Sa Vimbldona: Titula u rukama Alkaraza i podsjećanje da je Novak samo čovjek

Alkaraz i Đoković priredili šou na Vimbldonu. Foto: Victoria Jones/ Press Association

Eto, zatvori se i ovo izdanje Vimbldona. Doduše, ne po ukusu mnogih sa Balkana i naših prostora.

Novak Đoković nije odbranio titulu, nije izgurao do kraja u borbi sa mladim titanom – Karlos Alkaraz je poslije pet ludih setova novi šampion!

>>> Alkaraz je kralj Vimbldona

U prolasku kroz kafeteriju, gdje sjede igrači, vidjeli smo Novaka kako sjedi sa svojim timom i prije velikog okršaja igra – “Ne ljuti se, čovječe”. Djelovao je jako opušteno, iako nije tako izgledao niti jednom na svom treningu od samog starta turnira. Recimo, na Australijan Openu ga je mučila povreda, pa je bio zabrinut, a na Rolan Garosu je znao da se našali svakog dana. Ovdje, imao je cilj i taj cilj je u poslednjem momentu zbrisan.

Foto: Adam Davy/Press Association

Interesantno je da je Alkaraz bio favorit protiv njega u Parizu i pretrpio poraz, a Đoković je sada bio favorit protiv Španca i pretrpio je poraz. Nije se ovog puta pitao taj papir.

Rekao je sebi Karlitos nakon očajnog prvog seta da mora nešto da promijeni, a ta inicijalna kapisla je pukla u taj-brejku drugog, kada je uspio da pobije legendu Novakove nepobjedivosti u toj sekvenci. Nakon toga stiže i ubjedljiv preokret, ali Đoković uspijeva da se vrati kroz trnje i totalno promijeni priču.

A, priča se mijenjala konstantno.

Foto: John Walton/Press Association

Prvo je ličilo da Alkaraz nema nikakvih šansi, onda da Srbin totalno pada, a onda da Španac ide kući sa “tanjirom”, a onda ono što se ne gleda često – poraz Novaka u psihiloškoj igrici i pogled ka trofeju sa distance.

Drugi Grend slem za Karlitosa, koji nije znao da artikuliše svoje misli u pobjedničkom govoru, nasmijao i sebe i publiku, ali to više nije ni bitno. Njegovo znanje engleskog će se unaprijediti, njegova konverzacija nakon velikih stvari će se istaći, ali njegova igra je već sada na vrhuncu.

Ponovo je spriječen Đoković da možda uzme sva četiri Grend slema u sezoni, da ode na broj 24.

>>> “Ostvario sam san”

>>> Đoković: Karlose, zaslužio si ovo

Foto: Victoria Jones/Press Association

Ide tenis, ide vrijeme, stvaraju se novi višestruki šampioni. Ova legendarna trava je vidjela još jedno čudo, a nagledala ih se pošteno. Ko zna, možda je ovo bio samo trzaj mladosti, a možda je bio okidač za totalnu smjenu generacija.

Sada, pravac Njujork… pa ćemo vidjeti.

DIREKTNO SA VIMBLDONA ZA LOB SPORT: Miloš Bećagović

>>> Spisak osvajača Vimbldona kroz istoriju

970x250