Ili si Sevilja ili si Murinjo

Sevilja ili Roma, pitanje je sad. Foto: Mike Egerton/Press Association/Pixsell

Prvo od tri evropska klupska fudbalska finala, večeras od 21 sat na Puškaš areni u Budimpešti igraju Sevilja i Roma za trofej Lige Evrope.

Takmičenje, koje se zvanično igra od sezone 1971/72, tada pod imenom UEFA kup, a od 2009/10 nosi naziv Liga Evrope, večeras će u glavnom gradu Mađarske dobiti svog 52. pobjednika.

>>> Sevilja spremna za Romu: “Igraćemo do smrti”

>>> Specijalni iz aviona na konferenciju: Kažu da istorija čini Sevilju favoritom, ali ne igra istorija

20
Ko osvaja Ligu Evrope?

Sevilja je rekorder po osvojenim trofejima – ima ih šest. Njena jedinstvena aura sa pomenutim takmičenjem počela je 11 dana prije obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Tada je andaluzijski klub pod trenerom Huande Ramosom, na Filips stadionu u Ajndhovenu, razbio Midlzbro 4:0, uz dva gola Vinćenca Mareske te po jedan Luis Fabijana i Frederika Kanutea.

Nešto više od godinu dana kasnije, 16. maja 2007, Sevilja je u škotskom Glazgovu, na Hempden parku, u domu Rendžersa, odbranila trofej u španskom finalu protiv Espanjola. Sastav sa Sančez Pichuana vodio je preko Adriana, ali je suparnik iz Barselone poravnao golom Alberta Rijere. Uslijedili su produžeci i isti scenario – Kanute je pogodio za novu prednost u 105, a Žonatas u 115. uzvratio – 2:2.

Pristupilo se jedanaestercima, a golman Sevilje Andres Palop skinuo tri udarca sa bijele tačke i vinuo svoj klub drugi put u zvijezde.

Na treći trofej Sevilja je čekala sedam godina i dočekala ga 14. maja 2014. na gotovo identičan način. Finale protiv Benfike odigrano je u Torinu, na stadionu Juventusa, a nakon 120 minuta rovovske borbe nije bilo golova.

U portugalskog golmana Beta ušao je duh Palopa, pa je zaustavio pokušaje Oskara Kardoza i Rodriga za het-trik pehara. Time se tadašnji tim Unaija Emerija izjednačila sa Interom, Juventusom i Liverpulom na vječnoj listi.

Rekordnu četvrtu titulu, drugu u nizu, sastav iz grada koride, rodnog mjesta Don Žuana i mavarske arhitekture osvojio je 27. maja 2015. na Nacionalnom stadionu u poljskoj Varšavi. Tamo se žilavi ukrajinski predstavnik Dnjipro nije lako dao, ali je Emerijev sastav svejedno na kraju slavio 3:2, uz dva pogotka kolumbijskog napadača Karlosa Bake i jedan domaćeg, poljskog veziste Gžegoža Krihovjaka.

Tih godina Sevilja je praktično igrala Ligu šampiona da bi ispala kao treća u grupnoj fazi i na koncu završila u Ligi Evrope, koju bi po ustaljenoj tradiciji – osvojila. Treći trofej zaredom, a peti u istoriji stigao je 18. maja 2016. na Sent Jakob parku u Bazelu, gradu teniskog vituoza Rodžera Federera.

Liverpul je vodio golom Danijela Staridža, ali su besmrtni Andalužani preokrenuli preko Kevina Gameira i dvostrukog strijelca Horhe Kokea za konačnih 3:1 i nastavak dominacije u Ligi Evrope.

Istovremeno, Emeri je kao trener vezao tri trofeja Lige Evrope i na tome izgradio respektabilnu reputaciju na svakom pedalju Starog kontinenta.

Do novog, ujedno i posljednjeg trofeja takmičenja, Sevilja je potom čekala četiri godine, kada je ponovo s proljeća procvjetao njen strasni odnos sa mlađom sestrom Lige šampiona.

