Orbanova opsesija fudbalom Mađarsku pretvorila u giganta sportske infrastrukture

Prvi čovjek Mađarske Viktor Orban i nekadašnji reprezentativac Džudžak, FOTO: Twitter
Prvi čovjek Mađarske Viktor Orban i nekadašnji reprezentativac Džudžak, FOTO: Twitter

Bliži se, kako je i selektor “hrabrih sokola” Miodrag Radulović apostrofirao, ključna utakmica fudbalske reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Naš nacionalni tim će u subotu, u okviru 3. kola grupe G, dočekati selekciju Mađarske, reprezentaciju koja je na žrijebu u Njemačkoj izvučena iz prvog šešira, pa samim tim uz Srbiju, slovi za favorita grupe.

Već smo pisali o fantastičnim rezultatima Mađara prošle godine koji su pobjedama nad Engleskom i Njemačkom bukvalno bili hit evropskog reprezentativnog fudbala. Imaju Mađari kvalitet, iskusnog selektora Marka Rosija, fudbalere vrhunske klase poput Dominika Soboslaja, talentovane igrače kao što je 19-godišnji Miloš Kerkez, ali i jasno izraženu strategiju razvoja sporta na državnom nivou.

<<< Sokoli na okupu uz snažnu poruku Radulovića: Mađarska je test generacije

<<< Biće velika bitka – Crnogorci će pokušati da nas iznerviraju

Naime, u Mađarskoj su odlučili da usmjere dodatna novčana sredstva u sektor sporta i to putem sistema poreskih olakšica. Pitate se na koji način? Sredstva koja se usmjeravaju na razne sportove, a prije svih fudbal, mogu da se koriste samo u tri pravca – treniranje mladih, troškove osoblja i investiranje, odnosno izgradnja i modernizacija sportske infrastrukture. Dakle, sponzori koji doniraju novac za jedan od tri navedena cilja imaju pravo na poreske olakšice u visini do 70% od godišnje poreske obaveze! Zbog toga je i ukinut porez na promet nekretnina koje su predviđene za sportsko-rekreativnu namjenu.

Predsjednik Mađarke Viktor Orban i prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin, FOTO: Twitter

Dakle, država na čelu sa predsjednikom Viktorom Orbanom ne nameće kompanijama, preduzetnicima i ostalim koorporacijama, već one same odlučuju da li će donirati određeni novčani iznos, a država ih, sa druge strane, kroz poreske olakšice samo motiviše na takav potez. Praktično, finansiranje se jedino prebacuje sa države direktno na privatni sektor (čime se dodatno rasterećuje državni aparat).

Mađarska je direktno investirala ogromne svote novca u pomenutu svrhu, a posebno za izgradnju modernih fudbalskih stadiona, kao i Nacionalnog fudbalskog kampa. A, ono što je za dodatni respekt, uradila je to i u drugim državama gdje živi veći broj Mađara.

<<< FSCG saopštio cijene ulaznica za Mađarsku, prodaja počinje u četvrtak

<<< Camaj zna Mađare u dušu: Sličnog smo kvaliteta, ali oni padaju u Podgorici!

Samim tim su mađarski kapital za igradnju stadiona dobili:

  • TSC – Srbija (Bačka Topola) – 9,5 miliona eura
  • Osijek – Hrvatska (Osijek) – 15 miliona eura
  • Nafta – Slovenija (Lendava) – 6 miliona eura
  • Sepsi i Mierkurea (Rumunija) – 5 miliona eura
  • Užgorod – Ukrajina (Ungvar) – 4,5 miliona eura

DAC Dunajska Streda, klub je iz Slovačke u kojem je protekle sezone rešetao mreže naš Nikola Krstović. Riječ je o gradu gdje je većina stanovništva mađarskog porijekla. U Dunajskoj stredi živi najbogatiji Mađar iz Slovačke, Oskar Vilagi koji je od Orbana za izgradnju MOL Arene dobio 16,5 miliona eura! Finansirala je Mađarska i drugoligaša Slovačke, KLT iz Komarna sa 5,9 miliona eura.

“Novac ulažemo samo u područja gdje živi puno Mađara. Država je vrlo zainteresovana za uspjehe Mađara u regionu i šire”, govorio je Orban.

Samo do 2020. godine vlada desno-konzervativnog Orbana uložila je u nove fudbalske arene više od milijardu eura, što je u posljednjoj deceniji, sa aspekta sportske infrastrukture, apsolutni rekord u Evropi!

Zdanja sa kojima se Mađari posebno diče su Nacionalni stadion “Puškaš Arena” koji je koštao 350 miliona eura, te stadion Ferencvaroša “Groupama Arena” vrijedan 48 miliona eura, dok su stadioni MTK-a i Honveda koštali po 17 miliona eura.

Strateški cilj Mađarske je da kroz velika ulaganja u sportsku infrastrukturu, a samim tim i akademije koje se “rađaju” na tim stadionima, približi sebe velesilama evropskog fudbala. U prevodu, Mađarska sipa novac i vjeruje da će se pojaviti generacija čuvene “Lake konjice” (Puškaš, Kočiš i drugovi…) koja je dominirala “Starim kontinentom” 50-ih godina prošlog vijeka.

Mađarima se za uloženo bukvalno dvostruko vraća, jer je velelepna “Puškaš Arena” bio jedan od stadiona domaćina Evropskog prvenstva, 2020. igrao se Superkup Evrope, a nedavno i finale Lige Evrope između Sevilje i Rome.

“Reprezentacija na prvom mjestu, ekipa na drugom, a igrač na trećem. To je duh u kojem djecu treba odgajati za razliku od sadašnje mode gdje je igrač prvi, klub i ekipa drugi, a reprezentacija posljednja. To je pogubno i redosljed mora da bude obrnut”, govori bivši fudbaler, strastveni zaljubljenik u ovu igru, a sada prvi čovjek Mađarske – Viktor Orban.

970x250