Ovo je novi format Lige šampiona

Fudbaleri Mančester sitija su protekle sezone osvojili Ligu šampiona, FOTO: Twitter
Fudbaleri Mančester sitija su protekle sezone osvojili Ligu šampiona, FOTO: Twitter

UEFA se odlučila za veliki korak, odnosno promjenu u sistemu svojih takmičenja! Danas je u Nionu odlučeno da će se novi formati od sezone 2024/25 igrati bez takozvanog ukrštanja, odnosno baraža!

Šta to znači? Neće biti više mogućnosti da se kao u dosadašnjoj praksi ukrste timovi iz Lige šampiona i Lige Evrope, odnosno Lige Evrope i Lige konferencija. Kao što je poznato, trećeplasirani tim iz grupne faze Lige šampiona ukrštao je sa drugoplasiranim iz Lige Evrope, dok je treći iz Lige Evrope igrao protiv osvajača drugog mjesta u grupi Lige konferencija. Ti mečevi predstavljali su baraž ili popunu za nokaut fazu, ali od sezone 2024/25 neće ih biti!

Od sada UEFA-ina tri čeda (Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija) brojaće po 36 timova. Klubovi će biti raspoređeni po rangu u četiri kvalitativne grupe. Tako će klub iz prvog šešira odigrati dva meča protiv kluba istog ranga, tri protiv klubova iz drugog šešira, tri protiv klubova iz trećeg šešira i dva protiv klubova iz četvrtog šešira. Osam prvoplasiranih će direktno potpisati plasman u osminu finala, a preostalih osam će biti poznato nakon plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od devetog do 24. mjesta na tabeli.

Kao što smo pomenuli, u Ligi Evrope i Ligi konferencija takođe po 36 timova. Što se tiče Lige Evrope, svaki će odigrati po četiri na svom i gostujućem terenu, a u Ligi konferencije po tri. Po najboljih osam će se kvalifikovati u nokaut fazu automatski, dok će oni koji završe od devetog do 24. mjesta, baš kao i u Ligi šampiona, igrati plej-of da bi se plasirali u osminu finala.

S obzirom na veći broj utakmica, Liga šampiona igraće se od septembra do januara.