Vimbldon definitivno odustao od svog pravila – Alkaras je broj 1

Alkaras prvi nosioc na Vimbldonu, FOTO: Twitter
Alkaras prvi nosioc na Vimbldonu, FOTO: Twitter

Oličenje bijelog sporta je Vimbldon, po mišljenju mnogih najcjenjeniji Grend slem turnir. Novo izdanje počinje 3. jula, a organizatori su za prvog nosioca postavili lidera ATP liste – Karlosa Alkarasa.

Na taj način Vimbldon je definitivno odustao od pravila koje je važila u periodu od 2002. do 2019. godine kada je turnir imao svoj sistem bodovanja za nosioce na osnovu prethodnih rezultata u “All England Club-u”, ali i svih turnira na travi. Da je taj sistem i danas na snazi, prvi nosioc na predstojećem takmičenju definitivno bi bio Novak Đoković. Ovako, u Londonu su odlučili da se odreknu svoje tradicije i da, kao svi ostali Grend slemovi i turniri, prate ATP listu.

Nakon Alkarasa i Đokovića, u TOP 10 su Danil Medvedev, Kasper Rud, Stefanos Cicipas, Holger Rune, Andrej Rubljov, Janik Siner, Tejlor Fric i Frensis Tijafo.

U konkurenciji dama, prva je Iga Švjontek, nakon teniserke iz Poljske slijede Arina Sabalenka, Elena Ribakina, Džesika Pegula, Karolin Garsija, Ons Žaber, Koko Gof, Marija Sakari, Petra Kvitova i Barbora Krejčikova.

Titulu u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković, a u ženskoj Elena Ribakina.