Ajkule otkrile želju – finale Svjetskog prvenstva

Foto: Filip Roganović

Prijatna, opuštena atmosfera na posljednjem druženju sa medijima pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, ulivaju optimizam da bi vaterpolisti Crne Gore mogli uzeti medalju na velikim takmičenjima nakon tri godine i evropske bronze u Budimpešti. Slab odziv medija, tačnije novinari koji se mogu prebrodati na prste jedne, ali u grupi maloj ali odabranoj i Lob Sport, takođe mogu biti pozitivan signal. Jer gotovo po pravilu kada su naši sportisti ispraćani na velika takmičenja sa malim očekivanjima vraćali su se sa odličjima.

>>> Gojković objavio spisak za SP, evo ko ide u Japan

Selektor Vladimir Gojković odlično raspoloženje pravda kvalitetnim pripremama.

Zadovljan sam kako smo radili i kako je sve implementirano na prijateljskim utakmicama. Imali smo sreće što su nas zaobišle povrede, ako se izuzmu ozbiljni problemi sa ramenom Dušana Banićevića. Svi momci su odradili gro priprema i spemni dočekujemo početak Svjetskog prvenstva“.

Foto: Filip Roganović

Na pitanje novinara Lob Sporta da li su “ajkule” spremne da naprave iskorak u odnosu na prethodna takmičenja i “doplivaju” dalje od četvrtfinala, Gojković je odgovorio:

Ponavljam, odradili smo sigurno najbolje pripreme u posljednjih nekoliko godina, zaključno sa tri prijateljska meča sa Francuskom i Hrvatskom i nalazimo se na boljem nivou nego što smo bili prethodnog ljeta pred Evropsko prvenstvo u Splitu. Nažalost, igrači iz naših klubova Što se tiče konačnog plasmana, veliki broj kvalitetnih reprezentacija je na našoj strani, rekao bih nikad teži put do osam najboljih selekcija. Naš primarni cilj je upravo četvrtfinale, krajnja želja je plasman u finale. Prva dva mjesta na SP u Fukuoki donose Olimpijsku vizi. Nadam se da ćemo ići ka tome“, rekao je Gojković.

“Crveni” će zaista imati težak put u Fukuoki. U grupi su sa braniocem trofeja Španijom, olimpijskim šampionom Srbijom, te autsajderom Južnom Afrikom. Ukoliko ne sruše negativnu tradiciju koju imaju sa “furijom” i “delfinima”, Petar Tešanović i drugovi će već u osmini finala ići na megdan velesilama Mađarskoj i Hrvatskoj.

>>> Tešanović: Možemo da napravimo velike stvari

Pitali smo Gojkovića da li je sada idealna prilika da se pobijedi Srbija. Olimpijski šampioni se nalaze u slobodnom padu, na kvalifikacijama za Svjetski kup su poraženi od Gruzije, na samom završnom turniru ovog takmičenja od SAD i reprezentacije iz drugog ešalona, Rumunije. Uz to, u tamošnjem vaterpolu vlada tmurna atmosfera, stalne svađe na relaciji najbolji klub, Novi Beograd i Savez zbog kojih će Mundijal vodenih sportova propustiti ljevoruki “bombarder” Dušan Mandić. Novobeograđani su takođe saopštili drugom najboljem igraču Srbije, Nikoli Jakšiću da ne računaju na njega i ukoliko niko ne plati obeštećenje od 100.000 eura pauziraće naredne sezone.

Srbija je bez Mandića, to je veliki hendikep i sve što se dešavalo sa Jakšićem. Imali su taj meč sa SAD u četvrtfinalu Svjetskog kupa gdje su izgubili maltene dobijen meč. Poslije toga je uslijedio neočekivan poraz od Rumunije. Sigurno da je to negativno uticalo na njih. Međutim, ovo je novo takmičenje. Srbija posjeduje kvalitet. Mislim da možemo da igramo sa njima. Španija u ovom momentu najbolja ekipa na svijetu. Da se ne ponavljam, gledajući žrijeb i kasnija ukrštanja, imaćemo nikad teži zadatak da stignemo među osam najboljih ekipa. Ukoliko bismo se plasirali u četvrtfinale, onda bi nam se otvorio lakši put do finala. Naš cilj se zna, to je Pariz 2024. i idemo stepenicu po stepenicu“, odgovorio je Gojković na pitanje Lob Sporta.

Ukoliko se “ajkule” ne plasiraju u finale SP u Fukoki, do Olimpijskih igara mogu preko Evropskog prvenstva u Netanji, gdje će takođe dvije najbolje ekipe izvaditi vizu za Francusku. Poslednja šansa da se čekiraju karte za Grad svjetlosti biće naredno Svjetsko prvenstvo u Dohi. Iz Katara će čitiri reprezentacije imati prolaznost na Olimpijske igre.

Da ne širimo priču jer bi nam za to trebalo stvarno mnogo vremena. Ko nije gledao raspored – dosta je teško objasniti put poslije Fukuoke. Promijenjen je i sistem takmičenja na Evropskom prvenstvu, gdje će reprezentacije biti podijene u dvije divizije. Smatram da treba da se fokusiramo na Fukuoku, pa ćemo kasnije vidjeti šta nas čeka ako ne izborimo Pariz kroz nastup u Japanu“, rekao je Gojković.

>>> Čučković: Želimo pritisak, tražimo pritisak

Vaterpolisti Crne Gore u petak putuju u japanski gadić Kišivazaki, gdje će odraditi završnu fazu priprema sa reprezentacijom Srbije. “Crvenima” je srećan put poželio predsjednik Saveza, Đuro Marić.

Svjetsko prvenstvo se održava od 16. do 29. jula u Fukuoki. Prvoplasirane selekcije iz sve četiri grupe izboriće plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani razigravati u osmini finala.