BOŠKO RADOVIĆ na slatkim mukama: Prvi put od kada sam selektor imam cijeli tim na raspolaganju

Boško Radović poreh pehara Mundobasketa,FOTO: Lob Sport
Boško Radović poreh pehara Mundobasketa, FOTO: Lob Sport

Operacija “Mundobasket 2023” odavno je u mislima selektora košarkaške reprezentacije Crne Gore Boška Radovića. Danas je, na promociji trofeja Svjetskog prvenstva, saopštio lijepu vijest za sve zaljubljenike u magičnu igru pod obručima – Nikola Vučević će biti na raspolaganju i tokom priprema i igraće na Svjetskom prvenstvu u Manili.

Sve će to biti mnogo olakšavajuće za selektora Radovića, jer sa Vučevićem u timu Crna Gora dobija posebnu jačinu.

Danas je selektor boravio na Trgu nezavinosti u Podgorici gdje su svi mogli da vide pehar koji će podići pobjednik Mundobasketa, a koji nosi naziv po ocu košarke – Džejms Nejsmit.

Čast i ponos je da drugi put zaredom pehar dolazi u Crnu Goru. Čast i ponos za košarku, sport i državu je da smo drugi put na Svjetskom prvenstvu i dosta puta smo ispričali kakav je to uspjeh. Ono što je do nas je da se ovog ljeta spremimo na najbolji mogući način i predstavljamo državu najbolje što možemo. Da izgledamo kako smo izgledali zadnje dvije godine i što se tiče atmosfere i igre. Sve ćemo znati malo bolje tokom priprema, zavisi u kakvim sastavima će biti reprezentacije koje su nam rivali u grupi, naravno i u kakvom ćemo mi biti sastavu. Bitno je da nas zaobiđu povrede. Pored ovog samog plasmana optimistični smo što se tiče daljeg razvoja priprema“, rekao je Radović medijima.

Plan priprema je razrađen, a poznati su i rivali na pripremnim mečevima.

Krećemo 21. jula i radićemo u Baru. Treniraćemo u ‘Topolici’, a zakazali smo četiri prijateljske utakmice. Sa Francuskom u gostima, sa Srbijom u Podgorici i dvije u Gruziji, protiv Gruzije i Irana. Put u Manilu zakazan je za 16, a tamo ćemo tražiti još jednu utakmicu, najkasnije 20. ili 21. avgusta“, dodao je Radović.

Foto: FIBA

Još uvijek je rano za bilo kakvu detaljnu priču o rivalima, ali na prvi pogled – rivali po mjeri. Protiv kojih Crna Gora može da igra i da ih pobijedi. Osim Litvanije, ali je i ona u problemu.

Svakodnevno stručni štab i ja analiziramo. Litvaniju najbolje poznajemo, postoje neki otkazi, naturalizovali su Amerikanca. Radimo analize Meksika i Egipta, ali treba sačekati spiskove, u kojim sastavima će biti. Imamo njihove utakmice iz kvalifikacija, te smo gledali. O tome više priče će biti tokom priprema“,

Vučević, Bojan Dubljević, Nikola Ivanović, Nemanja Radović, Kendrik Peri… I svi ostali su tu, spremni da se stave na raspolaganju selektoru.

U kontaktu sam svim igračima koji su kandidati. Svi su zdravi, čekamo samo da Nikola Ivanović završi sezonu. Ostali su u fazi odmora, brzo će krenuti u treninge. Peri će možda odmarati nekoliko dana duže, jer još uvijek igra. Od kada sam selektor, možda ovo bude prvi put da ću imati cijeli tim na raspolaganju“, ističe Radović.

Kendrik Peri, Foto: FIBA

A pitanje stranca – ne postavlja se nijednog trenutka.

Svojim ponašanjem, igrom, stavom, karakterom i odnosom prema reprezentaciji Crne Gore, Kendrik Peri je zaslužio da bude jedini stranac u našoj selekciji“, rekao je Radović.

Selektor je i zadovoljan i nije zadovoljan formom naših igrača. Naravno, uvijek može bolje.

Šareno je bilo. Ima igrača koji su imali važne uloge, bilo je onih koji su igrali više u odnosu na prošlu sezonu, ali i manje. Najbitnije je da su zdravi. Naše je da nadogradimo njihovo stanje i formu, da tempiramo ekipu na najbolji mogući način“, priča Radović.

Jedini problem predstavlja Vladimir Mihailović. Košarkaš Mornara je dugo bio povrijeđen, počeo je da se oporavlja.

Vladimir Mihailović, Foto: FIBA

U fazi je oporavka, počeo je polako da trenira. Imaće period da zajedno sa ekipom dostigne formu. Vlado je veoma važan šraf i uradićemo sve da bude u stanju“.

Širi spisak od 24 imena će biti poznat u narednih nekoliko dana. A, na pitanje da li će biti nekih iznenađenja, Radović je imao zanimljiv odgovor.

Nemamo mi toliko igrača da iznenađujemo bilo koga, pa ni sami sebe. U početku priprema biće i mlađih igrača koji trebaju da budu budućnost reprezentacije. Ne završava se sve sa Svjetskim prvenstvom, već u novembru imamo kvalifikacije za Evropsko. Neminovno je da ćemo morati da damo šansu mlađim igračima“, jasan je Radović.

970x250