LOB SPORT saznaje: Sutjeska odabrala trenera

Nakon raskida saradnje sa Nenadom Brnovićem, Sutjeska je odabrala njegovog nasljednika.

Prema informacijama LOB SPORT-a, novi strateg crnogorskog vicešampiona biće – Vladimir Janković.

>>> Gotovo je – uprava Sutjeske prelomila

>>> Ćulafić nakon debakla u Andori: Uprava se nije miješala u rad stručnog štaba, Brnović je kosultovan za svaki transfer

Smederevac je bio u konkurenciji sa mogućim povratnikom Milijom Savovićem, ali je uprava nikšičkog kluba, sve su prilike, odabrala upravo njega kao budućeg šefa stručnog štaba. Iskustva u našem fudbalu 53-godišnji stručnjak ima, a Sutjeska će biti njegov čak četvrti klub u našem prvenstvu.

IGRAO U PARTIZANU I TRENIRAO FUTSAL TIM

Janković je kao fudbaler igrao na poziciji defanzivca, a između ostalog je i tri sezone nastupao za Partizan (1983 – 1986), osvojivši jednu titulu šampiona tadašnje Jugoslavije.

Takođe, nosio je dresove matičnog Smedereva, Železničar Inđije, a karijeru je završio u redovima Rada i to sa svega 28 godina. Nakon toga je kao individualni trener radio u Grčkoj početkom ovog vijeka, a onda je trenirao i futsal klub Mundijal iz Beograda.

Veliki proboj dogodio se 2006. godine, kada je postao personalni trener u Dinamu iz Kijeva. U Ukrajini je radio godinu dana, a onda se vratio u Srbiju, gdje je postao personalni trener fudbalera.

SA ZVEZDOM ZAUSTAVIO ARSENAL I SRUŠIO LIVERPUL

Trenersku fudbalsku karijeru počeo je u sezoni 2009/10 kao asistent na Voždovcu, a nakon iskustva u Bežaniji 2012. godine postao je pomoćnik Vladanu Milojeviću u Čukaričkom, koji je uz pomenuti dvojac za kormilom osvojio Kup 2015.

Usljedila je jednogodišnja avantura u Omoniji iz Nikozije te grčkom Panioniosu. Potom je stigao poziv Crvene zvezde, pa je Janković zajedno sa Milojevićem zasjeo na klupu crveno-bijelih. Osvojene su titule šampiona Srbije, ali je taj period ostao upamćen po nekim kultnim utakmicama.

Zvezda je odigrala nulu sa Arsenalom na Emirejtsu u Ligi Evrope. Nakon toga je preko Salzburga ušla u grupnu fazu Lige šampiona, a tamo kod kuće zaustavila Napoli (0:0), rušila u Beogradu Liverpul (2:0)… Istina, bilo je teških poraza u gostima, ali su navedeni rezultati vrtoglavo podigli koeficijent cijelog sprskog fudbala.

TRI CRNOGORSKA KLUBA – 12 MJESECI

Nakon odlaska sa stadiona Rajko Mitić, putevi Milojevića i Jankovića su se razdvojili. Prvi je preuzeo Al-Ahli, dok je Janković krenuo u samostalni posao i pokušao u nešto manje od dva mjeseca da spasi Titograd ispadanja. Nije uspio.

Potom je pet mjeseci bio na klupi Petrovca, a onda je isto toliko vodio i Dečić, s kojim je nastupio u evropskim izazovima. Posljednji klub u kojem je radio bio je litvanski Riteriai, u kojem se zadržao oko tri mjeseca.

Dakle, budući strateg Sutjeske itekako poznaje CFL, gdje do sada nije uspio da pronađe kontinuitet rada i rezultata, vodeći tri crnogorska kluba u 12 mjeseci. Ukupno je vodio 42 utakmice, ostvario je 15 pobjeda, uz 13 remija i 14 poraza. Njegove ekipe postigle su 59, a primile 53 gola.