Miris titule se osjeća u Dortmundu – Borusija želi da prekine niz Bajerna

Photo: Ralf Ibing/DPA/PIXSELL

Teško je u bilo kojoj ligi osvojiti i dvije, a ne ćak 10 vezanih titula. Upravo je to pošlo “za nogom” generacijama fudbalera Bajern Minhena u jednoj od najjačih liga na svijetu – Bundesligi.

Međutim, danas bi tom nizu mogao da dođe kraj. Pred posljednje kolo Borusija Dortmund ima dva boda prednosti u odnosu na Bavarce i pobjedom u današnjem meču sa Majncom osiguraće prvi trofej prvaka Njemačke još od 2012. godine.

Tokom cijele sezone se vidjelo da je Bajern itekako ranjiv. Dešavale su se turbulencije u klubu, a sve kulminiralo odlaskom Julijana Nagelsmana i dolaskom Tomasa Tuhela na mjesto šefa struke. Ipak, i pored ovih potresa unutar kluba Bavarci su u posljednjem međusobnom duelu sa popularnim Milionerima izdominirali – 4:2.

Međutim, u posljednjih pet utakmica – Bajern se dva puta okliznuo. Prvo su izgubili 22. aprila od Majnca (3:1), da bi u prošlom kolu doživjeli poraz od RB Lajpciga i to na svojoj “Alijanc Areni” (3:1).

Danas nas očekuje završni čin ove dramatične sezone Bundeslige – nešto na šta nismo navikli od njemačke lige – od 15 časova i 30 minuta Borusija u Dortmundu dočekuje Majnc, dok Bajern gostuje Kelnu.

970x250