Gal uspio što su još samo Hindli i Rodrigez, Vingegor 7,35 minuta ispred Pogačara

Gal (foto:Etienne Garnier/EXPA/PIXSELL)

Dan nakon dominacije na hronometru, Jonas Vingegor nije uspio da slavi, ali je uvećao prednost u generalnom plasmanu Tur de Fransa nad Tadejom Pogačarom i došao na korak od odbrane krune.

Na 17. etapi najznačajnije biciklističke trke na planeti, dugoj 165,7 kilometara od Sen Žervea do Kurševela, slavio je Feliks Gal.  Austrijanac je do prve etapne pobjede na gran pri trkama (Tur, Điro, Vuelta) došao sa 34 sekunde prednosti u odnosu na Sajmona Jejtsa iz Jejko tima, dok je treći bio Peljo Bilbao, još minut dalje.

Biciklista AG2R Sitroena je tek treći čovjek u istoriji, nakon Džaja Hindlija i Karlosa Rodrigeza kome je uspjelo da na debitantskom nastupu na Turu trijumfuje na nekoj etapi.

Sve oči ljubitelja biciklizma su ipak bile uperene u duel Vingegora i Pogačara. Slovenac se sjajno držao do oko 15 kilometara do cilja planinske etape, kada je otpao iz grupe u kojoj je bio Danac. Vingegor je od tada samo povećavao svoju prednost. Biciklista Jumbo-Visme je čak bio u konkurenciji za etapnu pobjedu, međutim, u tome su ga omeli navijači koji su mu u jednom trenutku pripriječili put. Na kraju je vlasnik žute majice zauzeo četvrto mesto, sa minutom i 52 sekunde zaostatka u odnosu na Gala, a skoro pet minuta ispred Pogačara.

Takav rasplet znači da tri takmičarske etape prije kraja – po jedne planinske, brdske i ravničarske, Vingegor ima sedam minuta i 35 sekundi prednosti u odnosu na Pogačara.

Na Turu se u četvrtak vozi brdska etapa od Mutjea do Burg-an-Bresa duga 185 kilometara.

970x250