Od gotovog veresija: Ajkule poražene nakon peteraca od olimpijskog šampiona

Duel Perkovića i Radulovića (foto: VPSCG/Orange Pictures)

Vaterpolisti Crne Gore napravili su od gotovog veresiju. Posustale su Ajkule u finišu derbija 3. kola D grupe Svjetskog prvenstva u Fukuoki i nakon peteraca izgubile od Srbije 15:17. Meč je u regularnom toku završen rezultatom 13:13 (6:3, 2:4, 3:2, 2:4 – 2:4).

“Crveni” su izabrali teži put. Već u osmini finala će morati na Hrvate, osim ukoliko evropski prvaci ne izgube od Japana, što je teško za povjerovati.

Naš tim je počeo meč u velikom stilu, realizacijom pet od prvih šest napada, za vođstvo od 5:0, nakon četiri i po minuta igre. „Ajkule“ su u uvodu dominirale, igrale čvrsto u odbrani, a veoma raznovrsno u napadu, u prvoj četvrtini se čak šest igrača upisalo u strijelce.

Odbrana je kapitulirala tek u šestom minutu. Prvi gol za Srbiju postigao je Nikola Jakšić.

Foto: VPSCG/Orange Pictures

Čuvale su veliku prednost „ajkule“ do sredine druge četvrtine, kada je Dušan Matković pogodio za 8:4, ali očekivalo se i da će olimpijski šampion reagovati. To se dogodilo u završnom dijelu drugog perioda. Serijom 3:0 Srbija je smanjila na 8:7 i bilo je jasno da slijedi neizvjestan meč.

Odlični Petar Tešanović i drugovi su treći dio otvorili golovima Vasilija Radovića i Konstantina Averke za 10:7. Rival je uzvratio, preko „iks faktora“, Đorđa Vučiniča, koji je sa dva vezana gola (ukupno šest računajući i jedan u seriji peteraca), vratio svoj tim u igru, da bi Matković trećim pogotkom u napadu sa igračem više nakon tajm-auta, ipak, donio vođstvo od 11:9 uoči završnih osam minuta.

>>> Gojković: Teško je bilo šta reći, moramo što prije zaboraviti ovaj poraz

Kada je Miroslav Perković nakon bezbroj iznuđenih isključenja postigao i gol za 12:10, šest minuta i četiri sekunde do kraja meča, činilo se da će „crveni“ prelomiti meč u svoju korist.

Ipak, nova generacija srpskih vaterpolista je pokazala da posjeduje nešto od one najuspješnije, trofejne generacija – da se nikad ne predaje. Nažalost, ispostavila se tačnim konstatacija Alekse Ukropine data Lob Sportu pred odlazak u Fukuoku da Srbija nekako uvijek u duelu sa njim i saigračima u prelomnim momentima bude mudrija.

>>> Ukropina za LOB SPORT: Fukuoka je veliki izazov generacije

Vaterpolisti Crne Gore kao da su ostali bez „goriva“, skoro pet minuta nisu postigli gol, pa su Radomir Drašović, Sava Ranđelović i Marko Radulović donijeli „delfinima“ prvo vođstvo!

Ukropina je iz teške pozicije izjednačio na 13:13, 19 sekundi do kraja. Tešanović je potom odbranio udarac Radulovića za svoju 15 intervenciju!

Peterci su odlučivali ko će zauzeti drugu poziciju u grupi i izbjeći Hrvatsku u osmini i finala.

„Ajkule“ nisu imale sreće u penal ruletu. Đuro Radović je u drugoj seriji pogodio prečku, dok je Branislav Mitrović u četvrtoj odbranio udarac Matkovića. Iskusni golman Srbije je na kraju ipak pokupio slavu, iako je cijelim tokom meča bio u sjenci Tešanovića. Mora se apostrofirati da je Mitrović i na startu druge četvrine „skinuo“ peterac Đuru Radoviću pri rezultatu 6:4.

Sa pet metara pogodili su Perković i Stefan Vidović, ali nedovoljno za pobjedu, pošto su na drugoj strani bili sigurni svi izvođači: Drašović, Radulović, Vučinić i Jakšić.

Foto: VPSCG/Orange Pictures

Selektor Crne Gore Vladimir Gojković napravio je jednu izmjenu pred derbi sa Srbijom. Umjesto Bogdana Đurđića u sastavu je bio Stefan Vidović.

Padu u finišu meča je možda doprinijela i činjenica što je Srbija u drugom kolu imala lakši posao protiv Južne Afrike, pa je Uroš Stevanović mogao da odmara centra Nemanju Ubovića i talentovanog Vasilija Martinovića.

>>> Stevanović: Nismo se prvi put vratili poslije 0:5, rivalstvo sa Crnom Gorom traje od Malage

CRNA GORA – SRBIJA 13:13 – petercima 15:17 (6:3, 2:4, 3:2, 2:4 – 2:4)

Bazen: „Marina Mesa” u Fukuoki. Sudije: Aleksandresku (Rumunija) i Spiritosanto (SAD). Igrač više: Crna Gora 9 (5), Srbija 7 (6). Peterci: Crna Gora 1 (0), Srbija 2 (2).

CRNA GORA: Andrić, Mačić 1, Perković 2 (1), Averka 2, Čučković 1, Popadić, Vidović 1 (1), Đ. Radović 1, Ukropina 2, Matković 3, V. Radović 2, Tešanović (15 odbrana).

SRBIJA: Mišović (sedam odbrana), Radulović 2 (1), S. Rašović 1, Ranđelović 1, Lazić, Milojević, Drašović 2 (1), Jakšić 4 (2), Janković, Ubović 1, Vučinić 6 (1), Martinović, Mitrović (dvije odbrane).

Standings provided by Sofascore

>>> Utakmicu ste mogli pratiti na LIVE BLOG-u Lob Sporta…