Sad ili ko zna kad

Fuzija igrača i navijača Budućnosti večeras bi mogla da bude presudna. Foto: FSCG

Budućnost večeras od 21 sat pod Goricom dočekuje Strugu u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Crnogorski šampion juri gol minusa iz Ohrida.

>>> Ibraimi presudio blijedoj Budućnosti

Već danima podgorički klub u vazduhu osjeća da pred sobom ima priliku kakva se rijetko pruža protiv predstavnika iz Sjeverne Makedonije. Priliku, prije svega, da plavo-bijeli donekle ublaže još jednu užasnu evropsku avanturu i dođu do pretposljednje stepenice, sa koje se vidi grupna faza takmičenja.

Tamo ih čega bolji iz duela Nju Seints (Vels) – Svift Hesperanž (Luksemburg), koji danas kreću sat vremena ranije nakon remija 1:1 u prvom susretu.

>>> VIDEO Budućnost zove navijače: “Svi na stadion!”

Takođe, biće ovo prva prava utakmica Mladena Milinkovića od njegovog povratka na klupu Budućnosti u drugom mandatu. Prvi je obilježio zaista sjajnim rolama u domaćim okvirima, ali je sve palo u vodu, kao toliko puta do sada, na evropskim ispitima.

>>> VIDEO “Dosta je bilo blamaže”

Večeras Budućnost ima jedinstvenu priliku i čini se da su u klubu itekako svjesni te činjenice. Struga, osim gola prednosti, u svom dužno poštovanje, trenutno odiše tek većim samopouzdanjem u odnosu na crnogorskog predstavnika. Međutim, pomenuta injekcija djeluje od utakmice do utakmice, a upravo bi večeras Budućnost mogla da preokrene svoju (pred)sezonu i nakon košmarnog Islanda pronađe te jednako šokantnog starta prvenstva, pronađe izlaz iz mračnog tunela.

>>> Strugani ispod podgoričkih reflektora: Mogli smo ubjedljivije u prvom meču, idemo da ispišemo istoriju

Na prstima jedne ruke (malčice više), mogu se nabrojati plasmani crnogorskih klubova u 3. kolo evropskih kvalifikacija. U borbi za Ligu šampiona to je ostao san. U prethodnih nekoliko sezona Lige konferencija nije preskočena granica dalje od 2. kola. Jedino gdje se 3. kolo dogodilo jeste takmičenje koje naši klubovi već neko vrijeme ne igraju, pa ni kvalifikacije – Liga Evrope.

>>> Evropsko ogledalo crnogorskog fudbala

Petrovac 2009. i eliminacija od austrijskog Šturma iz Graca. Budućnost 2010. i ispadanja od danskog Brondbija. Zeta 2012. i prolaz protiv Sarajeva te dvomeč u plej-ofu protiv slavnog PSV-a, koji nije dobro završio po klub sa Trešnjice, ali je do danas ostalo najveće crnogorskog fudbalsko dostignuće.

I Titograd je 2013. igrao 3. kolo protiv Sevilje, a Sutjeska 2019. dopustila da je isprati Linfild iz Sjeverne Irske. Posljednji klub koji je stigao do trećeg nivoa kvalifikacija je bila upravo Budućnost, ali je 2020. u vrijeme korona virusa izgubila od Sarajeva u jednoj utakmici.

>>> GLAS JUGOSLAVIJE: Ajde plavi…

Večeras upravo ona ima priliku da se ostruže sve prethodne blamaže sa svog imena i preko Struge se dokopa tog narednog koraka. Naravno, još bolju situaciju ima i Sutjeska, koja se pobjedom 2:0 nad Santa Kolomom približila duelu sa AZ Alkmarom.

Potvrdu će tražiti u revanšu u Andori (četvrtak – 17:00).

>>> Šaletić i Striković riješili zadatak, Sutjeska nadomak AZ Alkmara

Vrijeme je da crnogorski klupski fudbal, nakon godina spoticanja na identičnim preprekama, nešto i nauči iz svega toga te pokaže znake života. U prevodu, da krene u popravku surovo lošeg petogodišnjeg koeficijenta, koji nas je lansirao na samo dno kontinentalnog fudbala.

Zato – sad ili ko zna kad.

970x250