Radović: SAD i Grčka su daleko, svi smo čvrsto na zemlji

Boško Radović: Foto: KSCG

Eurobasket prošle godine bio je uspješan, sada je vrijeme za šampionat planete. Košarkaši Crne Gore spakovali su kofere pune samopouzdanja i otputovala za Manilu gdje će igrati grupnu fazu Mundobasketa.

>>> Fibina analiza: Crnogorski divovi mogu biti u top 10 na Mundobasketu

Selektor Boško Radović je na konferenciji u Baru pred put na Filipine pričao o odnosu momaka u crvenom od početka priprema.

Imamo ozbiljnu grupu momaka sa kojima treba da se ponosi Crna Gora – ne mislim samo na one koji idu na Mundobasket, već na sve koji su prošli kvalifikacije i pripreme. Rade vrijedno i posvećeno, a najvažnije je da imaju ozbiljan odnos prema reprezentaciji, dresu i državi. Mislim da su to momci koji mogu da rade i da ih poželi svaka reprezentavija i klub“, rekao je Radović.

Pozvao je javnost da podrži njegove momke.

Ovo nije laskanje, već baš kako vam kažem. Kad treba nešto da se mijenja, kad smo za kritiku, ja kritikujem, ali moramo svi, javno mjenje mora malo više da cijeni ovo što se radi ovdje. Da ne čekamo samo lošu utakmicu i onda da to kritikujemo, da je to glavna tema. Pratite nas i dajte da budemo pozitivni – kad smo za kritiku, za kritiku smo, ali hajde da podržimo ove momke. Napravili smo veliki uspjeh samim odlaskom, ali to je iza nas. Čeka nas težak posao i želimo da napravimo dobar rezultat“, dodao je Radović.

>>> Peri(ć): Sa ovoliko talenta posao mi je olakšan, želimo da uradimo nešto specijalno

Meksiko 25, Egipat 27. i Litvanija 29. avgust – raspored u grupnoj fazi. Rivali protiv kojih Crna Gora može da igra. A, u slučaju prolaza Bojana Dubljevića i drugove čekao bi spektakl sa selekcijama SAD i Grčke.

Svi u podsvijesti želimo i razmišljamo o tome da prođemo grupu, o utakmici sa drim-timom, ali idemo dan po dan – svi koji smo unutar reprezentacije stojimo čvrsto na zemlji. Sjedinjene Američke Države i Grčka su daleko, najvažnije da razmišljamo o prvoj narednoj utakmici“, jasan je selektor.

>>> “Nisam dolazio zbog negativne atmosfere i nerealnih očekivanja”

Kako Radović, tako i njegov prethodnih Zvezdan Mitrović imao je problema sa sklapanjem tima. Sve je to iza naše selekcija koja će u najjačem sastavu igrati Mundobasket.

Ovdje sam tri i po godine, prvi put smo u najjačem sastavu. Ova reprezentacija ima širok napadački repertoar, a od kada sam ja selektor najširi. Imamo unutrašnju igru, pik’en’rol. Prvi put imamo široku lepezu napadačkih stvari“, jasan je Radović.

>>> Kapiten pred put za Filipine: Cilj je da prođemo grupu

Ofanziva neće predstavljati problem, ono što je “škripalo” tokom pripremnih mečeva i što treba zategnuti je – odbrana.

Moramo da ispravimo neke detalje i principe“, nema dilemu selektor.

I pored mnogo talenta, napadi moraju biti organizovani.

Za sve loše odluke i loše šuteve bićemo kažnjeni. Ovo je iskusna ekipa i nadam se da ćemo kroz ovih sedam-osam dana ispravii detalje i da ćemo biti spremni za Meksiko. Zdravi smo i nadam se da ćemo takvi ostati do kraja turnira“, ne krije Radović.

>>> Ivanović: Meksiko je ključ