VREMEPLOV: Psihološke igre i prva titula šampiona svijeta za Argentince

Foto: Printscreen

Na današnji dan 1978. godine odigralo se finale Svjetskog prvenstva koje se odigralo u Argentini, a protivnici su bili upravo domaćini i Holanđani. Gaučosi su po prvi put došli do titule prvaka svijeta pobjedom – 3:1.

PSIHOLOŠKE IGRE GAUČOSA

Taj susret i dan danas izaziva brojne kontroverze, a i sam početak finala je ostao upamćen po tome. Naime, Argentinci su slučajno ili namjerno, kasnili pet minuta na početak meča u Buenos Ajresu.

Nisu bili zadovoljni ni gipsom koji je na zglobu nosio Rene van de Kerkof, iako je on bez problema odigrao turnir sa istim.

Holanđani su zaprijetili odlaskom sa terena, ali sudija Gonela je pao pod pritiskom krcatog stadiona Monumental i prinudio Van de Kerkofa da stavi dodatni zavoj. Holanđani su kasnije odbili da prisustvuju završnoj ceremoniji nakon utakmice.

VELIKA BORBA NA TERENU

Sam meč bio je pun preokreta i drame, a završen je nakon 120 minuta. Monumental je eksplodirao u 38. minutu kada je Mario Kempes pogodio za vođstvo Gaučosa.

Velika bitka vodila se na terenu, a Holandija nije odustajala pred više od 70 hiljada domaćih navijača. Na kraju im se to isplatilo – u 82. minutu pogodio je Naninga na asistenciju Van de Kerkofa.

Ušlo se u produžetke koji su u potpunosti pripali Argentincima. Gaučose je pred vrata raja u 105. minutu doveo Kempes, a pobjedu i prvu titulu šampiona svijeta za Argentinu je potvrdio Danijel Bertoni u 115. minutu susreta.

UVIJEK VATRENO U DUELIMA ARGENTINE I HOLANDIJE

Ovo finale je ostalo upamćeno kao jedno od najvatrenijih, a ni dan danas utakmice Argentine i Holandije ne prolaze mirno. Najbolji primjer je njihov posljednji okršaj na Mundijalu u Kataru gdje je oboren rekord po broju žutih kartona pokazanih (18) na jednom meču Svjetskog prvenstva.