SUZANA LAZOVIĆ

“Želim da svako mrzi da igra protiv nas”

Suzana Lazović na predstavljanju, Foto: Stefan Ivanović / MatchLens
Suzana Lazović na predstavljanju, Foto: Stefan Ivanović / MatchLens

Nova era ureprezentaciji Crne Gore počela i zvanično je počela – Suzana Lazović zadužila je sebi dobro poznate boje Lavica i kao sedmi selektor (Nikola Petrović, Đula Žiga, Dragan Adžić, Per Johanson, Kim Rasmusen, Bojana Popović) našeg nacionalnog tima otvorila novo poglavlje ženskog rukometa.

Nekada borbena i prkosna pivotkinja, a danas trener željan dokazivanja, Suzana Lazović se na predstavljanju zahvalila Rukometnom savezu na povjerenju.

<<< Zlatna Lavica nova selektorka Crne Gore

“Hvala predsjedniku Petru Kapisodi i Upravnom odboru na ukazanom povjerenju i sigurna sam da ću to opravdati, kao što sam to radila i kao igrač. Čast je i obaveza biti dio ove reprezentacije. Neko sam ko je odrastao u ovom sistemu, razvijajući svoju flizofiju sigurna sam da će se ovaj tim vratiti na stare staze uspjeha, jer je Crnu Goru uvijek karakterisala borbenost i hrabrost. Sigurna sam da će to djevojke nastaviti da pokazuju iz dana u dan”.

Na prvom spisku Suzane Lazović našla se povratnica u nacionalni tim Milena Raičević, a uz nju i četiri debitantkinje – Milica Trifunović, Andrijana Tatar, Sara Burić i Ivana Vujadinović.

“Ima novih imena, kao i onih koji se sada nijesu našli na spisku, ali u periodu koji dolazi – hoće. Želim da dobije šansu svako ko ima potencijal. Na nekim budućim okupljanjima biće još veći broj mladih igrača, jer vremenom treba da podmladimo ekipu. Sigurna sam da su mlađe igračice, uz iskusne, spremne da pokažu ono što smo mi dokazivali, imaće od koga da uče”.

Lazović, Foto: Stefan Ivanovic/MatchLens

Već krajem novembra, odnosno početkom decembra, Crna Gora će učestvovati na Evropskom prvenstvu – rivali u grupnoj fazi su Srbija, Rumunija i Češka.

“Cilj je da pokažemo hrabrost, zajedništvo, koheziju…Samo tako možemo doći do cilja”.

Lazovićevu je tokom igračke karijere karakterisala bespoštedna borbenost u odbrani, tako razmišlja i kao trener.

“Ključ svake utakmice će biti odbrana. To je moja filozofija kojoj ću težiti dok budem u rukometu. To mi je donosilo rezultate. Ako budemo to poštovale, ne sumnjam u uspjeh, a djevojke će to znati da ispoštuju”.

U trenerske vode “uplivala” je još 2018. godine u selekciji do 18 godina kao saradnica u stručnom štabu Bojane Popović, godinu kasnije predvodila je omladinsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, a na klupi Kine je sa juniorskim timom ostvarila veliki uspjeh plasmanom u glavnu fazu Svjetskog prvenstva. Inače, istovremeno će obavljati dvije funkcije jer je i za kormilom mađarske Albe Fehervar.

“Kadd sam krenula da se bavim trenerskim poslom, shvatila sam koliko ne znam kao igrač i koliko je težak poziv biti trener, koliko se stvari nauči kroz mlađe selekcije…I, ko to prođe može da shvati šta nedostaje nekoj seniorskoj ekipi za uspjeh. Kineska reprezentacija je nešto što mi je dalo ogromno iskustvo. Atipičan sistem, znatno drugačiji od svega u Evropi. Pomogli su mi da se izgradim kao trener, te da unaprijedim neke nedostatke.. Sigurna sam da ću sa ovom reprezentacijom rasti i praviti rezultate.”

Lazović sa dobro poznatim dresom, Foto: Stefan Ivanovic/MatchLens

Lazović je predstavila i svoj stručni štab…

“Igor Marković, Sonja Barjaktarević, Danica Delić. Odabrala sam stručni štab kojem stopostotno vjerujem. Igor i ja imamo sličnu filozofiju, nijedan trener ne može da ima istu, ali njegova pomoć će biti od koristi. Dva oka ne mogu sve i bitno mi je da imam pravu osobu pored sebe u svakom trenutku. Ponavljam, vjerujem da ćemo Crnu Goru vratiti na stare staze uspjeha”.

Čula se sa svojom prethodnicom Bojanom Popović sa kojom je osvojila istorijsko olimpijsko srebro 2012. godine u Londonu, a potom i evropsko zlato u Beogradu.

“Razgovarala sam sa njom i svim bivšim crnogorskim selektorima. Naravno, ja sam mlad trener i želim da čujemo njihova mišljenja i iskustva. Od svakog sam dobila prave instrukcije. Mislim da je to bitno, to su ljudi koji su mene trenirali i razumiju kako razmišljam”, kaže Lazović i zaključuje:

“Na primjer, mnogo mi je pomogla filozofija Dragana Adžića sa kojim sa kao rukometašica imala velike usphjehe. Ali, želim da igram svi ispočetka, sve od nule. Najbitnije je zajedništvo, da igračice poštuju jedna drugu i odluke koje donosimo. Nećemo se baviti prošlošću, bićemo borbeni, uporni i istrajni, želim da svako mrzi da igra protiv nas”.

Predstojećih sedam dana, istakla je Suzana Lazović, poslužiće da sa reprezentativkama i stručnim štabom kroz treninge ostvari strateške dogovore za budućnost. U oktobru i novembru, glavnom pripremnom ciklusu pred Evropsko prvenstvo, Crna Gora će sparingovati sa selekcijama Hrvatske i Slovenije.

970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare