GLAS JUGOSLAVIJE

Buđenje ide teško, ali nema fudbala bez VAR(dar)a

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Upotreba VAR-a u fudbalu donijela je mnogo prednosti sudijama koji su dobili priliku da ispravljaju svoje greške, da imaju mogućnost da vide snimke, i tako donose pravične odluke na fudbalskim terenima. Ali takva mogućnost postoji u onim zemljama koje žele čist i regularan fudbal u kojem će se klubovi osjećati kao jednaki.

>>> Kako je VAR u BiH postao besmislen

U zemljama kao što je Makedonija evo još jedne sezone bez VAR tehnologije, još jedne sezone kriminalnih odluka sudija, spornih momenata… Sporni momenti i namerne greške vidljivi su iz kola u kolo, a isti donose tenzične atmosfere posle kojih dolazi do incidenata, tuča… Da li je ovo fudbal ili vašar!?

Možda još uvek nema u Makedoniji slika kao one iz Crne Gore kada je priznat gol, a lopta nije prešla gol liniju u duelu Jedinstva protiv Dečića, ali iz kola u kolo mogu se očekivati još skandaloznije odluke. Poništavaju se čisti golovi, pomoćne sudije dižu zastavice kad i gde žele, neki nemaju osećaj za trenutak, akciju i pravila. Zato postoje greške s namjerom, ali i greške bez namere uz direktive i naređenja. Zato nepostojanje VAR-a odgovara samo onima koji kroz malverzacije i mutne igre žele da komanduju šampionatom, favorizuju određene ekipe, profitiraju.

Pričaćemo o Makedoniji i nepostojanju VAR-a, iako je Fudbalska federacija najavila da će ove sezone biti uvedena tehnologija na utakmicama. Od VAR-a nema ništa, ostala su prazna obećanja i nada da će se to možda dogoditi nekada. Federacija koja ima godišnji budžet od 20 miliona eura, a ne može da izdvoji oko 600.000 evra za spas fudbala, za spas obraza i čestitosti u šampionatu.

Pa samo za jednu godinu FFM je taj novac pojela i popila u hotelu koji je porodični biznis predsjednika Muameda Sejdinija. Taj isti hotel je zatvoren od strane institucija zbog nepravilnosti u vezi s hranom. Skandali se gomilaju svakodnevno, a rešenja za njih nema. Posle ćemo se pitati zašto je fudbalska liga u Makedoniji među najslabijima u Evropi!?

A kad smo kod grešaka i VAR (DAR)! Sporna pobeda u nedelju u Kavadarcima gde je Vardar slavio sa 0:1, a poništen gol za Tikveš u 96. minutu, pa udar flašom u sudiju i prekinuta utakmica. Sporan trenutak da, sudija je 50-50 jer koliko je ofsajd, toliko nije ofsajd. Ali udar flašom u sudiju je trenutak iz pre nekoliko decenija, a ne iz sadašnjosti. Flaše nije bilo u Skoplju u sredu kada je Sileks sa spornim golom u 94. minutu odneo pobedu 0:1 u gostima kod Vardara.

Sudija je poništio gol zbog ofsajda, a zatim nekoliko minuta kasnije preinačio odluku i priznao pogodak. S kim su se konsultovali na vezi!? Kako to prvo postoji ofsajd, a onda nema ofsajda, a pritom nema VAR-a!? Previše očigledno i previše zlonamjerno se gleda na novi projekat oko FK Vardar koji od početka sezone pa do ovog kola redovno postaje žrtva sudijskih odluka i primljenih neregularnih golova. To je tako jer su svi svjesni da bez Vardara i bez VAR tehnologije fudbala u Makedoniji ne može biti! To znaju i oni koji dobro “rade” finansije i projekte iz FIFA-e i UEFA-e jer osim neregularnosti, za drugo i ne znaju da pričaju.

Dobro u cijelom ovom mraku koji vlada u šampionatu Makedonije je to što ovako može biti još samo ovu sezonu. Ovi funkcioneri imaju mandat još nekoliko nedelja i meseci, a potom se očekuje pozitivan vjetar u federaciji.

Samo tako mogu se probuditi potpuno veliki klubovi kao Vardar, samo tako može se ponoviti 2017. godina i nastup u grupnim fazama klupskih takmičenja UEFA-e, i samo tako bi nacionalne selekcije mogle ponoviti uspjehe sa nastupima na EP za mlade ili seniore. Bez modernizacije, bez vizije, a s mizernim trošenjem finansija na gluposti i kupovinu skupocenih poklona, nema napretka u fudbalu.

Sat otkucava u Fudbalskoj federaciji Makedonije.

970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare