1. CFL / 11. KOLO

Čekajući klasik

Kalezić i Grivić vodiće duele kraj Bistrice, Foto: FSCG
Kalezić i Grivić vodiće duele kraj Bistrice, Foto: FSCG

Zahuktava se crnogorski fudbalski šampionat, rano je za bilo kakve prognoze, ali nema sumnje da je u proteklih devet mečeva (jedan sa Petrovcem odložen) Budućnost istakla kandidaturu apsolutnog lidera i favorita za osvajanje šampionskog pehara.

Podgoričani predvođeni Ivanom Brnovićem bez premca igraju najbolji fudbal u državi, dokazali su to pobjedom nad aktuelnim šampionom u Tuzima savladavši Dečić 2:0, a večeras u Nikšiću (11. kolo, 19.00h), u klasiku crnogorskog klupskog fudbala, imaju priliku da ugase Sutjesci sve nade o najljepšim snovima.
Sa druge strane, za Nikšićane posljednji voz da uhvate priključak, ali trenutno stanje forme govori da je Budućnost favorit. Tako nalaže i tradicija, jer Podgoričani pune tri godine nijesu izgubili u “Gradu piva i čelika”, dok su u posljednjih 14 susreta slavili na sedam, isto toliko mečeva završeno je bez pobjednika, baš kao i protekla tri okršaja velikih rivala.

Sutjeska se traži, već nakon šest kola odlučila se za radikalan potez smijenivši Miljana Radovića, a onda je stigao još jedna povratnik – Milija Savović. Vezali su Nikšićani dva trijumf pod komandom 45-godišnjeg stručnjaka iz Podgorice, mnogi su pomislili da je šok terapija uspjela, ali uslijedilo je Bijelo Polje gdje su Žarko Korać i drugovi glatko počistili goste, dok je meč prošlog kola, sa Dečićem u Tuzima, završen bez pobjednika, ali i sa gorčinom u ustima Savovićevih izabranika zbog više nego sporne situacije u drugom poluvremenu…

“Budućnost je odlična ekipa. Mi smo imali oscilacija protiv Jedinstva, ali nam utakmica protiv Dečića daje za pravo da razmišljamo pozitivno. Nadam se da će pristup biti kao protiv Dečića i da ćemo uz pomoć navijača doći do pobjede”, rekao je kapiten Sutjeske Vladan Giljen koji će danas odigrati 400. meč u dresu nikšićkog kluba:

“Nadam se da će biti još utakmica i da ćemo zajedno proslaviti pobjedu”:

8:0 gol razlika je Budućnosti u protekla tri meča crnogorskog šampionata – Jezero 0:2, Jedinstvo 4:0, Dečić 0:2. Ipak, navikli smo od Ivana Brnovića da je uvijek oprezan u izjavama. Kormilar Budućnosti, shodno svojoj maksimi, nije previše filozofirao, respektuje Sutjesku kao i svakog rivala, te uvjerava javnost da se još ne osvrće stanju na tabeli.

“Derbi je nepoznanica i uvijek neizvjesnost. Niti je važna forma, niti trenutno stanje na tabeli…U derbiju se pojavljuju pojedinci, motiva je na pretek, samo se nadamo lijepom vremenu i u principu odličnoj fudbalskoj predstavi. Nema euforije, i dalje smo oprezni i skromni. Samopouzdanja nam ne fali i ići ćemo na pobjedu”, istakao je Brnović.

Kordić je obilježio protekli susret Tivćana i Tuzana, Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport
Kordić je obilježio protekli susret Tivćana i Tuzana, Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Četiri utakmice 11. kola Prve lige poslužiće kao zagrijavanje pred derbi u Nikšiću. Program će krenuti iz Tivta (15.00h) – Arsenal je, po drugi put, počeo život bez Radisava Dragićevića, trener koji je ostvario istorijske rezultate sa Tivćanima otišao je u Grčku, ali ostavio ekipu sa respektabilnih 13 poena pred duel sa Dečićem. Prije 20-ak dana Arsenal je 3:1 pobijedio Tuzane na Starom aerodromu u meču koji je, pogotkom sa centra igrališta, obilježio Šaleta Kordić. I, u komšiluku modenskog Porto Montenegra trebalo bi da pršti, jer na posljednjih pet međusobnih susreta nije bilo remija, već se Arsenal radovao dva puta, a Dečić tri. Tuzani su dave u pritisku, te je iz njihove perspektive meč u Tivtu prilika za slamku spasa nakon glatkog poraza od Budućnosti i remija bez golova sa Sutjeskom.

Izuzimajući pretendente za sami vrh tabele, Bokelj je najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka šampionata, shodno tome, u dobroj je formi, a pod Vrmcem će ugostiti Jedinstvo. Oprez vlada u Kotoru, jer su se i Bjelopoljci zahuktali pobjedama nad Sutjeskom i Arsenalom.

Kao nominalni domaćin u Podgorici Otrant Olimpik pokušaće da izađe iz lavirinta u kojem već sedam kola ne uspijeva da pronađe pobjedničku formulu. Debitant prvoligaškog karavana posljednji put se radovao 18. avgusta trijumfom nad Jezerom, a sada će izaći na crtu drugoplasiranom Petrovcu. Sama pozicija na tabeli govori koliko su se, makar u dosadašnjem dijelu prvenstvene trke, dobro složile kockice u taboru “Nebesko-plavih” koji su u gostima pobjeđivali Sutjesku, Bokelj i Mornar, a sa Ulcinjanima priredili dramu u prvom krugu i na kraju pobijedili 3:2 pogotkom Rodriga Fausta u 81. minutu.

Petrovac juri nastavak dobrih rezultat, Foto: FSCG

Mornar nakon prijatnog evropskog ljeta nikako da pronađe pravi kurs u domaćem prvenstvu. U CFL-u dovoljno je povezati dva dobra rezultata za garantovanu selidbu u gornji dom tabele, a nakon što su u prošlom kolu “okrenuli” Otrant Olimpik za velika tri boda, Barani će pokušati da uhvate ritam i savladaju Jezero. Ipak, pitaće se nešto i Plavljani, doduše cijeli septembar odigrali su bez pobjede, ali njihova nepredvidivost iznenadila je proteklih sezona mnoge, tako da je pod Rumijom apsolutno sve moguće.

RASPORED 11. KOLA

15.00h Arsenal Tivat – Dečić

16.00h Bokelj – Jedinstvo Franca

18.00h Otrant Olimpik – Petrovac

18.00h Mornar – Jezero

19.00h Sutjeska – Budućnost

Standings provided by Sofascore
970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare