljamo o pobjedi, Liga šampiona nije izuzetak“, rekao je švedski napadač mađarskih korijena, Viktor Đekereš.

Sporting i Lil su se do sada sastajali samo dva puta, i to prošle sezone u Ligi Evrope. Portuglaci su pobijedili u oba meča (1:0 i 2:1).

Moraćemo da nametnemo svoj stil, posvećeno i agresivno, ali i da se prilagodimo kvalitetima Sportinga. Domaćini su favoriti. Imaju igrače visoke klase, kao što je Đekereš, koji brzo postaje jedan od najboljih napadača u Evropi. Ne znam da li se može reći da je portugalsko prvenstvo slabije od francuskog. Sve što mogu da kažem je da su njihovi najbolji klubovi navikli da igraju u Ligi šampiona“, rekao je šef stručnog štaba Lila, Bruno Ženesio.

SEMAFOR

Večeras

18.45h Juventus – PSV

18.45h Jang Bojs – Aston Vila

21.00h Bajern – Dinamo Zagreb

21.00h Milan – Liverpul

21.00h Real – Štutgart

21.00h Sporting – Lil

Srijeda

18.45h Bolonja – Šahtjor

18.45h Sparta Prag – Salcburg

21.00h Klub Briž – Borusija Dortmund

21.00h Seltik – Slovan

21.00h Mančester siti – Inter

21.00h Pari Sen Žermen – Đirona

Četvrtak

18.45h Crvena zvezda – Benfika

18.45h Fejenord – Bajer Leverkuzen

21.00h Atalanta – Arsenal

21.00h Atletiko Madrid – Lajpcig

21.00h Monako – Barselona

21.00h Brest – Šturm

970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare