LIGA ŠAMPIONA

Praška žurka koja se čekala dvije decenije, Skorupski odbranio Bolonju

Skorpuski zaustavlja Sudakova, Foto: IMAGO/Giuseppe Maffia/IMAGOSPORT/Pixsell
Skorpuski zaustavlja Sudakova, Foto: IMAGO/Giuseppe Maffia/IMAGOSPORT/Pixsell

Druga noć novog formata Lige šampiona otvorena je u gradovima koji predstavljaju svjetske studentske centre – Bolonji i Pragu.

Meč na stadionu Renato Dal’Ara završen je bez golova: Bolonja – Šahtjor 0:0.

Bolonja se vratila evropskom fudbalu poslije 60 godina i poslije 97 sekundi igre suočila sa penalom – Šahtjor je imao idealnu priliku za prednost, ali je fenomenalni Poljak na golu italijanskog predstavnika, Lukaš Skorupski uhvatio “živu loptu” nakon udarca ukrajinskog reprezentativca Georgija Sudakova.

Sat je u tom momentu otkucao 208 sekundu, pa je odbrana Skorupskog sa bijele tačke treća najbrža u istoriji Lige šampiona Anton Končenkov je prije pet godina odbranio Kiranu Tripijeu penal nakon 114 sekundi igre, a Stiv Mandanda2007. godine Stivenu Džerardu poslije 190 sekundi.

U nastavku je domaćin više prijetio, ali silno se ispromašivao Santjago Kastro. Neko će reći da mu nije bio dan, ali kako kad upravo danas proslavlja svoj 20. rođendan? Nažalost, nije uspio sebe da časti najljepšim poklonom…

Sparta je u svom Pragu totalno neočekivano razmontirala ekipu Salcburga 3:0 za prvu pobjedu u Ligi šampiona još od decembra 2003. godine kada je češki velikan srušio Lacio u grupnoj fazi…

Žurka u glavnom gradu Češke počela je poslije manje od 120 sekundi, “odbijanac” je pretvorio u gol Kan Kairinen i postao prvi Finac koji je zatresao mrežu u Ligi šampiona još od Romana Eremenka, Moskovljanin, koji je nastupao za reprezentaciju Finske pogodio je prije osam godina za CSKA protiv Bajer Leverkuzena.

Konkrentno, Kairinen je zatresao mrežu u 107. sekundi za drugi najbrži pogodak Sparte u Ligi šampiona, rekorder je i dalje Vratislav Lokvenc pogodivši poslije 43 sekunde igre u meču sa moskovskim Spartakom prije 25 godina.

U 42. minutu Sparta je udvostručila prednost – strijelac je Viktor Oltaunđi! 25-godišnji Nigerijac, nije mogao da zamisli ljepši debi u Ligi šampiona, iz teške pozicije precizno je posla loptu iza nemoćnog Dženisa Blasviha i gol proslavio u Ronaldovskom stilu uz poruku ispod dresa –“I am the chosen, who are you?”

Već u 58. minutu praški tim je nokautirao Austrijance kada je albanski internacionalac Ćazim Laći najavio pobjedničku žurku.

SEMAFOR – 1. KOLO

Bolonja – Šahtjor 0:0

Sparta Prag – Salcburg 3:0
(Kairinen 2′, Olatunđi 42′, Laći 58′)

Seltik – Slovan Bratislava (21.00h)

Klub Briž – Borusija Dortmund (21.00h)

Mančester siti – Inter (21.00h)

PSŽ – Đirona (21.00h)

Standings provided by Sofascore
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare