Vajpersov “het-trik” u Ligi šampiona

foto: EHF

Pro Reko sinoć u muškom vaterpolu, danas rukometašice Vajpersa usred Budimpešte, osvojile su treću titulu kontinentalnog prvaka, pošto su savladale domaći Ferencvaroš 28:24 (14:13) u finalu fajnal-fora Lige šampiona.

Norvežanke su se od prvog minuta pitale za sve, povele su odmah na startu 6:1. Odlično je branila cijelim tokom meča iskusna Katrin Lunde, dok su golmanke FTC-a prvu intervenciju ubilježile u 24. minutu.

Na kraju su golmanke Vajpesa imale 17 odbrana, od čega Lunde 16 i Sofi Borjeson jedan sedmerac, dok je na drugoj strani Kinga Janurik imala devet uspješnih intervencija.

Domaće u takvom odnosu snaga nisu imale nikakve šanse. Uspjela je u jednom momentu Andrea Lekić da poveže redove Fradija, Sandra Seloši-Začik je sa tri “bombe” odmijenila Emili Belk, pa je tim Gabora Eleka imao samo minus jedan na poluvremenu.

Ipak, u nastavku se raspala igra Ferencvaroša, pogotovo u 34. minutu kada je zbog grubog prekršaja direktan crveni karton dobila visoka Žužana Tomori.

Lunde je “spustila roletnu”, raspucale su se Ana Vjahireva i Jamina Roberts, klub iz Kristijansanda je otišao na plus osam (24:16) i primora Eleka da potroši i poslednji tajm-aut u 44. minutu.

Bilo je jasno da Vajpers ide ka “het-triku” titula, a Lunde do čak sedmog trofeja u Ligi šampiona.

Vjahireva i Naes Andresen su ubilježile po šest golova za pobjedničku ekipu. Roberts je imala gol manje.

U redovima Ferencvaroša po pet golova postigle su Lekić i Belk.

Za najkorisniju igračicu fajna-fora proglašena je Vjahireva, dok je najbolji strijelac Heni Ela Resitad, čiji Esbjerg je poražen od Đera (27:28) u borbi za bronzu.

Meč je igran pred rekordnim brojem navijača kada je ženski rukomet u pitanju, pošto je u „MVM domu” bilo 20.002 navijača.

970x250