Fiorentina sagorjela u paklu Marakane – Zvezda je spremna za Ligu šampiona

Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Fiorentina neće po dobrome pamtiti gostovanje u Beogradu. Crvena zvezda je deklasirala Violu na svom stadionu pred skoro 37 hiljada ljudi – 5:0.

Posebno je impozantan vremenski raspon u kojem su padali golovi. Za svega 19 minuta (od 8. do 27. minuta) šampion Srbije je “petardirao” prošlosezonskog finalistu Lige konferencija.

Strijelci su bili dva puta Olajinka i po jednom Kraso, Ivanić i Bukari.

Na taj način Zvezda je stavila tačku na sjajan pripremni period u kojem je zabilježila sve pobjede sa gol razlikom 22:3 u sedam utakmica. Posebno se tu izdvajaju trijumfi nad Zenitom (2:1), Fenerbahčeom (3:1) i večerašnja.

DOLAZAK BAHARA PREOKRENUO SVE

Crveno-bijeli nisu izgledali previše dobro tokom prošle sezone vođeni Milošem Milojevićem iako je dupla kruna ostala na Marakani.

Zbog toga, jasno je bilo da šampion Srbije ima ozbiljnije namjere u predstojećoj sezoni angažovanjem Baraka Bahara, izraelskog stručnjaka koji je sa Makabi Haifom prošle sezone igrao veoma konkurentno Ligu šampiona u grupi sa PSŽ-om, Benfikom i Juventusom.

Odmah po dolasku pokazao je da starih zasluga u njegovom timu neće biti. Milan Borjan i Marko Gobeljić, koji su u prethodnim godinama bili važni članovi Zvezdinog tima, posebno kanadski golman, dobili su zahvalnicu.

Gelor Kanga potpuno je marginalizovan, uglavnom i ako dobije šansu to bude sa klupe – što kod prethodnih trenera nije bio slučaj, posebno uzimajući u obzir temperament Gabonca.

Implementirao je svoj stil igre – napadački sa visokim presingom.

IMPOZANTAN NIZ BEZ PORAZA

Računajući sva takmičenja i prijateljske utakmice Zvezda je u nizu od 32 meča bez poraza – 26 pobjeda i šest remija. Posljedni poraz došao je u januaru kada su na pripremama poraženi od Ludogoreca.

Kada su u pitanju takmičarski mečevi crveno-bijeli ne znaju za poraz od 3. novembra prošle godine kada su poraženi u gostima od Monaka (4:1).

DA LI JE VRIJEME ZA ISKORAK U LIGI ŠAMPIONA?

Pitanje svih pitanja na “Marakani” – da li je vrijeme da Zvezda napravi iskorak i u Ligi šampiona?

Uspijevali su u prethodnih nekoliko godina dva puta da uđu u grupnu fazu elitnog takmičenja, ali daleko su bili od borbe za drugo mjesto.

Ove pripreme sigurno mogu da uliju nadu navijačima srpskog šampiona. Ono što takođe ide u prilog Zvezdinim nadanjima jeste pozicija na žrijebu za grupnu fazu Lige šampiona.

Naime, crveno-bijeli će se naći u trećem šeširu, što im iz četvrtog šešira donosi potencijalno protivnika koji će biti premostiva prepreka.

Naravno i u posljednjem šeširu potencijalno bi moglo da bude nekoliko jako nezgodnih rivala kao što su Njukasl, Seltik ili Real Sosijedad (ukoliko se u isto i nađu).

U prva dva šešira su smještene sve “aždaje”, ali i neki timovi sa kojima bi ovakva Zvezda itekako mogla da igra.

Prvi šešir: Mančester siti, Sevilja, Barselona, Napoli, Bajern Minhen, PSŽ, Benfika i Fejnord.

Drugi šešir: Real Madrid, Mančester junajted, Inter, Borusija Dortmund, Atletiko Madrid, RB Lajpcig, Porto i Arsenal.

U trećem šeširu sigurno mjesto imaju Šahtjor Donjeck, Salzburg, Milan, Lacio i Zvezda, dok će preostala tri tima biti poznata nakon kvalifikacija.

Kada je u pitanju četvrti šešir tu sigurno mjesto imaju samo Union Berlin i Lans, dok će preostalih šest mjesta takođe biti poznato nakon kvalifikacija.

Ranije spomenuti trio – Seltik, Njukasl i Real Sosijedad su već izborili grupnu fazu, ali će njihova pozicija na žrijebu biti poznata tek nakon kvalifikacija.

Ono što ide u korist Zvezde jeste vrijeme – Liga šampiona počinje tek u septembru, a do tada će Barak Bahar imati vremena da dodatno posloži kockice u svom timu.

970x250