Spasilac Sevilje i njegov prvi trofej: “Još ne vjerujem, pobijedili smo, zar ne?”

Trofej u rukama Mendilibara. Foto: Jonathan Moscrop/Newscom/Pixsell

Sevilja je boljim izvođenjem jedanaesteraca, treći put u istoriji, stigla do rekordne sedme titule u Ligi Evrope.

Andalužani su sa bijele tačke razoružali Romu i Žozea Murinja te nastavili da ispisuju čudesne priče u svom takmičenju, čiji je apsolutni sinonim i simbol.

>>> Oni su ipak glavni u ovom takmičenju – Sevilja je šampion Lige Evrope

Uoči finala puno toga bilo je na strani španskog kluba. Od tradicije, pa do trofeja… Međutim, jedna stavka nije joj išla u korist. Murinjo, sa svojih pet osvojenih evropskih finala sa jedne, a sa druge njen trener Hoze Luis Mendilibar, koji do sinoć nije ni prišao nekom velikom dostignuću u trenerskoj karijeri.

Svejedno, u Budimpešti je 62-godišnji strateg iz Zaldibara nadmudrio Portugalca, osvojio Ligu Evrope i postao četvrti trener ponosa Andaluzije kojem je to pošlo za rukom, nakon Huande Ramosa, Unaija Emerija i Hulena Lopetegija.

“Ne znam vjerujem li da se ovo dogodilo. Uručili su nam trofej i podijelili medalje, tamo da smo, valjda, pobijedili, zar ne? Mislim da ću tek tokom godišnjeg odmora moći da shvatim što smo napravili”, prve su impresije Mendilibara, koji je prije Sevilje vodio niželigaše Baskoniju, Aureru, Lanzarote, a potom Eibar, Atletik Bilbao, Real Valjadolid, Osasunu, Levante i Alaves.

>>> VIDEO Murinjove neutješne suze u Budimpešti

>>> Murinjo čekao Tejlora u tunelu: Ti si sramota

Trener, koji neodoljivo izgledom podsjeća na legendu crnogorskog fudbala Mojaša Radonjića, ima ugovor sa Seviljom do kraja sezone. Stigao je u martu kako bi spasio klub od ispadanja u La Ligi, a otišao je daleko, do zvijezda.

Naravno, bilo bi suludo da ode nakon osvojene Lige Evrope i plasmana u Ligu šampiona.

“Da, htio bih da ostanem u Sevilji to sam cijelo vrijeme govorio. Prekrasno mi je da radim sa momcima. Brzo su usvojili što sam tražio od njih i oni su meni pružili puno toga. Imamo jedinstvo u timu, zato mislim da bi bila ludost kad ne bih ostao”, retorički zaključuje Mendilibar.

970x250