GUBITAK ZA SVJETSKI FUDBAL

Preminuo Johan II

Foto: ARCHIVO MARCA/UESYNDICATION/PIXSELL

Jedan od najboljih fudbalera 20. vijeka i arhitekata Mihelsovog “totalnog fudbala” Johan Neskens, preminuo je u 73. godini života.

Svjetsku afirmaciju i slavu stekao je igrajući za reprezentaciju Holandije, kao i Barselonu i Ajaks.

Priznat kao jedan od najvećih fudbalera 20. vijeka, “De Nes” je bio saigrač Johana Krojfa i dio zlatne generacije Ajaksa koja je osvojila tri Kupa šampiona zaredom na početku 1970-ih, a takođe je bio i član holandske reprezentacije koja je dva puta zaredom stigla do finala Svjetskog prvenstva 1974. i 1978. godine. Zbog saradnje sa Krojfom u Paklenoj pomorandži, te Kopljanicima iz Amsterdama i Barsi, Katalonci su mu dali nadimak Johan II.

Jesenji dan koji je počeo sunčano, sve dok do nas nije stigla poruka iz Alžira da je Johan Neskens preminuo. Johan je ostao u Alžiru zbog projekta našeg saveza. Riječi su neadekvatne za ovaj ogroman, iznenadni gubitak. Naše misli su sa njegovom suprugom Marlis, njegovom djecom, porodicom i prijateljima. Svijet se ne oprašta samo od darovitog sportiste, već posebno od posvećenog, poletnog i divnog čoveka“, piše na sajtu Fudbalskog saveza Holandije.

Neskens je osvojio ukupno 14 trofeja u karijeri, uključujući Kup kralja i trofej Kupa pobjednika kupova sa Barselonom, kao i dva naslova u Sjevernojameričkoj fudbalskoj ligi sa Njujork Kosmosom.

Današnji trening fudbalske reprezentacije Holandije pred mečeve u Ligi nacija počeo je minutom ćutanja u čast Neskensa.

Pogodila me vijest o njegovoj smrti. Bio mi je idol iz djetinstva. Kada sam igrao fudbal na ulici želio sam da budem Johan Neskens kad porastem“, rekao je selektor Oranja, Ronald Kuman.

970x250
Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare