Liči na crno-bijeli pehar na horizontu – Partizan zakucao Crvenu zvezdu

Matijas Lesor odigrao je jako dobro u drugom poluvremenu, FOTO: ABA liga
Matijas Lesor odigrao je jako dobro u drugom poluvremenu, FOTO: ABA liga

Košarkaši Partizana pobjedu su daleko od trona ABA lige nakon što su i u drugom okršaju duela za prvaka savladali Crvenu zvezdu i na taj način u oba navrata odbranili domaći parket – večeras u beogradskoj Areni 87:78 (23:22, 21:22, 24:18, 19:16)!

Drugi okršaj finalne serije regionalnog takmičenja još jednom je dokazao da je obračun “vječitih rivala” sa sigurnošću jedan od najkvalitetnijih derbija Evrope. Serija se nastavlja u nedjelju i seli se u dvoranu “Aleksandar Nikolić” gdje će igrati treća i eventualna četvrta utakmica.

<<< Partizanu prva bitka u ratu za regionalni tron

Serijom 5:0 domaćin je otvorio utakmicu, a svih pet poena potpisao je Alen Smailagić. Isto mjerom uzvratili su gosti trojkom Nemanje Nedovića, pa poenima iz odbojke Bena Bentila za 5:5. Nije se dugo čekalo ni na prvi realizovamn šut sa distance “crno-bijelih”, prvu trojku potpisao je Zek Ledej, a drugu Džejms Naneli za nešto osjetljivijih 11:7. Međutim, nijesu “crveno-bijeli” dozvolili domaćinu da se odmah odvojio, kao što je to bio slučaj u prvom meču, Fakundo Kampaco je pronašao dvije trojke i prva četvrtina, energična, dinamična, bila je u potpunom egalu.

Poslije dva i po minuta igre u drugoj četvrtini, trojkom Stefana Markovića prvi put je na meču povela Crvena zvezda – 27:28. Zakucavao je Smailagić, baš kao u i prvom meču, a prvu trojku za izabranike Željka Obradovića u drugom kvartalu pogodio je kapiten Kevin Panter. Odmah mu je uzvratio, za razliku od prvog meča, mnogo raspoloženiji Nedović, pa se u nastavku igralo koš za koš. Timovi nijesu imali prednost veću od jednog posjeda. Trener Obradović pronašao je pukotinu u odbrani rivala što potvrđuje tri vezana napada u kojima je Partizan uspio da poentira – svaki put preko Janisa Papapetrua! Ubacio je Nedović, izuzev jednog slobodnog bacanja Luke Mitrovića, sve poene za Crvenu zvezdu U finišu druge četvrtine – 12, na poluvremenu 15. Sa druge strane, od 44 poena Partizana za 20 minuta, čak 15 ubacio je Smailagaić, na poluvremenu: 44:44!

Sa mnogo više kontakta, a samim tim i nervoze, igralo se u trećoj četvrtini. Na polovini kvartala “ekspolodirala” je beogradska Arena nakon serije 7:0 svojih ljubimaca – prvo dva vezana zakucavanja Matijasa Lesora, a zatim i trojka Džejmsa Nanelija za 56:50 u korist Partizana. Prve poene na meču pronašao je i oporavljeni Luka Vildosa (propustio prvi meč zbog povrede), ali Partizan odgovara trojkama Nanelija i Ledeja, međutim Crvena zvezda ulazi sa dostižnih -6 u odlučujućih 10 minuta zahvaljujući pogotku sa distance Branka Lazića za 68:62.

Za tri i po minuta igre u posljednjem kvaratalu jedine poene Crvena zvezda postigla je trojkom Vildose, a Partizan to iskoristio i realizovanim slobodnim udarcima Danila Anđušića, pa zatim i polaganjem srpskog beka, odlepršao na 74:65. Razigrani Papaetru i Lesor čuvali su prednost “crno-bijelih”, a Luka Mitrović držao je u život goste, da bi Vildosa drugom trojkom pogodio i smanjio na 78:74 i novi talas neizvjenosti. Jako je važno istaći da je na tri minuta prije kraja Crvena zvezda uveliko bila u bonusu, a domaćin imao još dva mala faula…Novu vrlo bitnu trojku za Partizan potpisuje Naneli za 82:74 na dva minuta do posljednjeg zvuka sirene. Uspjeli su “crno-bijeli” mirno da privedu meč kraju – jako su blizu titule!

Učinci, u pobjedničkom timu 15 poena Smailagića (sve u prvom poluvremenu), isto toliko ubacio je Naneli, a po 13 Panter i Lesor. Za Crvenu zvezdu 21 poen Nemanje Nedovića, a 11 Ognjena Dobrića.