Tog 21. maja u Kelnu protivnik je bio Inter. Nerazuri su već u petom minutu vodili golom Romelu Lukakua iz penala. Međutim, uslijedio je preokret uz dva gola Luka De Jonga, a onda i poravnanje Dijega Godina za 2:2. Ipak, Lukaku je u 74. minutu postigao autogol za pobjedu španskog kluba 3:2. Belgijanac je prešao put od junaka do tragičara i lansirao posadu Hulena Lopetegija prema rekordnoj šestoj tituli Lige Evrope.

Dakle, Sevilja je igrala šest finala i svih šest puta je izlazila kao pobjednik. U regularnom dijelu utakmice, sa i bez golova, putem penal-ruleta… Jednostavno, na sve moguće načine i sa tri različita trenera.

Večeras će ekipu voditi četvrti – Hoze Luis Mendilibar, koji ima 62 godine i niti jedan osvojeni trofej u trenerskoj karijeri.

Sa druge strane, njen večerašnji suparnik Roma nikada nije osvojila takmičenje, a tek jednom igrala je finale i to 1991. godine. Tada su se igrala dva meča finala. Inter je 8. maja bio bolji na Đuzepe Meaci – 2:0, golovima Lotara Mateusa iz penala u 55. i Nikole Bertija u 67. minutu.

Potom je, 14 dana kasnije, Vučica na Olimpiku uzvratila 1:0, pogotkom Ruđerija Ricitelija u 81. minutu, ali nije imala snage za drugi gol i produžetke te je na koncu trofej otišao u Milano.

No, ono što hrabri Rimljane pred večerašnji obračun jeste as u rukavu – Žoze Murinjo. Portugalski lisac u karijeri nikad nije izgubio evropsko finale za trofej. Najprije je 2003, baš u Sevilji na Olimpijskom stadionu, u produžetku s Portom slomio otpor Seltika 3:2 i golom Derleja u 115. minutu premijerno podigao tada trofej UEFA kupa.

Godinu dana kasnije Murinjo je s Portom senzacionalno osvojio i Ligu šampiona. U finalu je, u Gelzenkirhenu, demolirao Monako 3:0, golovima Karlosa Alberta, Deka i Dmitrija Aleničeva.

Šest godina prošlo je do novog finala stratega iz Setubala. Njegov Inter je 2010. na kultnom stadionu Santijago Bernabeu u Madridu srušio minhenski Bajern 2:0 i golovima Dijega Milita stigao do svoje druge titule šampiona Evrope, a Interove treće.

Potom je Murinjo sa Mančester junajtedom stigao do drugog trofeja novonazvane Lige Evrope. Crveni đavoli su 2017. u švedskoj Solni razoružali Ajaks 2:0 i uz pogotke Pola Pogbe i Henriha Mhitarjana prvi i posljednji put u istoriji osvojili takmičenje.

Posljednje evropsko finale Murinjo je režirao prošle sezone i to premijernim osvajanjem Lige konferencija. Njegova Roma je u Tirani slomila otpor Fejnorda 1:0, dok se u junaka prometnuo neuništivi Nikolo Zaniolo golom u 32. minutu. Prije toga Zaniolo je kidao ligamente na oba koljena, ali je uspio da se vrati jači i ostane upisan u istorijske knjige kao igrač koji je rimskom klubu donio prvi evropski trofej.

Dakle, kao i Sevilja, ni Murinjo ne zna za poraze u evropskim finalima, a do sada ih je vodio ukupno pet. Zanimljivo, samo je od Seltika primio dva gola, uz ukupnu gol razliku – 11:2.

Murinjo je istetovirao pehare Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija, jer je jedini trener na planeti koji je osvajao sva tri takmičenja.

Takođe, ono što daje poseban značaj večerašnjem dvoboju jeste činjenica da će pobjednik sljedeće sezone biti direktni učesnik Lige šampiona. S obzirom da je Sevilja tek 10. u La Ligi, a Roma šesta u Seriji A, jasno je da će finale biti, doslovno i figurativno – biti ili ne biti.

Ili jesi ili nisi.

Ili si Sevilja ili si Murinjo.