Sa Islanda se vidi Irska – Plavi u zemlji ribara love finale

Dakić i Ražnatović tokom treninga na Islandu, FOTO: FK Budućnost
Dakić i Ražnatović tokom treninga na Islandu, FOTO: FK Budućnost

Sa samog dna ili možda blaže, odnosno manje poraznije zvuči, od samog početka? Crnogorski prvak praktično nije imao dovoljno vremena ni da proslavi titulu osvajača domaćeg prvenstva, a već danas je na terenu i igra utakmicu koja može da otkrije dosta toga – kojim tokom će se razvijati sezona, da li će se mijenjati igrački kadar, hoće li biti potrebe za dubljim rezovima i radikalnijim odlukama?

Na dalekom Islandu, u hladnom Koupavogiru, drugom po veličini gradu u državi, gdje kiša pada danima, a temperatura ne prelazi 15 stepeni, fudbaleri Budućnosti, “zahvaljujući” očajnom koeficijentu lige na UEFA listi, počinju svoju evropsku avanturu od pretkvalifikacionog turnira za Ligu šampiona u konkurenciji državnih prvaka Islanda, Andore i San Marina.

Minižrijebom odlučeno je da će podgorički sastav u polufinalu igrati sa Atletik Eskaldesom, dok će Brejdablik, upravo prošlosezonski dželat Budućnosti na evropskoj sceni, za rivala imati slabašni Tre Pene iz San Marina.

Šta je uslovilo da crnogorska liga bude predzadnja na Starom kontinentu pa da Budućnost započne evroavanturu iz betona, iz samog temelja, za neku je dublju priču i analizu, ali i kad zanemarimo takav podatak, činjenično je, Budućnost je favorit protiv tima iz Andore. I ništa sem pobjede izabranika Miodraga Džudovića, odnosno plasmana u finale turnira, ne bi smjelo da se desi u duelu, koji po našem vremenu počinje u 15 , odnosno po lokalnom u 13 sati.

<<< Evo gdje možete da gledate plavu avanturu na Islandu

“Sa velikim nestrpljenjem čekamo utakmicu, odradili smo posljednje pripreme i svi smo potpuno fokusirani na meč sa Eskaldesom. Očekivanja su najveća, mi smo Budućnost i idemo na pobjedu, kao i uvijek. Vjerujem u ekipu i nadam se dobrom početku i trijumfu. Stručni štab nam je ukazao na vrline i mane rivala”, poruka je sa Islanda mladog i supertalentovanog 17-godišnjeg plejmejkera Vasilija Adžića od kojeg crnogorska javnost i podgorički navijači ove sezone očekuju totalnu afirmaciju.

FOTO: FK Budućnost

Prvenstva Andore i Crne Gore završila su se u pretposljednjoj nedjelji petog mjeseca. Budućnost je takmičarski meč igrala 25. maja u Baru gdje je pobjedom nad Mornarom osvojila i proslavila rekordnu šestu titulu. Sa druge strane, Atletik Eskaldes je bio ubjedljivi u domaćem prvenstvu, ranije je riješio šampionsko pitanje, pa poraz od Intera Eskaldesa 21. maja bio je bezbolan.

“Prva utakmica, pamtiću je. Želim da pomognem klubu, da pomognem saigračima i nadam se da ćemo ostvariti pobjedu i proći u drugu fazu. To je cilj“, rekao je Stefano Almeida, zvučno pojačanje Budućnosti znajući da se radi o Brazilcu koji je protekle sezone igrao za Zlate Moravce slovačku Fortuna ligu.

<<< Iz Andore o Budućnosti: Dobro je što ne igraju kod kuće, oslanjaju se na tranziciju

Biće interesantno vidjeti za koji će se sastav odlučiti Miodrag Džudović u meču gdje fudbaleri, stručni štab i on nemaju prava na grešku. Čak četiri debitanta u kombinaciji su za prvih 11. Pored pomenutog Almeide, tu je defanzivac Zvonko Ceklić koji je takođe stigao iz Slovačke, mladi reprezentativac Ognjen Gašević, može jednako dobro da pokrije poziciju lijevog beka i lijevog krila, i Miloš Brnović vezista koji je stigao iz Petrovca.

Ukoliko Budućnost opravda ulogu favorita protiv Andoraca, u finalu će igrati sa boljim iz duela Brejdablik – Tre Pene, jasno je da su Islanđani već viđeni u finalu. Taj meč igra se takođe danas, od 21 sat po našem vremenu. Ako “plavi” osvoje turnir, što je i primarni cilj, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrali bi protiv Šamroka iz Republike Irske i imali bi prednost domaćeg terena u revanšu. Na prvi pogled, čini se potencijalni rival po mjeri…

U slučaju poraza crnogorskog šampiona od prvaka Andore, Budućnost će svakako nastaviti evropski put, od 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija gdje će igrati sa poraženim iz dvomeča albanski Partizani i BATE Borisov.

970x250