Rafa po pravilima nema pravo nastupa na Igrama, ali…

Foto: Aurélien Morissard/Panoramic/Bestimage/Pixsell

Iako je van terena već duže vrijeme, iako je ispao iz prvih 100, Rafael Nadal je uvijek tema o kojoj svi rado pričaju. Tako je i ovog puta, a povod su – Olimpijske igre u Parizu.

Da podsjetimo, španski teniser je najavio da će sljedeća godina biti njegova posljednja u karijeri, a između ostalog želi da nastupa na Igrama.

Međutim, po aktuelnim pravilima – nema pravo nastupa. Razlog – nije nastupio za špansku reprezentacija u Dejvis kupu, što je obavezni uslov za nastup na OI.

I zbog toga je u svijetu tenisa krenula priča da se napravi presedan. Jedan od najglasnijih je predsjednik njemačkog teniskog saveza i kandidat za predsjednika ITF-a – Ditlof von Arnim.

To su pravila, ali zašto otežavamo situaciju i stvaramo problem igračima? Rafa želi igrati u Parizu, hajde da mu olakšamo, moramo promijeniti pravila. Nijesam u Olimpijskom odboru, ali treba razgovarati o tome. Ako postoji mogućnost, napravio bih to, dodao bih i da igrači dobijaju bodove s Olimpijskih igara. Treba gledati kako im pomoći, a ne postavljati im prepreke. Neka igraju, mi bi trebalo da im budemo podrška“, rekao je von Arnim.