Budućnost – Derby: Šampioni opterećeni, a Studenti rasterećeni u borbi za crnogorsku titulu

Neizvjesno finale u najavi. Foto: ABA liga/Filip Roganović

Sportski centar Morača večeras od 20 sati biće poprište prvog od minimalno tri finalna dvoboja Budućnosti i SC Derby-a u borbi za titulu šampiona Crne Gore.

Finalsna serija igra se na tri trijumfa. Budućnost je, kao aktuelni šampion, favorit na papiru, ali je Derby sjajnim igrama ove sezone pokazao da može svakoj ekipi uzeti mjeru.

Budućnost je ove sezona oba puta pobijedila Derby u ABA ligi. Najprije je u 10. kolu 10. decembra bilo 88:76, a potom je slavila i u 23. kolu 25. marta 86:69.

“U pripremi finala jedna od ključnih stvari jeste da podignemo glave igračima. Poraz od Crvene zvezde nam je teško pao i nije nam bilo lako. Međutim, kroz niz timskih i individualnih sastanaka pokušali smo da se psihički podignemo i pripremimo za ekipu koja sa potpuno drugačijim raspoloženjem ulazi u finale. Derby je kroz sezonu izgradio ozbiljno samopouzdanje, a naročito ga je podigao kroz seriju sa Partizanom”, naglašava Mijović uoči prvog duela za pehar državnog šampiona.

Trener Budućnosti ne može da računa na povrijeđenog kapitena Petra Popovića, a sezona je završena za Marka Jagodić-Kuridžu, Emanuela Lekomta, Kamerona Rejnoldsa i Edina Atića.

“Imamo višak stranaca, od kojih šest neće moći da nađu mjesto. Opterećuje nas i povreda Popovića, čiji je značaj u ovim okolnostima velik. Po imenu i rejtingu smo favoriti, ali po trenutnom stanju i formi je malo drugačije. Energija i pristup moraju da budu potpuno drugačiji, čeka nas borba sa nama samim. Derby je dobra ekipa, ima ozbiljan individualni i timski kvalitet. Čeka nas težak posao”, upozorava Mijović, koji će u prvom meču na raspolaganju imati i Tre Bel-HejnsaErik GrinaDžej Džej O’Brajena i Alfu Kabu.

Sa druge strane, i Derby će u finale sa izmijenjenim sastavom. Raskinut je ugovor sa Lorenom Džeksonom, dok se Zvonimir i Tomislav Ivišić u SAD-u pripremaju za NBA draft. No, u ekipi će biti supertalentovani juniori Vasilije Todorović, David Mirković i Vladimir Sudar.

“Najjače naše oružje je samopouzdanje. Hemija u ekipi je jako dobra, što moramo da prenesmo u finalnim utakmicama. Uglavnom imamo mlad tim, bez iskustva. Protiv Partizana smo posljednju utakmicu igrali pred 15.000 ljudi. To je bio prvi put za moje momke, ali i za mene kao trenera. To je novo iskustvo, kao što će nam biti i finale. Sve ovo je prava škola za sve. Međutim, imamo svoju računicu i optimistično čekamo finale”, poručuje trener Derby-a Andrej Žakelj.

Njegov poletni sastav je u polufinalu plej-ofa eliminisao Mornar pobjedama 109:71 kod kuće i potom 82:96 u Baru, čime se revanširao suparniku za ispadanje u četvrtfinale Kupa ove sezone.

1
Ko osvaja titulu šampiona Crne Gore?

I dok se Budućnost poigrala sa sopstvenim ugledom u polufinalnim duelima sa Crvenom zvezdom, Derby je skupo prodao kožu protiv evroligaša Partizana u četvrtfinalu ABA lige, ostvarivši vjerovatno najveću pobjedu u svojoj istoriji – usred Beograda (83:84).

“Budućnost je veoma dobar tim i svejedno posjeduje kvalitet. U nekim periodima je pokazala da može da igra protiv Zvezde, koja je ipak bila prejaka. Sada će Budućnost sigurno imati drugačiji pristup protiv nas. Tu je i velika motivacija da popravi utisak”, zaključuje Žakelj.

Druga utakmica finala igra se 30. maja, dok je treći susret na programu 2. juna. Eventualni četvrti meč zakazan je za 4, a moguća majstorica za 7. jun.

970x250