GLAS JUGOSLAVIJE

Kako je VAR u BiH postao besmislen

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini, samo što je počela, a već su se desili mnogi propusti.

Posebno se to odnosi na suđenje, koje je i ove sezone, blago rečeno, katastrofalno. Nema ekipe u ligi koja nije oštećena.

Zanimljivo, istinito iako nevjerovatno, čak su i Borac i Zrinjski oštećeni tokom ove sezone, a i jedni i drugi su pretrpili sudijske greške protiv sebe u međusobnom duelu. Interesantno, tu utakmicu sudio je najbolji arbitar Irfan Peljto, koji je na tom susretu napravio veliki broj grešaka.

Oštetio je Borac za primljeni gol (nije dosudio čist prekršaj op.a.), zatim im nije svirao penal, a isto je propustio da uradi i u korist Zrinjskog. Iako u Ligi šampiona sudi bez greške, u bh prvenstvu napravi poneku grešku, a posljednje su ga koštale čak šest utakmica suspenzije, što je daleko najviše u odnosu na sve ostale suspendovane sudije.

Previše ili ne, slučajno ili ne da je Peljto tako prošao, prosudite sami.

Na susretu između Željezničara i Zrinjskog Aleksandar Njegomirović je propustio da dosudi očigledan penal za domaće, a nije se oglasio ni sudija iz VAR sobe Ermin Sivac na iznenađenje svih na stadionu i onih pored ekrana, jer se vidjelo da se radi o očiglednom penalu.

Mnogo grešaka viđeno je i u duelima koje je igralo Sarajevo, zatim Sloboda, Sloga, Široki Brijeg, Igman iz Konjica, ali i svi ostali klubovi u ligi. Jer trenutno ne postoji ekipa u Premijer ligi BiH (u kojoj igra 12 klubova op.a.) koja nije oštećena u do sada odigranih sedam kola.

Kada je najavljena implementacija VAR sistema u Bosni i Hercegovini mnogi ljubitelji fudbala u našoj zemlji nadali su se da više nećemo svjedočiti apsurdnim i komičnim greškama sudija, koje direktno utiču na klubove, rezultate, igrače, trenere, pa čak i na njihove sudbine.

Jer, niko ne pita igrače i trenere da li su bili oštećeni u nekoj utakmici, da li je sudija na kraju direktno odlučio pobjednika, nego samo koji je bio rezultat i koje su mjesto na kraju na tabeli.

Od početka sezone suspendovano je čak šest sudija, a to se odnosi na samo sedam odigranih kola, i pitanje je koliko će ih još biti. U šali kruži priča da na kraju niko neće biti na sudijskoj listi, pa će BiH uvoziti sudije, kao što uvozi i drugu radnu snagu.

Ono što je, nažalost, istina jeste da je VAR u Bosni i Hercegovini postao besmislen i da je sada komičnije pratiti očigledne sudijske greške koje direktno utiču na rezultate utakmice.

Da li sudije namjerno griješe ili samo nisu navikle na VAR, ostavljamo vama da prosudite. Ovo što su do sada pokazali najbolje bi bilo i da nisu uvodili VAR sistem u naš fudbal.

Jer, u našoj državi smo uspjeli da uništimo mnogo toga dobrog, a kako sada idemo, na pravom smo putu i da uništimo VAR sistem.

970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare