Fudbalski klub Stari Aerodrom – najbolji predstavnik svog naselja

Foto: Dejan Lopičić

Fudbal je najpopularniji sport na svijetu. Kao takav i u našoj zemlji dostupan je mnogima, a dobar rad se najčešće vrlo lako i brzo prepozna.

Predan rad isplatio se i za relativno mladu školu fudbala, sada klub – Stari Aerodrom. Klub sa čije je piste poletio avion talentovane djece i vinuo se među fudbalske oblake i postao respektabilan klub i van granica Crne Gore.

Danas smo u posjeti jednom od treninga pomenutog kluba, a nešto više o samom nastanku i ozbiljnom radu reći će nam Edis Jasavić, trener i jedan od osnivača kluba.

Još dok sam igrao fudbal želio sam da otvorim školicu i animiram djecu iz naselja. Ubrzo sam prestao da igram i posvetio se školi, za veoma kratko vrijeme smo napravili veoma ozbiljnu priču. Klub je osnovan 2015. godine, krenuli smo sa 15 članova dok sad posle osam godina rada brojimo preko 500 članova i 12 zapošljenih u klubu. U svemu tome mi je pomogao Boris Grbović koji je i danas dio ove priče i zajedno sa mnom od prvog dana učestvuje u svim akcijama kluba“, rekao je Jasavić te istakao da je ime kluba posvetio svom naselju.

Ideja je potekla još dok smo igrali mali fudbal. Imali smo klub malog fudbala Stari aerodrom i ja kao neko ko je cijeli život u fudbalu samo sam nastavio tu priču i otvorio školicu kojoj sam po našem naselju dao ime.

Nije falilo motivacije, ali priznaje Jasavić da je bio skeptičan u određenim trenucima jer je sve to djelovalo preambiciozno sa njegove strane.

Ja sam bukvalno tu od svog rođenja, imao sam tu želju da podignem naselje na veći nivo kroz klub, uspjehe kluba i ako je to možda izgledalo ambiciozno tada kad smo počeli, sada je već realna priča.”

Počelo se sa lokalnim turnirima da bi sada Stari bio prepoznat i širom regiona i Evrope gdje ste se sastajali sa mnogim fudblaskim velikanima, možete li nam reći nešto više o tome?

Krenuli smo sa lokalnim takmičenjima, a sada smo već godinama višestruki prvaci u ligama koje organizuje savez. Pored toga osvajači smo mnogih turnira u regionu i Evropi. Uz pomoć roditelja idemo na sva putovanja, klub takođe staje iza djece koja su u lošoj finansijskoj situaciji i tako funkcionišemo. Sponzore je veoma teško naći, bukvalno da ih nema jer sve to mora ići kroz molbe i poznanstva. Drugačije veoma teško.”

Kakvi su uspjesi kluba do sada, mnoštvo trofeja je u vitrinama kako kod najmlađih talpo i kod najstarijih. Upravo su starije generacije zavrijedile i poziv za selektivne utakmice reprezentacije Crne Gore, pretpostavljamo da je to velika čast za sam klub.

Uspjesi kluba za veoma kratko vrijeme su veliki. Osvajači smo lige u nekoliko generacija, osvajači kupa na državnom nivou nekoliko godina. Imamo iz nase škole preko 30 reprezentativaca u svim kategorijama. To je nešto što nas ispunjava i plod je našeg rada, daje nam dodatnu energiju da vjerujemo u ono što radimo.”

Iz redova Starog aerodroma još uvijek ne razmišljaju o seniorskom timu i profesionalnom fudbalu, već je glavni cilj afirmacija najmlađih.

Nemamo u planu još uvjek seniorski fudbal, sledece sezone se pomjeramo stepenik više, igraćemo sa našom djecom kadetsko prvenstvo na nivou države. Trenutno smo usmjereni na proizvodnju mladih igrača, a za seniore kada osjetimo da je vrijeme za to.”

Ljeto je blizu, sezone su gotove i veoma uspješne, a planovi za ljeto uključuju aktivnosti van granica naše zemlje, kao i stvaranje sopstvenog fudbalskog trening kampa.

Kraj sezone je, slijedi kratka pauza a onda i pripreme za novu. Imamo u planu pripreme sa svim starijim generacijama van Podgorice. Nekoliko ozbiljnijih turnira je pred nama, jer bez jakih takmičenja i turnira ne možemo ni postići ono čemu težimo. Takođe smo u fazi izgradnje našeg trening kampa koji bi kroz par mjeseci trebalo da bude gotov”, zaključio je Edis Jasavić.

970x250