Iz patika u trenerske vode, Feđa Pajović za LS: Košarka je moj život

Foto: FIBA

Sanjao je velike stvari sa omiljenom igračkom. Čekale su se njegove nove eksplozije, trojke u serijama kao na onom jednom treningu kada ih je vezao 70. Međutim, uslijedio je šok. Otkrivena mu je urođena srčana mana zbog čega je morao da se odvoji od košarke. Makar na kratko. Naravno, riječ je o Feđi Pajoviću, članom srebrne kadetske selekcije iz 2016, a danas mladim trenerom.

Odlučio je sin legende Gavrila Pajovića da ostane u magičnoj igri pod obručima, trenutno je član stručnog štaba Andreja Žakelja u SC Derbiju, a nedavno je sa juniorskom reprezentacijom osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu B divizije. Mnogo povoda za intervju sa Feđom koji, kao i igrač, pun energije pristupa svim novim obavezama.

RAZGOVOR OČI U OČI I MILION MISLI

Na početku, da se prisjetio oktobra prošle godine.

Najteži momenat u životu i veliki šok. Da ću morati da ostavim košarku rečeno mi je oči u oči. Milion misli prolazilo mi je kroz glavu. Konstantno su mi u glavi bile scene kada sam bio mali, stalno sa loptom u ruci. Sav trud, rad i odricanje. Bilo je dosta teško prvih nekoliko mjeseci. Uz pomoć familije i prijatelja oporavio sam se. Shvatio sam da ovo moje nije ništa u odnosu na to kakvih muka ima. Mogu da živim normalan život“, priča nam Feđa koji će uskoro postati student Fakulteta za sport u Beogradu, smjer trener u sportu.

Nakon svega, da li si razmišljao da ostaneš u košarci?

Kada se sve dešavalo trebalo mi je da odmorim od svega, da radim stvari koje nisam mogao kao igrač. Razmišljao sam šta i kako, a bilo je sigurno da ću upisati fakultet. Nisam bio siguran da li košarku“, iskren je Feđa.

PEKOV POZIV KOJI JE PROMIJENIO SVE

Međutim, dogodio se poziv koji je sve promijenio. Od čovjeka koji je Feđi bio trener tri godine u mlađim selekcijama. U pitanju je Petar Mijović, danas strateg Budućnost Volija, a tada trener juniorske ekipe SC Derbija.

Sa Pekom imam poseban odnos. Od njega sam najviše naučio, najviše trenirao i počeo da živim košarku. Još dok sam čekao nalaze on me je pozvao i predstavio sve kako bi trebalo da izgleda. Osjetio sam da želi da krenem da se bavim trenerskim poslom. I iznenadio me je i nije, jer stvarno imamo poseban odnos. SC Derbi me super prihvatio, svi su bili srećni što ostajem u košarci“.

Foto: FIBA

Feđa je dijete legende kluba, grada i cijele Crne Gore. I zbog toga je kao igrač čuo mnogo negativnih komentara.

Naslušao sam se i načitao svega dok sam bio igrač, nažalost. Ali, živimo u takvom području, to je ovdje normalno. Od njega uvijek imam pravi savjet i podršku“.

Kako je reagovao kada si mu rekao da ćeš početi trenersku avanturu?

Skrenuo mi je pažnju na sve te neke negativne stvari, ali je vidio u mojim očima da želim i bilo mu je jasno. Svjestan sam šta nosi ovaj posao. Od mene nikada neće faliti želje, volje i motiva“.

Foto: ABA liga

Jesi li pričao sa nekim aktivnim igračima? Kakvi su njihovi komentari na tvoju odluku da uploviš u trenerske vode?

Ostao sam u super odnosima sa svima. Skoro sam imao razgovor sa Petrom Popovićem. Dao mi je neke super savjete. Skoro svi drugovi su mi iz košarke, od svakog imam podršku. Isto tako, ja redovno navijam za sve njih, uvijek se obradujem kada odigraju dobro. Svima im od srca želim uspjeh“.

KAD SI TRENER BIVŠIM SAIGRAČIMA

Kao igrač naš sagovornik osvajao je brojna odličja, a i trenerska karijera mu je krenula uspješno. Sa juniorima bronza na šampionatu Starog kontinenta, kao odličan motiv za dalje.

Nisam znao da ću biti u stručnom štabu reprezentacije. Isplanirao sam ljeto da posjetim seminare i klinike, ali je neplanirano stigao poziv Vasa Milovića kojem sam neizmjerno zahvalan. Uživanje je raditi sa njim i prvim pomoćnikom Markom Mijovićem“, priča nam Pajović.

Momcima, sa kojima si do juče igrao i trenirao, sada si bio trener. Je li bilo komplikovano za tebe da se navikneš na novu ulogu?

Došao sam sa namjerom da im pomognem i da prenesem to neko znanje koje trenutno imam, da budu bolji. Od mene uvijek mogu da dobiju savjet, podršku, van terena da popiju kafu, ali kada radimo onda stvarno radimo. Tako sam se postavio od prvog dana“, jasan je Pajović.

Ne želi Feđa da razmišlja previše u budućnost.

Opekao sam se kao igrač. Stvarno želim da idem dan po dan, trening po trening. Prija mi rad sa mladim igračima, vidim sebe tu. Samo zdravlja, pa ćemo vidjeti“.

Da li se tvoj pogled na košarku promijenio od kada si počeo da radiš kao trener?

Potpuno. Kada sam bio igrač gledao sam pojedince, ‘skidao’ neke njihove poteze. Sada gledam širu sliku, detaljno napade, odbrane, rotacije, crtanje akcija“, otkriva Feđa.

Evroliga ili NBA?

Pa, Evroliga. NBA je, naravno, najveći mogući nivo, ali je u Evroligi mnogo više detalja. Možda griješim, ali tako trenutno gledam. Više volim evropski stil i sigurno bih njega gajio jednog dana“, jasan je bivši član mlađih selekcija Budućnosti, prvog tima SC Derbija i Metalca iz Valjeva.

TRENINZI, FANTAZI I PREMIJER LIGA

Ljeto i pripreme su najzahtjevniji period za sve trenere. Zbog toga je i Feđin dan ispunjen košarkom.

Pripremni je period, mnogo je obaveza. Treneri se uvijek dogovaraju za sljedeći trening, pa tako uvijek pripremim svaki naredni. Mnogo je košarke“, ističe Feđa.

Poznato je da je naš sagovornik navijač Mančester junajteda. A, saznali smo da je i zaljubljenik u čuveni fantazi.

Volim da gledam Premijer ligu i našu Budućnost. Fantazi je neizostavan dio života. Sa prijateljima igram, napravili smo ligu. Pobjednik na kraju sezone dobija dres. Dok sam bio igrač stalno smo pričali o svlačionici, sada ću morati i trenere da ‘ganjam da počnu da igraju“, kroz smijeh poentira Feđa Pajović.