Borba za najljepšu utakmicu i Evropu – prvi dio

Dugo smo čekali, skoro cijelu vječnost da saznamo ko će na koga u polufinalu Kupa Crne Gore, a onda su kuglice na žrijebu u Kući fudbala FSCG rekle svoje – Sutjeska ili Dečić i Iskra ili Arsenal.

Prve utakmice su na programu danas u 18.00 sati kada bi već mogli da se iskristališu finalisti, dok su revanši ostavljeni za 3. maj kada će se tačno znati ko će igrati “najljepšu utakmicu” u sezoni.

Finale masovnijeg takmičenja je s razlog proglašeno za fudbalski događaj godine, ali za četiri tima koja su se našla u polufinalu finale je mnogo više od “najljepše utakmice”.

Sutjeska bi osvajanjem Kupa spasila sezonu ukoliko ne odbrani prvenstvo, Dečić bi se plasirao u Evropu jer treće mjesto u prvenstvu vodi na evro scenu samo ako neko od prve dvije ekipe osvoji Kup, Iskra bi napravila podvig s obzirom da je blizu ispadanja, dok bi debitant u prvoligaškom takmičenju Arsenal ispisao jednu od najljepših fudbalskih priča.

Sutjeska kraj Bistrice dočekuje (18.00, RTCG 2) Dečić, a dva tima koja su prije sezone važila za dva glavna favorita za titulu garantuju dobar fudbal. I mogli bismo da ga gledamo ukoliko treneri Nenad Brnović i Juraj Jarabek ne podlegnu važnosti meča i zatvore se.

Do sada nismo navikli na tako nešto od njih…

Dečić se nalazi u odličnoj formi, savladao je Budućnost, ali sam uvjeren da možemo da pobjedimo i približimo se trofeju“, poručio je Brnović.

Sutjeska je nabildovala samopouzdanje laganom i ubjedljivom pobjedom nad Mornarom (4:1) nakon četiri meča bez pobjede (tri remija i poraz), ali puni samopouzdanja u grad “piva i čelika” stižu i Tuzani, koji pod kontrolom novog trenera nemaju poraz.

Štaviše, nakon dva remija vezali su dvije pobjede, a posljednja je bila protiv Budućnosti (4:3) kada se Dečić vratio iz minusa.

Nama je izgleda suđeno da – ako hoćemo u finale Kupa – moramo da eliminišemo Budućnost i Sutjesku. Nadam se da će biti sve kako treba, da ćemo ući u finale i da možemo do prvog trofeja u istoriji. Nemamo strah, a mislim da se sve rješava u revanšu“, poručio je Draško Božović, koji je podsjetio da je prva prepreka za Dečić u Kupu bila upravo Budućnost, a da je jedna od posljednjih – vjerovatno i odlučujuća – Sutjeska.

Sutjeska i Dečić su u nezavisnoj Crnoj Gori odigrali 51 međusobnu utakmicu (19 pobjeda Sutjeske, 15 remija, 17 pobjeda Dečića), u Nikšiću su se sastali 26 puta (14 pobjeda Sutjeske, sedam remija, pet pobjeda Dečića), dok su u aktuelnoj sezoni odigrali tri utakmice i Dečić nijednom nije slavio – dvije pobjede Sutjeske i remi.

Dok se u Nikšiću bude održavala bitka favorita, u srcu Bjelopavlića će igrati “luzeri” – Iskra na svom stadionu “braća Velašević” gosti tivatski Arsenal (18.00). Gledajući papir, već sada bi se moglo reći ko je sigurni finalisti, ali nas je Kup naučio da je nepredvidivo takmičenje…

Iskra se nalazi u ambisu, vezala je tri poraza, a čak devet utakmica ne zna za pobjedu (tri remija, šest poraza), najozbiljniji je kandidat za ispadanje u Drugu ligu Crne Gore, ali upravo Kup može da bude prekretnica za crnogorske “građane” u samom finišu sezone.

Sa druge strane, debitant Arsenal živi bajku – nalazi se na trećoj poziciji u prvenstvu (garantuje Evropu ukoliko Sutjeska osvoji Kup), u seriji je od četiri utakmice bez poraza (dvije pobjede, dva remija), a sva tri puta ove sezone je za klasu bio bolji od Iskre – tri pobjede, i to dvije u Danilovgradu.

Čak i u međusobnom skoru, Tivćani su mnogo bolji od Iskre – Arsenal je na 13 međusobnih dueal upisao devet pobjeda, jedan remi i tri poraza, dok je u Danilovgradu na šest mečeva ostvario četiri pobjede, remi i poraz.

Međutim, da li je vrijeme da Iskra bude bolja od “crne beštije”?

970x250