Dnevnik Baranina u Saudijskoj Arabiji: Svjedočimo novom poretku fudbala

FOTO: alfiha.com
FOTO: alfiha.com

Fudbalski cunami preplavio je ljeta 2023. godine Saudijsku Arabiju. Sada u okeanu Bliskog istoka plivaju najkrupnije ribe. Prvi je, još zimus, teritoriju osvojio Predator sa Madeire, a nakon Kristijana Ronalda džakovima petrodolara nijesu mogli da odole Karim Benzema, Nejmar, Marcelo Brozović, Ngolo Kante, Sergej Milinković-Savić, Sadio Mane, Roberto Firmino, Rijad Marez, Džordan Henderson, Kalidu Kulibali, Fabinjo, Frank Kesi, Ruben Neveš, Malkom, Musa Dembele

Svijetla fudbalske pozornice neočekivano su okrenuta ka Saudijskoj Arabiji, svjetski emiteri krvavo se bore za TV prava, Saudi Pro League preko noći je postalo takmičenje koje se pomno prati, dresovi Ronaldovog Al Nasra već osvajaju crnogorsko tržište, odjednom su svi ti Al-ovi, od Nasra, Hilala, Itihada, Ahlija i Šababa postali bitni i poznati. A, već tri godine, mnogo prije nego što su Saudijci (ne)svjesno poremetili tržište, stigao je i crnogorski stručnjak Rudolf Marčić – pomoćnik šefa stručnog štaba Al Fajha – Vuka Rašovića.

Popularnog Rokija, 48-godišnjeg Baranina, pamtimo kao vrijednog i principijelnog dok je bio za kormilom Mornara i Petrovca.

“Počeli smo treću sezonu, na klupi Al Fajhe zajedno sa šefom stručnog štaba Vukom Rašovićem. Sa moje tačke gledišta nevjerovatno iskustvo, najbolje u dosadašnjoj karijeri. Kad je život u pitanju, daleko drugačije od onoga na šta sam navikao. Danju se spava, noću se radi zbog velikih temperatura koje idu i preko 50 stepeni celzijusa”, otvara svoj arapski dnevnik za LOB SPORT Marčić.

Potvđuje naš sagovornik – Saudijci su se “zarazili” fudbalom.

“Fudbal u Saudijskoj Arabiji je u neviđenoj ekspanziji. Ulaže se mnogo novca, sav novac ulaže država. Mnogo je više gledalaca na stadionima nego ranije, narod živi za velike utakmice posebno Al Hilala, Al Nasera, Al Itihada, Al Ahlija, Al Etifaka, Al Šababa. Na svakom koraku se priča o fudbalu, a uz dobre igrače dolaze i vrhunski treneri.”

FOTO: alfayha.net
FOTO: alfayha.net

U elitnom rangu takmičenja je 18 klubova, svih 18 predvode treneri-stranci. Najduži staž u Pro Ligi upravo ima nekadašnji strateg Partizana, Vuk Rašović, sin legendarnog fudbalera Budućnosti Branka Rašovića. Rašović i Marčić zajedničkim snagama nadmeću se protiv zvučnih trenerskih i nekadašnjih igračkih imena – Žorž Žesus (Al Hilal), Nuno Espirito Santo (Al Itihad), Stiven Džerard (Al Etifak), Kozmin Kontra (Damak), uz čak tri trenera sa pasošima Hrvatske – Slaven Bilić (Al Fateh), 49-godišnji stručnjak crnogorskih korijena Igor Jovićević (Al Raed) i Krešimir Režić (Al Tai).

“Po onome što pratimo i imamo informacije, fond za razvoj fudbala do 2030. godine raspolaže se 620 milijardi dolara”, kaže Marčić i dodaje:

“Moj dolazak u Saudijsku Arabiju vezan je za dugogodišnje prijateljstvo sa šefom stručnog štaba Vukom Rašovićem. Uspjeli smo da osvojimo Kup Kralja prošle godine što je ubjedljivo najveći uspjeh u istoriji kluba”.

U konkreunciji gore navedenih fudbalera, trenera i klubova cilj je sačuvati status elitnog člana fudbala u Saudijskoj Arabiji…

“Ove sezone je glavni cilj opstanak u ligi, koja je, kao što možete da primijetite – nikad jača. Izborili smo plasman u Ligu šampiona Azije koja startuje 22. septembra. Treba napomenuti da u timu imamo tri igrača sa prostora regiona – Vladimira Stojkovića, Milana Pavkova i Gojka Cimirota”, govori Marčić.

FOTO: alfayha.net

Evropa bruji i polemiše o fudbalskom zenitu koji doživljava Saudijska Arabija. Da li smo svjedoci novog svjetskog poretka u fudbalu, ili samo epizode, slične kao što je bila u Kini između 2016. i 2017. godine?

“Što se tiče poređenja sa Kinom, znatno je drugačije. Zašto? Zato što država raspolaže sa sredstvima, a ne klubovi. I zato što, za sada, može svaki klub da ima osam stranaca, u Kini ih je bilo tri ili četiri. Upravo od ove godine svaki klub ima sportskog direktora kojeg je postavila država i kada dovodite igrača, morate Ministarstvu sporta poslati zahtjev da bi doveli željenog fudbalera. Svaki manji klub od države ima 35 miliona dolara, osim osam najjačih čiji budžet nije ograničen”, otkriva nam Marčić suštinski podatak zbog kojeg se enormnom brzinom razvija fudbal u Arabiji.

Ni prva ljubav zaborava nema – sa Arabijskog polustrva prate se dešavanja u Prvoj ligi Crne Gore.

“Pomno pratim dešavanja u crnogorskom fudbalu, posebno moje bivše klubove – Mornar i Petrovac koji je ove sezone krenuo dobro. Pratim takođe i ostale, pogotovo u evropskim utakmicama. Teško je kad vidite pojedine rezultate, ali nema odustajanja. Mora da se radi ozbiljno i profesionalno. Pratim i reprezentaciju i ovim putem želim joj mnogo sreće u nastavku kvalifikacija”, poruka je Marčića.

FOTO: alfayha.com

Osim fudbalske karijere, 48-godišnji Baranin je u Crnoj Gori prepoznat kao i vrsni ribolovac koji je osvajao prestižna i laskava priznanja. Za ribolov, trenutno, nema vremena…

“Što se tiče mog hobija, ronjenje na dah i pecanje, iskreno nedostaje mi vrijeme za sebe, ali biće i toga. Dok imam šansu da napredujem i radim na ovakvom nivou, to moram da iskoristim.”

Marčić i Al Fajha su fantastično otvorili sezonu pobjedom nad Al Kalejom 3:1, a pravi test je u subotu, protiv giganta saudijskog i azijskog fudbala – Al Hilala.

970x250